Kaupan alan yritykset hyötyvät vuoden 2021 arvonlisäveromuutoksista – valmisteveroihin jälleen korotuksia
Vuosi 2021 toi mukanaan kaupan alalle odotettuja veromuutoksia. 1.7.2021 voimaan tulevat verkkokaupan alv-säädökset parantavat monin paikoin kotimaisen kaupan asemaa.
Arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa korotettiin vuoden alusta 15 000 euroon. Muutoksen tavoitteena on helpottaa yksinyrittäjien ja pienyrittäjien asemaa vähentämällä arvonlisäverovelvollisuudesta aiheutuvaa taakkaa.
Verkkokaupan arvonlisäverotukseen liittyvä EU:n säädöspaketti saatetaan voimaan Suomessa 1.7.2021. Alun perin säädösten oli tarkoitus tulla voimaan jo vuodenvaihteessa 2021, mutta koronapandemian takia EU:ssa myöhennettiin aikataulua. Säädöspaketti sisältää monia kaupan alalle tärkeitä veromuutoksia:
- Maahantuonneilta poistetaan 22 euron verovapausraja. Näin ollen EU:n ulkopuoliset verkkokaupat ja markkinapaikat eivät enää voi säädöspaketin voimaantultua myydä vähäarvoisia tavaroita Suomeen arvonlisäverotta. Muutos parantaa kotimaisen kaupan asemaa poistamalla EU:n ulkopuolisilta verkkokaupoilta ja markkinapaikoilta epäreilun kilpailuedun.
- Rajat ylittävää kuluttajakauppaa koskeva etämyyntiraja 35 000 poistuu ja se korvataan EU:n laajuisella 10 000 euron rajalla. Jatkossa ulkomaalaisen etämyyjän on myytävä tuotteensa suomalaiselle kuluttajalle Suomen arvonlisäverolla jo toimintansa aikaisemmassa vaiheessa. Muutos vaikuttaa myös suomalaisiin verkkokauppoihin, joilla on etämyyntiä toisiin EU-maihin.
- Nykyiset yhden yhteyspisteen erityisjärjestelmät laajenevat kattamaan muutkin kuluttajille myytävät palvelut kuin telepalvelut, radio- ja televisiolähetyspalvelut ja sähköiset palvelut. Lisäksi EU:n sisäinen erityisjärjestelmä kattaisi jatkossa myös tavaroiden etämyynnin. Erityisjärjestelmien käyttö voi laskea merkittävästi yritysten hallinnollisia kuluja.
- Internetissä tavaroita myyvä markkinapaikka tulee tietyin rajoitetuin edellytyksin verovelvolliseksi myynneistä kuluttajille
Yrityksen pienhankintojen vähennys nopeutui
Vuoden 2021 alusta lähtien yritykset voivat vähentää pienhankinnat sekä koneiden ja laitteiden pienet menojäännökset aikaisempaa nopeammin. Irtaimen käyttöomaisuuden pienhankinnan yläraja nostettiin 850 eurosta 1 200 euroon, ja pienhankintojen vuotuisen vähennyksen yhteismäärän raja nostettiin 3 600 euroon vuodessa.
Työsuhde-edut uudistuivat vihreämmiksi
Työsuhteeseen perustuviin etuihin tuli vihreitä arvoja korostavia uudistuksia. Uudistusten tarkoituksena on kannustaa päästöttömään liikkumiseen.
Työsuhdeautojen osalta uudistukset koskevat sähköautoja. Täyssähköautojen verotusarvosta vähennetään 170 euroa kuukaudessa määräaikaisesti vuosina 2021 – 2025. Alennus koskee sekä täyttä autoetua että käyttöetua. Työsuhdesähköautolle kotiin hankittava latauslaite katsotaan osaksi työsuhdeauton lisävarusteita. Vastaavasti sähköautojen latausetu työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä on verovapaa etu vuosina 2021 – 2025.
Työsuhdepolkupyörä säädettiin verovapaaksi eduksi 1 200 euroon asti vuodessa. Työsuhdematkalippujen verottomuutta laajennettiin poistamalla siitä aikaisempi veronalainen osa. Nykyisin matkaliput ovat verovapaita 3 400 euroon asti vuodessa.
Valmisteverot ilmoitetaan ja maksetaan Omaverossa
Valmisteverot ovat jatkossa oma-aloitteisia veroja, eli verovelvollinen itse laskee, ilmoittaa ja maksaa verot Verohallinnolle. Muutoksen myötä valmisteverojen menettelyt ovat mahdollisimman yhtenäiset muiden oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäverotuksen, kanssa. Käytännössä valmisteverojen ilmoittamiseen ja maksamiseen tuli lisää aikaa, kun niiden määräaika piteni. Veron ilmoittaminen ja maksaminen tapahtuu Omaveron kautta.
Totuttuun tapaan tupakkavero ja alkoholivero nousivat. Hallitusohjelmaan kirjattu tupakkaveron korotusta on toteutettu puolivuosittain vuoden 2020 alusta lähtien, ja korotukset jatkuvat vuonna 2021. Alkoholin osalta veronkorotus kohdistui kaikkiin juomaryhmiin pääosin yhtä suurena suhteessa juoman sisältämään alkoholiin.
Kuva: 123rf