Kaupan tulevaisuusselonteon työstäminen hyvässä vauhdissa
Kaupan tulevaisuusselontekoa alettiin laatia syksyllä 2019 työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Yksi konkreettinen edistysaskel sen työstämisessä otettiin kuluvalla viikolla, kun tulevaisuusselonteon ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran. Tavoitteena on, että selonteko valmistuu kesään 2021 mennessä.
Kauppa elää parhaillaan suurta murroskautta, kun mm. digitalisaatio ja automatisaatio muuttavat paitsi yhteiskunnan rakenteita myös kaupankäynnin kenttää globaalisti. Kauppa on elinkeinoelämän suurimpana työllistäjänä ja veronmaksajana yksi yhteiskunnan kivijaloista; maamme hallitus teki vuonna 2019 hallitusohjelmakirjauksen kaupan alan tulevaisuusselonteon laatimisesta. Selonteolla on keskeinen merkitys alan strategisen ja pitkäjänteisen kehitystyön takaamiseksi.
Laaja-alaista yhteistyötä kaupan toimintaedellytysten takaamiseksi
Kaupan tulevaisuusselonteko on valtioneuvoston selonteko, jonka laatimisesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Työhön osallistuu laaja-alainen ryhmä eri ministeriöiden, elinkeinoelämän järjestöjen ja palkansaajajärjestöjen edustajia sekä muita sidosryhmiä.
”Yhteisiä tavoitteitamme ovat muun muassa keskeisten kehityskohteiden tunnistaminen, alan kehityksen vauhdittaminen ja kaupan mainekuvan kehittäminen kymmenen vuoden aikajänteellä. Kauppa toivoo, että työn tuloksena syntyy konkreettinen tiekartta, jonka avulla vahvistetaan kaupan roolia myös tulevaisuudessa”, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, joka kuuluu selonteon ohjausryhmään.
Tulevaisuusselontekoa on tarkoitus työstää erilaisissa työryhmissä ja pyöreän pöydän keskusteluissa. Kuluvan vuoden aikana toteutetaan myös erilaisia kyselyjä, joiden myötä huolehditaan siitä, että kaupan alan yritykset pääsevät vaikuttamaan selontekoon. Ääneen pääsevät myös kuluttajat ja kaupan alan työntekijät. Kyselyjen perusteella järjestetään kuulemistilaisuuksia ja syventäviä työpajoja.
Tavoitteena on, että selonteko valmistuu ennen kesää 2021.
Kauppa pitää tulevaisuuselonteon laatimista erittäin tärkeänä ja iloitsee siitä, että myös ohjausryhmän työ on nyt käynnistynyt – koronakriisin takia hieman alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.
”Agendalle on nostettu lukuisia osa-alueita, kuten digitalisaatio, kierto- ja alustatalous, aluepolitiikka, työllisyys, osaaminen ja koulutusasiat – muutamia mainitakseni. Nämä kaikki vaikuttavat osaltaan kaupan toimintaedellytyksiin ja mahdollisuuksiin seuraavan kymmenen vuoden tähtäimellä. Tulevaisuusselonteossa pystytään ennakoimaan myös vallitsevan koronaviruspandemian vaikutuksia kaupan toimialaan ja sen kehitykseen lähivuosina”, Kiviniemi toteaa.
Lue myös Kaupan liiton uutinen 24.10.2019: Kaupan tulevaisuusselonteosta askelmerkit alan kehittämiselle
Mari Kiviniemen kuva: Marjo Koivumäki, Studio Apris
Pääkuva: 123RF