Kotitoimiston kuluja voi vähentää verotuksessa
Viimeistään pandemian myötä etätyöskentely on tullut tutuksi monille työntekijöille. Mitkä etätyöhön ja kotitoimiston varustamiseen liittyvät hankinnat ovat vähennyskelpoisia verotuksessa? Kaupan liiton johtava veroasiantuntija Toni Jääskeläinen antaa ajankohtaisia neuvoja.
Palkansaajat voivat vähentää verotuksessaan kuluja, jotka liittyvät palkkatulojen hankkimiseen. Tällöin puhutaan tulonhankkimismenoista, jotka pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Kaikki palkansaajat saavat 750 euron vähennyksen, jonka Verohallinto vähentää palkkatuloista automaattisesti.
”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 750 euron automaattista vähennystä voidaan pitää vähennyksen omavastuuna. Palkansaajalla on oltava vähennyksiä yli kyseisen summan, jotta ne otettaisiin verotuksessa huomioon”, täsmentää Kaupan liiton johtava veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.
”Omavastuun vuoksi kaikki tarvittavat hankinnat on verotuksellisesti hyvä tehdä samana vuonna, joten kuluvan vuoden hankintojen osalta alkaa olla jo kiire”, hän jatkaa
Mitkä hankinnat ovat vähennyskelpoisia?
Etätyön kannalta oleellinen vähennys on työhuonevähennys. Etätyöhuoneeseen liittyvät kulut palkansaaja voi vähentää todellisten kulujen mukaan tai Verohallinnon päättämän kaavamaisen summan perusteella.
Vähennettäessä työhuoneen kustannukset todellisten kulujen mukaan vähennyksiin voi ottaa mukaan työhuoneen osuuden vuokrasta tai hoitovastikkeesta, siivous-, sähkö- ja lämmityskuluista sekä lisäksi kalusteet. Kalusteita voivat olla esimerkiksi sähköpöytä tai ergonominen työtuoli. Kalusteiden tulee olla pääasiassa työkäytössä, joten eteiseen hankittavia design-valaisimia ei voi vähentää tulonhankkimismenoina.
Vaihtoehtoinen, kaavamainen työhuonevähennys kattaa sellaisenaan työhuoneesta aiheutuvat kulut, kuten edellä mainitut vuokran, toimistokalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen. Työhuonevähennys oli vuoden 2019 verotuksessa 900 euroa, jos palkansaaja oli etätöissä yli puolet vuoden työpäivistään. Kuluvana vuonna tilanne on ollut vastaava useimmilla etätyötä tekevillä palkansaajilla. Jos etätöitä taas oli puolet tai vähemmän kaikista vuoden työpäivistä, työhuonevähennyksen kaavamainen määrä oli vuoden 2019 verotuksessa 450 euroa.
Verohallinto ei ole vielä tätä uutista kirjoitettaessa julkaissut vuoden 2020 vähennyksien suuruutta. Jääskeläisen mukaan kaavamaista työhuonevähennystä olisi syytä korottaa.
Kaavamaisen työhuonevähennyksen korotus olisi Verohallinnolta tärkeä kädenojennus palkansaajille.
”Kaupan liitto toivoo, että Verohallinto korottaa kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruutta 1 300 euroon, sillä on selvää, että valtaosa etätyöläisistä on tehnyt hankintoja, jotka mahdollistavat sujuvan ja ergonomisen työskentelynkotoa käsin. Osa hankinnoista voi olla myös sellaisia, että niillä on selkeästi työkäyttöä, mutta joita on myös mahdollista käyttää muuhunkin tarkoitukseen. Kaavamaisen työhuonevähennyksen korotus olisi palkansaajalle tärkeä kädenojennus, sillä työhuonevähennyksen erittely todellisten kulujen mukaan on byrokraattista ja se lisää myös Verohallinnon työtä”, Jääskeläinen summaa.
Työhuonevähennyksen lisäksi palkansaaja voi vähentää myös tietokoneen ja muut työn tekemistä varten hankitut laitteet, kuten webbikameran, kuulokkeet, printterin sekä nettiyhteyden. 100 prosentin vähennysoikeus edellyttää hankinnoilta pääasiallista työkäyttöä.
”Työhuoneen varustamisessa kannattaa niin kalusteiden kuin koneiden ja laitteidenkin osalta muistaa, että arvoltaan yli 1 000 euron hankinnat tulee vähentää vuosittain 25 prosentin suuruisina poistoina. Sen sijaan enintään 1 000 euron hankinnat voi vähentää kerralla hankintavuonna”, Jääskeläinen neuvoo.
Työnantajan lainaamia kalusteita tai muita välineitä ei Jääskeläisen mukaan voi sisällyttää palkansaajan omaan verotukseen. Jos työnantaja ostaa kalusteita ja välineitä palkansaajalle omaksi, voi näistä hankinnoista puolestaan syntyä palkansaajalle palkkana verotettavaa etua.
Entä onko kasvomaskien hinta palkansaajalle vähennyskelpoinen?
”Itse hankituista kasvomaskeista voi tehdä kaavamaisen kahden euron vähennyksen per maski niiltä päiviltä, kun palkansaaja on matkustanut kotoaan työpaikalle. Vähennys on mahdollista tehdä 13.8.2020 jälkeisiltä päiviltä, sillä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos antoi tällöin maskisuosituksen. Vähennys on tehtävä edellä mainituista hankinnoista poiketen kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina, joihin lasketaan muutkin matkakulut. Matkakulujen omavastuu vuodelta 2020 on 750 euroa”, Jääskeläinen toteaa.
Kuva: 123RF