Case #Kauppa: Hyvän kesätyöpaikan ainekset samat kuin hyvän vakityöpaikan
Hyvän kesätyöpaikan perusresepti sisältää kunnollisen perehdytyksen, paljon palautetta, kesätyöntekijän ottamisen mukaan työryhmän täysivaltaiseksi jäseneksi. Siis hyvän työpaikan ainekset.
S-ryhmän osuuskaupat pärjäsivät Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa tänä vuonna erittäin hyvin. Suurten työllistäjien sarjan kärkijoukoissa oli kolme osuuskauppaa. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) voitti sarjan, oululainen Osuuskauppa Arina sijoittui neljänneksi ja Osuuskauppa PeeÄssä Kuopiosta kuudenneksi.
Oikotien järjestämä Vastuullinen kesäduuni -tutkimukseen vastasi tänä vuonna yli 6 400 kesätyöntekijää. He olivat iältään 14‒29-vuotiaita.
Mistä aineksista rakennetaan hyvä kesätyöpaikka? Osuuskauppaväki vastaa.
Täysivaltainen, tärkeä työryhmän jäsen
”Yhdessä lauseessa: siitä, että otetaan kesätyöntekijät täysivaltaisiksi työryhmän jäseniksi”, tiivistää PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.
”Otetaan kesätyöntekijät mukaan ja huomioon viestinnässä, palautteen saamisessa ja antamisessa. Eikä ajatella heitä kiireapulaisina, sillä he katsovat työtä tuorein silmin. Heiltä tulee hyviä ideoita.”
Koronakesä osoitti myös, miten tärkeitä kesätyöntekijät ovat. PKO:ssa heidän määränsä jäi kesällä 2020 vain noin kymmenesosaan normaalikesästä. Oma väki oli tiukilla, että lomat ja arki saatiin rullaamaan.
”Meillä oli jo valittuna yli 800 nuorta, kun korona iski. Pääsimme lopulta tarjoamaan työtä vain 100‒150:lle. Kerroimme kandidaateille koko ajan, missä mennään. Oikein surettaa, että saimme siksi kiitosta hyvästä viestinnästä ja palautteenannosta. Useita vuosia rakennetut tavat ja keskustelualustat toimivat. Niistä pidetään kiinni.”
Korona-aika on tuonut myös oppia. Esimerkiksi perehdyttämisohjelmia pitää PKO:ssa panna jonkin verran uusiksi.
”Tulevaisuudessakin tulee vastaan yllätyksiä. Ei siis pidetä mitään itsestään selvänä, ja tarvitaan vielä lisää systematiikkaa. Tänä vuonna kesätyöntekijät perehdytettiin mm. turvallisuuteen samalla tavalla kuin kuka tahansa jo työssä oleva. Saimme kiitosta siitä, että kaikki olivat samalla viivalla.”
Toinen opiksi otettava on Monosen mukaan työn monipuolistaminen esimerkiksi ristiin työskentelyn avulla. Sitä käytettiin olosuhteiden pakosta, ja se toimi.
”Tämä poikii meillä jo nyt uusia toimintatapoja. Työntekijät voivat työskennellä useammassa toimipaikassa, jopa useilla toimialoilla samanaikaisesti. Se tuo työhön monipuolisuutta ja lisää mielekkyyttä”, Mononen kertoo havainnoista.
Selkeät säännöt, tasapuolinen toiminta
Osuuskauppa Arinan henkilöstöjohtaja Minna Salonen nostaa esiin laadukkaan perehdytyksen ja sen, että ymmärretään, mitä nuoret työpaikalta odottavat.
”On hyvä tunnistaa, että olemme usein nuoren ensimmäinen työpaikka. Olemme tutkineet, mitä odotuksia nuorilla on työelämään tullessaan. Haluamme luoda onnistuneita ensimmäisiä kokemuksia työelämästä”, Salonen taustoittaa.
”Olemme satsanneet esimiesten ja perehdyttäjien osaamiseen ja perehdytyksen sisältöön. Tämä näkyy tutkimuksen tuloksissa. Meillä on päivitetyt perehdytysmateriaalit ja apuna myös nuorille suunnatut Duunipassi- ja Harkkapassi-digikoulutukset, jotka opastavat työelämän asioihin.”
”Tärkeintä on kuitenkin esimiesten ja perehdyttäjien osaaminen ja ymmärrys siitä, miten nuoret otetaan työelämässä vastaan. Saimmekin perehdyttämisestä hyvät palautteet kesätyöntekijöiltä, vaikka palautekulttuuria pitää vielä kehittää.”
Salonen nostaa esiin vielä tasapuolisuuden, jota on viety Arinassa eteenpäin tulospalkkauksessakin. Tänä vuonna tulospalkkiot koskevat ensimmäistä kertaa myös vähintään kuukauden työskenteleviä kesätyöntekijöitä. Tämän mahdollisti tulospalkkiomallin uudistus. Nyt tilannetta katsotaan kuukausittain, ei vain kerran vuodessa.
”Haluamme varmistaa tälläkin, että kesätyöntekijät kokevat olevansa työyhteisön jäseniä. He tekevät tärkeää työtä aivan yhtä lailla kuin muut. Kun toimipaikka pääsee tavoitteeseensa, emme voi erotella, että joku saa tulospalkkion, kesätyöntekijä ei. Se on oikeudenmukaisuuskysymys”, Salonen huomauttaa.
Arina pystyi tänä kesänä ottamaan lähes normaalin määrän kesätyöntekijöitä, noin 300. Työsuhteet tosin olivat tavallista lyhyempiä. Sen sijaan Tutustu ja tienaa -kesäharjoittelijoita Arinassa oli vain murto-osa peruskesästä.
Mielekäs työ, lämmin vastaanotto
Osuuskauppa PeeÄssän henkilöstöjohtaja Suvi Honkanen painottaa nuoren vastaanottoa työpaikalla ja työn mielekkyyttä.
”Hyvä työpaikka lähtee ennen kaikkea siitä, että nuori otetaan siellä hyvin vastaan. Tärkein asia on, että nuoren kanssa keskustellaan, hänelle annetaan palautetta, ollaan kiinnostuneita.”
”Mielekkäät työtehtävät ovat tärkeä asia. Olemme yrittäneet monipuolistaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Pienempiinkin yksiköihin on otettu kesätyöntekijöitä, ja niissä pääsee tekemään vähän kaikkea.”
”Paljon on kiinni perehdyttäjästä ja työkaverista. Kannustamme ottamaan nuoren mukaan työparina, että hän pääsee mukaan erilaisiin tehtäviin. Isommissa yksiköissä, kuten Prismoissa, kesätyöntekijät kiertävät useammalla osastolla. Näin työ monipuolistuu”, Honkanen kuvaa.
PeeÄssässä kesätyöntekijöiden määrä jäi nyt noin kolmannekseen normaalista.
Kysyä saa, tukea saa tarvittaessa
”Nuoren on tunnettava, että hän saa tarvittaessa aina tukea ja että hän uskaltaa kysyä häntä askarruttavia asioita. Nuoret kaipaavat myös aiempaa enemmän palautetta toiminnastaan. Onnistuneessa kesätyössä palautteenannon tärkeys onkin ymmärretty”, sanoo S-ryhmän keskitettyjen HR-palveluiden johtaja Nina Meincke.
”Vastuullisessa kesätyöpaikassa kannustetaan ja tuetaan nuorta sekä ymmärretään, että hän on vasta työelämänsä alkutaipaleella. Pyrimme tukemaan S-ryhmän yrityksiä tässä luomalla yhteisiä toimintamalleja heidän avukseen. Uusia työkaluja ovat mm. Duuni- ja Harkkapassi, joiden avulla nuoret voivat perehtyä työelämätaitoihin, työturvallisuuteen ja esimerkiksi työhyvinvointiin. Itseopiskeltavalle työelämätiedolle on ollut poikkeusvuonna erityinen tilaus.”
S-ryhmä työllistää tavallisena kesänä noin 14 000 kesätyöntekijää. Kuluneena kesänä heitä oli runsaat 7 600, suurin osa marketeissa.
Kuva: SOK/Nina Kaverinen