Verovapaa nettishoppailu EU:n ulkopuolelta loppuu – kesän 2021 alv-uudistukset muuttavat verkkokauppaa
Kaupan alalle tärkeitä arvonlisäverouudistuksia astuu voimaan tämän vuoden heinäkuussa. Uudistusten myötä kaupan alan kansainvälinen kilpailu ottaa askeleen reilumpaan suuntaan.
Uudistusten taustalla on EU-direktiivi, joka saatetaan voimaan Suomessa. Kaupan alalle odotetuin uudistuksista on verovapauden poistaminen EU:n ulkopuolisilta vähäarvoisilta tilauksilta.
”Heinäkuun jälkeen kaikki kuluttajien ostokset Kiinasta, USA:sta ja muista EU:n ulkopuolisista maista ovat verollisia ensimmäisestä eurosta lähtien”, vahvistaa Kaupan liiton johtava asiantuntija Toni Jääskeläinen.
Vielä hetken voimassa oleva verottomuus, joka koskee enintään 22 euron arvoisia tilauksia, on ollut Jääskeläinen mukaan kilpailun kannalta kestämätön.
”Kiinan ja USA:n verkkojätit ovat voineet myydä tuotteitaan Suomeen verovapaasti, vaikka samaan aikaan paikalliset kaupat ovat lisänneet vastaavien tuotteiden hintoihin arvonlisäveron. Verovapaus on lisännyt myös aliarvostamiseksi kutsuttua veronkiertoa. Tässä menettelyssä tuotteen myyjä ilmoittaa tilauksen arvoksi yhden dollarin, jotta viranomaiset tulkitsisivat tilauksen verovapaaksi”, Jääskeläinen kuvaa nykyistä tilannetta.
Uusia keinoja käyttöön verkon markkinapaikoilla
Yksi uudistuksen merkittävimmistä oivalluksista on erityismenettely, jonka myötä netin markkinapaikat, kuten Amazon, eBay, Wish ja AliExpress, ovat vastuussa arvonlisäveron keräämisestä ja tilittämisestä.
”Käytännössä tämä toimii siten, että markkinapaikka sisällyttää Suomen alvin tuotteidensa hintaan, ja suomalaisen kuluttajan ostettua tuotteen tilittää sen edelleen Verohallinnolle. Toteutuessaan menettelyn hyötynä on veronkierron minimoiminen, sillä viranomaiset saisivat kattavat vertailutiedot ostoksista suoraan markkinapaikalta, eikä verotus enää perustuisi markkinapaikalla toimivan pienen myyjän ilmoittamaan tilauksen arvoon”, Jääskeläinen valottaa.
Menettelyn suurimpana ongelmana on sen vapaaehtoisuus. ”Jos markkinapaikat eivät rekisteröidy edellä kuvattuun erityismenettelyyn, tilauksen verosta vastaa nykyiseen tapaan kuluttaja tai vaihtoehtoisesti kuljetusyritys. Nähtäväksi jääkin, kuinka moni markkinapaikoista rekisteröityy järjestelmään. Jos veronkierto jatkuu verovapausrajan poistosta huolimatta, on syytä harkita pakollista erityisjärjestelmää EU:n ulkopuolisille markkinapaikoille”, Jääskeläinen ehdottaa.
Verkkokauppojen sovellettava ostajan kotimaan sääntöjä entistä aikaisemmassa vaiheessa
EU:n sisäistä kuluttajakauppaa koskeva etämyyntiraja, joka esimerkiksi Suomessa on 35 000 euroa, poistuu, ja se korvataan EU:n laajuisella 10 000 euron rajalla.
”Suomalaisen verkkokaupan on siis EU:n sisäisessä kuluttajakaupassa sovellettava kuluttajan kotimaan verolakeja, kuten alv-kantaa, jo toimintansa aikaisemmassa vaiheessa. Vastaavasti Suomeen myyvien verkkokauppojen mahdollisuus myydä tuotteitaan suomalaiselle kuluttajalle oman maansa alvilla päättyy entistä aikaisemmin”, Jääskeläinen tarkentaa.
Useaan eri EU-maahan myyvän verkkokaupan hallinnollinen taakka helpottuu, kun arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmä laajenee kattamaan laajasti erilaiset palvelut. Lisäksi erityisjärjestelmä kattaisi jatkossa myös EU:n sisäisen tavaroiden etämyynnin.
”Erityisjärjestelmän suurin etu on siinä, että verkkokaupan ei tarvitse erikseen rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joissa se toimii. Riittää, että kauppa rekisteröityy järjestelmään vain yhdessä EU-maassa, minkä jälkeen alvin voi ilmoittaa ja maksaa kuluttajien EU-maihin järjestelmän kautta”, Jääskeläinen summaa.
Kuva: 123rf