EU:n ja Ison-Britannian tulevaa suhdetta koskevien neuvotteluiden 7. kierros oli pettymys
EU:n ja Ison-Britannian neuvottelijat kokoontuivat jälleen 17.−21.8. keskustelemaan osapuolten välisestä kumppanuudesta jatkossa. Neuvottelujen keskeisissä kysymyksissä ei edelleenkään päästy eteenpäin, ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier pitääkin sopimuksen aikaansaamista tällä hetkellä epätodennäköisenä.
Britannian kuluvan vuoden helmikuussa voimaan astuneen EU-eron myötä käynnistyi siirtymäkausi, jonka aikana osapuolten välisissä kauppasuhteissa jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Viime viikolla Brysselissä käyty neuvottelukierros oli järjestyksessään jo peräti seitsemäs.
”EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin mukaan neuvotteluissa mentiin viime viikolla pikemminkin taakse- kuin eteenpäin. Hän pitää sopimuksen aikaansaamista tällä hetkellä epätodennäköisenä”, kertoo Kaupan liiton kauppapolitiikasta vastaava johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen.
Muutamien teknisten kysymysten osalta saatiin pientä edistystä aikaan; näitä olivat esimerkiksi energia-asiat ja osallistuminen EU:n ohjelmiin.
Sen sijaan perustavaa laatua koskevissa kysymyksissä, joita ovat muun muassa tasapuoliset toimintaedellytykset, kuten esimerkiksi valtiontuet, ympäristö- ja työelämästandardit, kalastus, riitojenratkaisu sekä sosiaaliturvan koordinaatio, ei viime viikon neuvotteluissa tapahtunut edistymistä.
”Tärkeimmät asiat, kuten tasapuoliset toimintaedellytykset ja kalastusasiat, olisi ehdottomasti pitänyt ratkaista ensimmäisinä. Neuvotteluaikaa on jäljellä enää noin kaksi kuukautta, jotta sopimus ehdittäisiin ratifioida vuoden loppuun mennessä”, Kyyhkynen sanoo.
Yrityksillä on nyt täysi syy varautua ns. sopimuksettomaan eroon.
Hän tähdentää, että yrityksillä on nyt täysi syy varautua ns. sopimuksettomaan eroon. EU:n ja Ison-Britannian rajat ylittävissä vaihdoissa tapahtuu muutoksia 1. tammikuuta 2021 alkaen riippumatta siitä, onko tulevaisuuden kumppanuussopimus tehty vai ei.
”Komissio antoi jo heinäkuun alussa tiedonannon, jonka tarkoituksena on auttaa kansallisia viranomaisia, yrityksiä ja kansalaisia valmistautumaan siirtymäkauden lopussa tapahtuviin muutoksiin”, Kyyhkynen muistuttaa.
Tutustu komission tiedonantoon täällä.
Kuva: 123RF