Yrittäjän päivää vietetään tänä vuonna poikkeusoloissa
Jo perinteeksi muodostunutta Yrittäjän päivää vietetään lauantaina 5. syyskuuta. Keväällä alkanut koronapandemia on tuonut kaupan alan pk-yrittäjien arkeen ennennäkemättömiä haasteita, joten juuri nyt yrittäjien ja yritysten eduista huolehtimisella on tavallistakin suurempi merkitys.
Valtakunnallisen Yrittäjän päivän tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen, yrittäjyyden arvostuksen edistäminen ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen. Yrittäjyys halutaan tehdä houkuttelevaksi myös nuorille.
Yrittäjyyden juuret ovat kaupan alalla syvällä, ja tälläkin hetkellä valtaosa Kaupan liiton jäsenistä on pk-yrittäjiä. Kaupan liitto tekee aktiivista yrittäjäyhteistyötä muun muassa Erikoiskaupan toimialaryhmässä ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrittäjävaltuuskunnassa.
Konkurssiaalto vältetty toistaiseksi Suomessa
Kuluva vuosi on ollut koronapandemian takia monelle suomalaiselle pk-yrittäjälle haastava. ”Uhkana olleelta konkurssiaallolta on tämänhetkisten tietojen valossa vältytty. Tilastokeskuksen mukaan tammi−heinäkuussa pantiin Suomessa vireille kaikilla toimialoilla yhteensä 1 549 konkurssia, mikä on kuusi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan”, kertoo Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismail.
”Työmarkkinaosapuolten neuvottelemat helpotukset lomautusilmoitusaikoihin ovat auttaneet myös kaupan alan yrityksiä kestämään ennakoitua paremmin kriisin yli”, Ismail uskoo.
Verotus vaikuttaa pk-yritysten toimintaedellytyksiin
Yksi varteenotettava keino rohkaista yrittäjyyteen ja tukea pk-yritysten kasvua on arvonlisäverotuksen kehittäminen.
”Arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostaminen 35 000 euroon keventäisi aloittelevilla yrittäjillä arvonlisäverovelvollisuudesta koituvia pakollisia kustannuksia, kun verottajalle ei enää tarvitsisi tehdä arvonlisäveroilmoituksia, ja niiden tuomat kustannukset poistuisivat tilitoimiston laskuista. Arvonlisäverovelvolliseksi voisi tietenkin hakeutua myös liikevaihtorajan alittavilla myynneillä aivan kuten ennenkin”, sanoo Kaupan liiton johtava veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.
Jääskeläisen mielestä aloittelevan yrityksen investointeja ei myöskään tule korvamerkitä julkisenhallinnon järjestelmähankkeisiin. ”Kuitti-intensiivisen kaupan alan näkökulmasta esimerkiksi pakollinen eKuitti-hanke on sellainen, jota tulisi edistää markkinaehtoisesti hallinnollisen pakon sijasta”, hän toteaa.
Ostovoima on yrittäjyyden kannalta keskeinen asia. ”Ilman hyvää yleistä ostovoimaa yritystoiminta ei kuluttajapalveluissa ole riittävän kannattavaa houkuttelemaan uusia yrittäjiä alalle. Hyvä ostovoima mahdollistaa kilpailun myös laadulla eikä ohjaa pelkkään kustannus- ja hintakilpailuun”, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.
Kaupunkikeskustojen elinvoimaisuudesta on huolehdittava
Kivijalkakaupoilla on tärkeä merkitys pienempien kaupunkikeskustojen elinvoimaisuuden ylläpitäjinä. Kaupan liitto onkin peräänkuuluttanut edunvalvonnassaan muun muassa keskustojen saavutettavuutta kaikilla kulkumuodoilla sekä käynnissä olevan maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisen nopeaa loppuunsaattamista.
Pandemian myötä kaupunkikeskustoissa on ollut tavallista hiljaisempaa.
”Kun jossakin vaiheessa päästään ’uuteen normaaliin’, on entistä tärkeämpää, että kaupunkikeskustojen toimivuuden, elinvoimaisuuden ja viihtyvyyden eteen tehdään hartiavoimin töitä yrittäjyyden mahdollistamiseksi. Kauppa oli murroksessa myös Suomessa jo ennen koronaa, eikä pandemia ole helpottanut tilannetta”, toteaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
Tänä vuonna perinteistä Yrittäjän päivän pääjuhlaa ei voida järjestää koronapandemian takia. Päivää juhlitaankin digitaalisesti #sellainenonyrittäjä-kampanjalla, jolla kiitetään suomalaisia yrittäjiä sinnikkyydestä ja luovuudesta raskaan vuoden keskellä. Ketä yrittäjää sinä haluaisit kiittää? Kuka yrittäjä on tuottanut sinulle erityisen hyvää fiilistä? Kiitä yrittäjää somessa aihetunnisteen #sellainenonyrittäjä kera ja osallistu kampanjaan tärkeän asian puolesta. Yrittäjän päivän viettoa ympäri Suomen voi seurata somessa aihetunnisteilla #sellainenonyrittäjä ja #yrittäjänpäivä. Lue lisää täältä.
Kuva: 123RF