Päivitetty 29.4.: Koronapandemian vaikutukset Euroopassa – kauppaan kohdistuvat rajoitukset vaihtelevat maiden välillä
Nopeasti levinneellä koronapandemialla on merkittäviä vaikutuksia kulutuskysyntään Euroopassa. Päivittäistavarakauppa käy, kun taas erikoiskaupalle viruksen vaikutukset ovat jo nyt lamaannuttavia. Yritysten toimintaa on rajoitettu maasta riippuen monella eri tavalla. Seuraa tätä päivittyvää uutistamme, niin pysyt ajan tasalla pandemian vaikutuksista kauppaan eri puolilla Eurooppaa.
Euroopan talousalueella (ml. Iso-Britannia) todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut maaliskuun aikana jyrkästi. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n tilastojen mukaan (29.4.) tartuntamääriä on edelleen eniten Italiassa ja Espanjassa. Italian, Espanjan, Iso-Britannian ja Ranskan yhteenlaskettu osuus kaikista kuolemantapauksista Euroopassa on lähes 80 prosenttia.
Päivittäistavarakauppa käy, erikoiskauppa pysähtynyt
Epidemia on vaikuttanut kaupan alaan eri maissa hyvin samankaltaisesti. “Kaikissa maissa on annettu kansalaisia koskevia kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia, jotka ovat leikanneet merkittävästi kysyntää erityisesti kivijalkaliikkeiltä. Kaupan alalla kysyntä on päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa kasvanut, mutta erityisesti erikoiskaupassa myynti on lähes pysähtynyt”, kertoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto.
Yritysten toimintaa viruksen leviämisen hidastamiseksi on eri maissa sen sijaan rajoitettu vaihtelevasti. “Rajoitukset vaihtelevat Ruotsin maltillisesta linjasta esimerkiksi Ison-Britannian tiukkaan linjaukseen, joka sallii käytännössä vain päivittäistavarakauppojen ja apteekkien avoinna pitämisen – muut kaupat on suljettu”, Koivisto kuvaa.
Toisaalta vaikuttaa siltä, että tehdyt toimenpiteet ovat myös tuottaneet tulosta. Useissa maissa on julkaistu etenemissuunnitelmia koronarajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta ja joissain maissa kaupan alaa koskevien rajoitusten purkaminen on jo käynnistynyt. Rajoitusten purkamisaikataulu on tyypillisesti rytmitetty muutamalle viikolle ja sen aloitus seuraa kunkin maan tautitilannetta.
Hallitusten tekemät tukitoimet ovat pitkälti samankaltaisia eri maissa. “Tukitoimet nojautuvat kuitenkin kansalliseen sääntelyyn, ja niissä on tästä syystä jonkin verran eroavaisuuksia. Myös viruksen levinneisyystilanne kussakin valtiossa on vaikuttanut hallitusten toimien intensiteettiin. Kansalaisten liikkumisrajoitukset ovat koskettaneet suhteessa eniten pk-yritysten liiketoimintaa, ja tukitoimia onkin kohdennettu erityisesti tälle sektorille”, Koivisto summaa.
Tyypillisimpiä yritystukitoimia EEA-maissa ovat mm.:
- erilaisten verojen ja sosiaaliturvamaksujen alennukset tai määräaikainen poistaminen
- valtion lainatakaukset ja muut lainajärjestelyt, kuten lyhennysten lykkääminen
- suorat yritystuet ja palkkatuet
“Muutamissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, on lisäksi tehty kohdennettuja toimia koronarajoituksista kärsivien yritysten liiketilojen vuokrakustannusten ja muiden kiinteiden kustannusten kohtuullistamiseksi tai kompensoimiseksi”, Koivisto sanoo.
Tanskassa ja Norjassa yritykset, joiden liikevaihto on pudonnut koronakriisin aikana, voivat saada suoraa tukea kiinteiden kustannustensa kattamiseen. Ruotsissa sen sijaan tukea kohdennetaan niille vuokranantajille, jotka kriisin aikana suostuvat alentamaan vuokriaan.
Kaupan alaa välittömästi koskevia rajoituksia eri maissa:
Belgiassa erikoiskauppa on ollut suljettu. Rajoitukset on tarkoitus purkaa toukokuun puoliväliin mennessä.
Espanjassa vähittäiskauppa on suljettu pt-kauppaa ja apteekkeja lukuun ottamatta. Rajoitusten vaiheittaista purkua voidaan odottaa toukokuun alusta.
Hollanti edellyttää, että kaupoissa on varmistettava riittävä asiakkaiden hygieniataso (mm. 1,5 m etäisyydet henkilöiden välillä). Rajoitusten vaiheittainen purku on aloitettu.
Iso-Britannia on määrännyt kaikki ei-välttämättömät kaupat ja liikkeet suljettaviksi. Käytännössä vain päivittäistavarakaupat ja apteekit ovat auki. Brittiläisenä erikoisuutena myös polkupyöräliikkeet katsotaan välttämättömiksi palveluiksi ja ne saavat olla auki.
Italiassa lähes kaikki muut kaupat päivittäistavarakauppaa lukuun ottamatta on suljettu. Rajoituksia ollaan purkamassa 18.5. alkaen.
Itävallassa pienempien erikoiskauppojen aukiolo on jälleen sallittu. Kaikkien kauppojen aukiolo vapautetaan toukokuun alussa.
Liettuassa vähittäismyymälöiden sulku päätettiin huhtikuun loppupuolella. Tiettyjä hygieniavaatimuksia myymälöissä on silti voimassa.
Puola ei ole asettanut ehdottomia kieltoja kauppojen aukiololle. Sen sijaan määräyksillä on rajoitettu myymäläkohtaisia asiakasmääriä, minkä lisäksi on asetettu erityisiä hygieniavaatimuksia.
Ranskassa pääosa erikoiskaupasta on suljettu. Rajoitusten vaiheittaista purkua odotetaan toukokuun aikana.
Saksa on alkanut purkaa kauppoja koskevia rajoituksia siten, että kaikki alle 800 m2 myymälät saavat olla avoinna. Uusia toimenpiteitä on luvassa vielä kuluvalla viikolla.
Tanska on sulkenut ostoskeskukset. Muut vähittäismyymälät saavat olla avoinna, mutta niiden tulee noudattaa tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimia. Ostoskeskuksia koskevat rahoitukset ollaan purkamassa 10.5.
Tsekeissä kauppaa koskevien rajoitusten vaiheittainen purku on käynnistynyt. Kaikki rajoitukset ollaan poistamassa 11.5. mennessä.
Virossa kauppakeskukset on päätetty sulkea. Yksittäiset myymälät saavat olla avoinna, mutta niiden tulee noudattaa tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimia.
Ruotsissa ja Norjassa ei ole suoria kauppaa koskevia kieltomääräyksiä. Kokoontumisrajoitukset ja kansalaisille annetut suositukset pitävät esim. kauppakeskukset käytännössä tyhjinä.
Artikkelia on päivitetty edellisen kerran kauttaaltaan 8.4.
Kuva: 123RF