Ohjeita kaupan kassatyöntekijöiden ja asiakkaiden suojaamiseen pandemian aikana
Olemme koonneet kauppoja varten neuvoja ja ohjeita, joiden avulla kassatyöntekijät ja asiakkaat ovat mahdollisimman hyvin suojattuina koronavirustartunnalta. Kaupat voivat ottaa eri keinoja käyttöönsä harkintansa ja yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Tämä aiheuttaa haasteita sekä kassalla asioitaessa että kassajonoissa, kun ihmiset ovat lähietäisyydellä toisistaan.
Kassatyöntekijöitä ja asiakkaita voidaan suojata esimerkiksi seuraavin keinoin:
- Asiakkaita on hyvä muistuttaa riittävästä välimatkasta kassajonossa. THL:n mukaan ihmisten välillä olevan etäisyyden tulee olla vähintään metri koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi kassapisteellä lattioihin liimattavat turvavälitarrat ovat hyvä keino muistuttaa asiakkaita riittävästä etäisyydestä. Asiasta voi kertoa myös kyltityksellä.
- Hyvän käsi- ja yskimishygienian lisäksi kassatyöntekijän ja asiakkaan väliin kassapisteeseen asennettava suojapleksi antaa suojaa pisaratartunnoilta. Pleksien tulee olla riittävän leveitä ja korkeita ja ne pitää asentaa niin, että saavutetaan mahdollisimman hyvä suoja pisaroilta. Pleksit itsessään tuovat jo luonnollista etäisyyttä kassahenkilön ja asiakkaan välille suojaten heitä molempia.
- Kassatyöntekijät voivat käyttää myös erilaisia suojavarusteita, kuten suojahanskoja. Jos käytetään kertakäyttökäsineitä, niiden puhtaudesta on huolehdittava yhtä hyvin kuin käsien puhtaudesta. Myös kertakäyttökäsineitä käytettäessä on vältettävä omien kasvojen koskettelua, koska muuten käsineiden käytöstä ei ole mitään hyötyä. Käsineet puetaan ja riisutaan niin, että kosketaan vain käsineen suuaukon reunoihin ja sisäosiin. Käytetyt kertakäyttökäsineet heitetään roskikseen käytön jälkeen.
Kaupan liitto kehottaa kaupan alan yrityksiä kiinnittämään henkilöstön ja asiakkaiden korona-turvallisuuteen erityistä huomiota.
Lue lisää:
Ruokavirasto: Usein kysyttyä koronaviruksesta elintarvikealan yrityksille.
Työterveyslaitos TTL: Koronavirukseen liittyviä ohjeita palvelualalle.
Päivittäistavarakauppa ry: Usein kysyttyjä kysymyksiä pandemian vaikutuksista kauppojen toimintaan ja kaupassa asioimiseen.
Sosiaali- ja terveysministeriö: Ohjeita työntekijöiden terveyden suojelemiseksi koronavirustilanteessa
Työterveyslaitos: Ohjeita työpaikoille koronaviruspandemian ehkäisyyn
Kuva: 123RF
27.3. julkaistuun ohjeeseen on lisätty jutun lopussa oleva linkkilista 30.3. Linkkilistaa täydennetty kahdella viimeisellä 3.4.