Optisen alan neuvotteluratkaisu hyväksytty liittojen hallituksissa
Kaupan liiton ja Toimihenkilöliitto ERTOn 24.2.2021 saavuttama neuvottelutulos optisen alan työehtosopimuksesta on vahvistettu molempien liittojen hallinnoissa. Uusi työehtosopimus on voimassa 1.3.2021−31.3.2022.
”Olemme käyneet neuvottelut ratkaisukeskeisessä hengessä”, toteaa johtava työmarkkina-asiantuntija Antti Vaaja, joka on johtanut neuvotteluja Kaupan liiton puolelta.
Ratkaisu pitää sisällään kilpailukykysopimukseen liittyneen työajan pidennyksen poistumisen. Työaikaan koskeviin määräyksiin on tehty lisäksi useita pienempiä muutoksia.
Myös tällä sopimuskaudella on käytössä paikallinen erä, jossa osa palkankorotuksista voidaan jakaa yritystasolla tarkemmin määritettävien kriteerien avulla.
Palkankorotusratkaisu tukee paikallisuutta
Sopimuskaudella tehdään yksi palkankorotus, ja sen ajankohta on 1.6.2021 (tai lähinnä sen jälkeen alkava palkanmaksukausi). Korotuksen suuruus on yhteensä 1,72 prosenttia ja se jakautuu 1,30 prosentin suuruiseen yleiskorotukseen ja 0,42 prosentin suuruiseen paikalliseen erään. Koko sopimuskausi on kustannusvaikutukseltaan yleisen linjan mukainen.
Paikallinen erä jaetaan kussakin yrityksessä tarkemmin määriteltävien kriteerien mukaisesti. Erää voi käyttää esimerkiksi hyvästä työsuorituksesta tai osaamisen kehittämisestä palkitsemiseen.
”Paikallisen erän avulla voidaan tukea tuottavuutta ja oikeudenmukaista palkkausta. Erän tulee olla selkeä ja läpinäkyvä osa palkkausjärjestelmää”, Vaaja toteaa.
Työehtosopimuksen mukaisia lisiä korotetaan 1,6 prosentilla 1.6.2021 alkaen.
Lisätietoja neuvottelutuloksesta antaa Kaupan liiton johtava työmarkkina-asiantuntija Antti Vaaja, p. 040 833 2516, antti.vaaja(at)kauppa.fi
Huom: Kaupan työehtosopimuksen ja Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimuksen vuoden 2021 palkankorotuksista erikseen:
Palkankorotusohje 2021
Yhteenveto työehtosopimuksen tekstimuutoksista
Tekstimuutokset tulevat voimaan 1.3.2021 alkaen, ellei toisin ole todettu.
Koeaika määräytyy jatkossa työsopimuslain mukaan, eli se voi jatkossa olla enimmillään kuusi (6) kuukautta. 12 kuukautta lyhyemmissä määräaikaisissa työsuhteissa koeaika voi kuitenkin olla enintään puolet työsuhteen kestosta. Tämän lisäksi työehtosopimuksessa on muutamia koeaikaa koskevia erityismääräyksiä. Pidempiä aikoja voidaan soveltaa 1.3.2021 tai sen jälkeen alkaneissa työsuhteissa.
Lomautusilmoitusaika voidaan jatkossa lyhentää paikallisesti sopien viiteen (5) päivään aiemman seitsemän päivän sijasta.
Työvuoroluetteloon on merkittävä työvuorot yhdenjaksoisena. Yhdenjaksoiseen työvuoroon ei kuitenkaan tarvitse sisällyttää koulutus-, esittely- tai vastaavia tilaisuuksia. Jatkossa tilaisuudet on järjestettävä työvuoron yhteyteen ja vuorokautinen yhteenlaskettu työaika ei saa ylittää 10 tuntia, ellei työntekijän kanssa toisin sovita. Yhdenjaksoisuuden vaatimuksesta voidaan poiketa ilman sopimista enintään kolme kertaa vuodessa ja poikkeamiselle pitää olla painavat syyt. Tavanomaiset viikko- ja kuukausipalaverit eivät sellaisenaan ole painavia syitä poiketa yhdenjaksoisuudesta. Tilaisuudet tulee lisäksi mahdollisuuksien mukaan järjestää etäyhteyksin.
Työvuorosuunnittelussa on huomioitava, että vapaapäivien välissä voi olla enintään kahdeksan (8) työpäivää ja pitkiä 9-10 tunnin työvuoroja voi olla enintään neljä (4) peräkkäin. Alle neljän (4) tunnin työvuoroja ei tule käyttää, elleivät työntekijän tarpeet tai muu perusteltu syy tätä edellytä. Työntekijälle pitää jatkossa kertoa perusteltu syy neljän tunnin työvuoroon ennen työvuoroluettelon laatimista. Selvyyden vuoksi työehtosopimukseen on myös kirjattu, että työnantajan on pyrittävä työvuorosuunnittelussa mahdollisuuksien mukaan huomioimaan työntekijöiden asema ja tarpeet sekä kiinnitettävä huomiota tasapuoliseen kohteluun ja työssä jaksamiseen.
Vapaapäiviä koskevaa tekstiä on selkeytetty, mutta sisältö ei muutu. Selvyyden vuoksi työehtosopimukseen on myös kirjattu, että työnantajan on pyrittävä vapaapäiviä annettaessa mahdollisuuksien mukaan huomioimaan työntekijöiden asema ja tarpeet sekä kiinnitettävä huomiota tasapuoliseen kohteluun ja työssä jaksamiseen.
Vuorokausilevosta voidaan jatkossa sopia paikallisesti. Työntekijä ja työnantaja voivat lyhentää 11 tunnin vuorokausilevon sopimalla kahdeksaan (8) tuntiin. Lisäksi poikkeuksellisessa tilanteessa voidaan kertaluonteisesti sopia lyhentämisestä seitsemään (7) tuntiin saakka.
Kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys poistuu 1.3.2021. Helatorstai ja juhannuspäivä lyhentävät taas työaikaa kuten ennen aiemminkin ennen kiky-sopimusta. Siten myös helatorstai 13.5.2021 ja juhannuspäivä 26.6.2021 lyhentävät taas työaikaa.
Työntekijällä tulee oikeus arkipyhälyhennykseen, kun työsuhde ennen arkipyhää on kestänyt vähintään kuusi (6) kuukautta (aiemman 1 kuukauden sijasta). Pidempää kuuden kuukauden aikaa voidaan soveltaa 1.3.2021 tai sen jälkeen alkaneissa työsuhteissa.
Esimieslisä nimettiin uudestaan myymäläpäällikkölisäksi, jotta lisä olisi jatkossa sukupuolineutraali. Lisän maksuedellytykset eivät tässä yhteydessä muutu aiemmasta ja kenenkään esihenkilön oikeus lisään ei pääty nimenmuutoksen johdosta.
Omailmoitusmenettelystä on otettu paikallisen sopimisen lauseke työehtosopimukseen. Omailmoitusmenettely koskee vain lyhytkestoisia sairauksia, jotka eivät vaadi lääkärinhoitoa (esim. flunssa, vatsatauti). Omailmoitusmenettelyn käyttö on suositeltavaa, varsinkin koronaviruspandemia aikana.
Lomapalkka voidaan jatkossa maksaa yrityksen normaalina palkanmaksupäivänä, vaikka asiasta ei erikseen sovittaisi. Lomaraha taas voidaan maksaa yrityksen normaalina palkanmaksupäivänä ennen loman alkua, ellei toisin sovita.
Jatkossa varaluottamusmiehellä on yhtäläinen oikeus osallistua ERTOn järjestämiin koulutussopimuksen 1 §:ssä tarkoitettuihin HED-koulutuksiin kuin luottamusmiehillä ja työsuojeluvaltuutetuilla on.
Hammaslääkärissä käyntiä koskevaa määräystä on täsmennytty vastaamaan paremmin sen tosiasiallista tulkintaa.
Työehtosopimukseen on otettu taulukko työsuojeluvaltuutetulla maksettavasta korvauksesta.
Lisäksi uudessa työehtosopimuksessa on huomioitu vuoden 2020 alusta voimaan tulleen työaikalain muutokset. Tämän vuoksi työehtosopimukseen on muutettu muutamia termejä sekä tekstirakenteita. Näillä muutoksilla ei ole sisällöllistä merkitystä. Muutokset on mainittu oheisessa tekstimuutoksia koskevassa tiedostossa ja sen lopussa on niistä myös koonti.
Huom! Työehtosopimuksen tekstimuutosten sanamuotoja työstetään parhaillaan, eivätkä alla olevan linkin tekstimuotoilut ole siten täysin lopullisia.
Optikoiden työehtosopimus 1.3.2021-31.3.2022, tekstimuutoksetPalkankorotusohjeet
Optikoiden työehtosopimuksen seuraava palkankorotus astuu voimaan 1.6.2021. Työehtosopimus on voimassa 31.3.2022 saakka.
Palkankorotuksesta 1,30 prosenttia on yleiskorotusta ja 0,42 prosenttia paikallista erää.
Vähimmäispalkan korotus
Vähimmäispalkkaa korotetaan 1.6.2021 siten, että uusi vähimmäispalkka on 2 871 euroa.
Mikäli työntekijän henkilökohtainen peruspalkka on ennen 1.6.2021 voimassa olleen taulukkopalkan suuruinen (2 822 euroa), työnantaja toteuttaa palkankorotuksen maksamalla työntekijälle uutta taulukkopalkkaa. Muita korotuksia ei tarvitse tehdä.
Yleiskorotus
31.5.2021 työsuhteessa olleiden työntekijöiden henkilökohtaisia kuukausi- ja tuntipalkkoja kiinteine lisineen (mukaan lukien esimieslisä) korotetaan 1.6.2021 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien 1,30 prosentilla.
Paikallinen erä
Palkkoja korotetaan 1.6.2021 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien 0,42 prosentin suuruisella paikallisella erällä.
Paikallisen erän tapauksessa palkankorotus voidaan kohdentaa yleiskorotuksesta poiketen eri suuruisena työntekijöille esimerkiksi suoriutumisen perusteella. Paikallisen erän tarkoitus on tukea toimivaa ja oikeudenmukaista palkkausta. Erän tulee olla selkeä ja läpinäkyvä osa palkkausjärjestelmää.
Työntekijän palkka ei voi kuitenkaan jäädä korotetun vähimmäispalkan alle. Paikalliseen erään ei lasketa mukaan palkkaa siltä osin kuin vähimmäispalkan korotus johtaa yleiskorotusta suurempaan henkilökohtaisen palkan korotukseen (ks. soveltamisohjeet).
Lisät
Työehtosopimuksen 12 §:ssä sovittuja euromääräisiä lisiä korotetaan 1.6.2021 siten, että uudet lisät ovat seuraavat:
- myymäläpäällikkölisä 159 euroa kuukaudessa
- iltalisä 4,40 euroa tunnilta
- aattoiltalisä 5,75 euroa tunnilta
- lauantailisä 5,75 euroa tunnilta.
Myymäläpäällikkölisä vastaa aikaisempaa esimieslisää. Kyseessä on termin muutos, jolla ei ole käytännön vaikutusta.
Lääkelisä ja piilolasilisä ovat poistuneet optikoiden työehtosopimuksesta sopimuskauden 1.2.2018-28.2.2021 aikana.
Optikoiden työehtosopimus 1.3.2021-31.3.2022, vähimmäispalkka ja euromääräiset lisätLuottamusmieskorvaukset
Luottamusmieskorvauksia korotetaan 1.6.2021 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien siten, että uudet korvaukset ovat:
Optikoiden ja optometristien lukumäärä | 1.6.2021 alkaen |
2-9 | sovitaan paikallisesti |
10-29 | 39 euroa |
30-99 | 84 euroa |
100-150 | 133 euroa |
yli 150 | vähintään 133 euroa |
Työsuojeluvaltuutetun korvaukset (uusi, voimassa 1.3.2021 alkaen)
Työsuojeluvaltuutetulle maksetaan työsuojelutehtävien hoitamisesta korvausta hänen toimialueeseensa kuuluvien työntekijöiden säännöllisen lukumäärän perusteella (riippumatta järjestäytyneisyydestä) vähintään:
Työntekijöiden lukumäärä | euroa/kk | |
2‐9 | sovitaan paikallisesti | |
10‐29 | 25 | |
30‐99 | 47 | |
100‐150 | 78 | |
yli 150 | 108 |
Työntekijämäärä todetaan puolivuosittain.
Soveltamisohjeita
Palkankorotusten suorittaminen
Yleiskorotusta laskettaessa tulee huomioida henkilökohtainen palkka kiinteine lisineen. Ainoa työehtosopimuksen mukainen kiinteä lisä on esimieslisä.
Esimerkki: Työntekijän kuukausipalkka on 3 000 euroa, minkä lisäksi hänelle maksetaan 156 euron suuruista esimieslisää. Työntekijän kokonaispalkka on siten 3 156 euroa. 1.6.2021 työntekijälle suoritetaan 1,30 prosentin suuruinen yleiskorotus. Yleiskorotuksen laskentapohja on kokonaispalkka eli kuukausipalkka 3 000 euroa + korottamaton esimieslisä 156 euroa.
Tähän laskentapohjaan tehdään yleiskorotus 3 156 *1,013 = 3 197,028 euroa, joka pyöristyy 3 197,03 euroon.
Paikallinen erä
Paikallisessa erässä jaettavien palkankorotusten suuruudet voivat vaihdella eri työntekijöiden välillä. Optikoiden työehtosopimuksen piirissä olevan henkilöstön palkoista lasketaan summa, joka voidaan jakaa työntekijöiden kesken.
Paikallisen erän tarkoituksena on mm. palkita työntekijää hyvästä työsuorituksesta ja/tai osaamisen merkittävästä kehittämisestä. Erän jakamisen tarkemmat kriteerit määritellään paikallisesti. Paikallista erää käytettäessä on tärkeää panostaa kriteereiden selkeyteen ja ymmärrettävyyteen sekä kriteerien tehokkaaseen viestintään. Paikallisen erän käyttäminen on käytännössä johtamisessa hyödynnettävä väline.
Esimerkki paikallisen erän laskemista:
Optikko A, kokonaispalkka 3 200 euroa | Paikallisen erän määrä 3 200*0,0042 = 13,44 euroa | |
Optikko B, kokonaispalkka 3 300 euroa | Paikallisen erän määrä 3 300*0,0042 = 13,86 euroa | |
Optikko C, kokonaispalkka 3 400 euroa | Paikallisen erän määrä 3 400*0,0042 = 14,28 euroa |
Paikallisen erän määräksi, joka voidaan jakaa optikoiden kesken, tulee siten 13,44 + 13,86 + 14,28 = 41,58 euroa.
Työntekijän palkka ei voi kuitenkaan jäädä korotetun vähimmäispalkan alle. Paikalliseen erään ei lasketa mukaan palkkaa siltä osin kuin vähimmäispalkan korotus johtaa yleiskorotusta suurempaan henkilökohtaisen palkankorotukseen.
Esimerkki: Työntekijän palkka on ennen yleiskorotusta 2 832 euroa. Yleiskorotuksen 1,30 prosentin jälkeen se on 2 868,80 euroa. Koska määrä on pienempi kuin 2 871 euroa (vähimmäispalkka), erotus katetaan paikallisen erän osuudella. Paikallinen erä 2 832 eurosta on 2 832*0,0042 = 11,90 euroa. Siten paikallisestä erästä 2,2 euroa käytetään vähimmäispalkan kattamiseen (2 871 – 2 868,80) ja paikalliseen erään jää jaettavaksi 9,70 euroa.
Optikoiden työehtosopimus 1.3.2021-31.3.2022, paikallisen erän soveltamisohjeOhjeeseen perehtyminen on välttämätöntä erän oikean toteuttamisen kannalta. Ohje sisältää yksityiskohtaisia menettelytapoja ja siihen tutustuminen on hyvä aloittaa pian.
Mikäli paikallista erää ei sovelleta, suoritetaan sen suuruus eli 0,42 prosentin korotus kaikille työehtosopimukseen piirissä oleville tavallisena yleiskorotuksena. Tässä tapauksessa yleiskorotuksen kokonaismääräksi tulee 1,72 prosenttia.