Vastalääke nuorten koronakurimukseen on yhteinen toiveikkuus
Kaupan ala on silta työelämään. Yksin S-ryhmän työntekijöistä joka neljäs on alle 25-vuotias. Se tarkoittaa, että työllistämme noin 10 000 nuorta vakituisessa työsuhteessa. Tämän päälle tarjoamme harjoittelu- ja työssäoppimispaikkoja sekä kesätyön tuhansille nuorille vuosittain. Työllistäjän roolista seuraa hyvin kirkas vastuu: perehdyttäminen ja työnohjaus ovat kriittisiä positiivisen kokemuksen tarjoamiseksi, ja erityinen velvollisuutemme on välittää siitä, mitä näille nuorille kuuluu.
Vaikka nuori ikä suojaa taudin vakavalta muodolta, helpolla eivät nuoret ole koronaviruspandemiasta päässeet. Ikäluokan kokemusta on verrattu 90-luvun lamaan Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on tuoreessa raportissaan todennut, että koronakriisi on lisännyt merkittävästi nuorten turvattomuutta ja huolta omasta tulevaisuudesta. Samalla on uutisoitu, että 15–25-vuotiaiden tyytyväisyydessä elämään on tapahtunut Nuorisobarometrin mittaushistorian voimakkain lasku.
Nuoren elämä on myllerrystä. Aikuisuuden kynnyksellä muutaman vuoden jaksoon tiivistyy vaihe, jossa koetaan mieleen painuvia asioita – ammattiin valmistuminen tai ylioppilaaksi pääseminen, uusien opiskelujen aloittaminen, siirtyminen koulusta työelämään, ehkä muutto omaan kotiin. Koronalla ja pitkään jatkuneilla rajoituksilla on vaikutus siihen, millaisina nämä kokemukset näyttäytyvät. Uhkaako kaiken kivan lässähtämisestä tulla sukupolvikokemus?
Myymälöidemme arjessa näkee konkreettisesti, miten iso vaikutus juuri ensimmäisillä työkokemuksilla on siihen, että startti työelämään on reipashenkinen. Hyvät kokemukset synnyttävät kiinnostusta työelämään ja auttavat ammatti-identiteetin syntymisessä. Jos nämä myönteiset kokemukset jäävät koronan vuoksi saamatta tai kokemuksista jää huono maku, toivottomuuden ja luovuttamisen ilmapiiri saattaa nuorten keskuudessa kasvaa. Silloin olemme Suomessa hyvin vaikean paikan edessä.
Positiivisia signaaleja tarvitaan kipeästi, ja sellaisen haluamme S-ryhmässä ensi kesästä jo antaa: noin 12 000 nuorta pääsee ottamaan meillä työelämän ensiaskeleita, ja nuorten työllistämismahdollisuutemme näyttävät palautuvan lähes kriisiä edeltäneelle tasolle. Arkeen koronan kanssa on toimipaikoissa opittu, ja perehdytys turvalliseen työskentelyyn voidaan taata.
Nyt pitää tehdä kaikkemme, jotta varmistamme nuorille luottamusta rakentavan ja eteenpäin tsemppaavan kesätyökesän. Hyvän fiiliksen luomiseen tarvitaan koko kaupan ala mukaan. Voimme olla tietylle nuorten ikäluokalle se turvasatama, josta kipinä työelämään syttyy ja jossa omaksutaan tärkeät työelämätaidot – toisten kunnioittaminen, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja työturvallisuuden arvostaminen.
Vuosi 2020 jää mieleeni koronaa seuranneista yllättävistäkin ilmiöistä. Yksi mieleen jäävimmistä on se, että S-ryhmässä työtyytyväisyys saavutti ennätyslukemat. Ja kyllä, koronan nostattama korkea tyytyväisyys työilmapiiriin, työkavereihin, esimiestyöhön ja oman työn merkityksellisyyteen näkyi myös nuorten kohdalla. Alle 25-vuotiaiden työntekijöidemme vastauksista koostetut indeksit nousivat kaikilla tutkituilla osa-alueilla. Se on helpottava tieto, jonka päälle on hyvä lähteä rakentamaan entistä merkityksellisempää työelämän alkutaivalta yhdessä näiden tulevaisuuden työntekijöidemme kanssa.
Hannu Krook on SOK:n pääjohtaja ja Kaupan liiton hallituksen jäsen.
Kuva: SOK / Nina Kaverinen