Rajoituksista kaupoille koituvien menetysten korvaaminen on välttämätöntä
Liikkumisrajoitukset iskisivät erikois- ja käyttötavarakauppaan rajusti ja rinnastuisivat vaikutuksiltaan ravintoloiden sulkuun, jolloin kaupat tarvitsevat pikaisesti paitsi sulkutukea, myös helpotusta verojen maksujärjestelyihin. Tilausten nouto myymälöistä pakettiautomaattien ohella vähentää kontakteja ja tukee pieniä kauppoja vaikeassa tilanteessa.
Hallituksen ehdottamat liikkumisrajoitukset vaikuttaisivat 3 800 erikoiskaupan yrityksen toimintaan pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella. Nämä yritykset työllistävät yhteensä 15 600 työntekijää. Lisäksi rajoitustoimet vaikuttaisivat tuhansien muiden palvelualojen yritysten toimintaedellytyksiin. Erikoiskaupan yritykset ovat kärsineet jo valmiiksi viranomaisrajoitusten ja -suositusten vaikutuksista sekä pandemian aiheuttamasta kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta.
”Useilla yrityksillä on kannattavuushaasteita, ja osa on joutunut lopettamaan toimintansa. Jos liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön, tulee niistä kärsiville yrityksille saada tukea pikaisesti”, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
Liikkumisrajoitusten aiheuttama isku erikois- ja käyttötavarakaupan yrityksiin rinnastuu vaikutuksiltaan ravintoloiden sulkemiseen.
”Näin ollen on välttämätöntä korvata yrityksille liikkumisrajoitusten aiheuttamat menetykset vastaavasti kuin ravintoloille korvataan sulkutuella”, Kiviniemi toteaa.
Sulkutuen ohella myös muut yritysten tukikeinot on otettava käyttöön. Kaupan liitto esittää, että hallitus saattaa uudelleen voimaan määräaikaisen, verojen helpotetun maksujärjestelyn alennetulla viivästyskorolla. Lisäksi rajoituksista kärsivien yritysten taloudellista ahdinkoa pitäisi loiventaa myöntämällä voimassa olevassa maksujärjestelyssä oleville veroille lyhennysvapaata.
Kilpailuneutraliteetin vääristymästä aiheutuvat haitat minimoitava
Liikkumisrajoituksia säädettäessä on kaupankäynnille aiheutuvat haitat pyrittävä minimoimaan kaikin käytettävissä olevin keinoin ja taattava yritysten tasapuolinen kohtelu. On tärkeää, että laissa määriteltäisiin mahdollisimman yksiselitteisesti, missä tilanteissa asiointi kaupoissa on hyväksyttävää. Arkielämän kannalta välttämättömät tarvikkeet on lakiesityksessä rajattu hyvin kapeasti ja tulkinnanvaraisesti.
Liikkumisrajoitukset heikentäisivät liiketoiminnan edellytyksiä erityisesti erikois- ja käyttötavarakaupan yrityksissä, joiden ei katsota myyvän henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömiä tarvikkeita. Rajoitukset vääristäisivät kaupan yritysten kilpailuneutraliteettia, jos ei-välttämättömien hyödykkeiden myynti jatkuisi kuitenkin samaan aikaan muissa kaupoissa välttämättömien tarvikkeiden rinnalla. Ongelmallista olisi myös se, että elinkeinonharjoittamisen vapauteen kajottaisiin valikoimia rajoittamalla.
Kilpailuneutraliteetin vääristymisen vaikutukset on otettava huomioon, kun päätetään liikkumisrajoituksista aiheutuvien menetysten kompensaatiosta kaupan alan yrityksille.
”Yritykset tarvitsevat näkymän tulevasta pystyäkseen suunnittelemaan ja sopeuttamaan toimintaansa”, Kiviniemi painottaa.
Tilausten nouto myymälöistä vähentää ruuhkia ja kontakteja
Kontaktien vähentämiseksi on tärkeää, että ruuhkia vältettäisiin. Siksi tulisi asioida mahdollisimman hajautetusti, esimerkiksi noutamalla verkosta tilattuja tuotteita suoraan erikoiskaupoista. Niin sanottu Click and collect -palvelu vähentää ruuhkia muissa myymälöissä ja pakettiautomaateilla.
”Tilausten nouto myymälöistä on ensiarvoisen tärkeätä etenkin pienille kaupan alan yrityksille, joilla ei ole resursseja järjestää lähetyspalveluita lyhyellä aikavälillä, ja joiden elinkeinonharjoittamisen vapauteen rajoituksilla todellisuudessa puututaan”, muistuttaa Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.
Nouto on mahdollista toteuttaa samalla tavoin koronaturvallisesti kuin lähetyspalveluidenkin toimipisteistä, sillä kaupan yritykset jatkavat systemaattista työtään turvallisen asioinnin ja työskentelyn mahdollistamiseksi myymälöissä.
Lisätietoja:
Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi
Simo Hiilamo, edunvalvontajohtaja, Kaupan liitto, p.050 350 7564, simo.hiilamo(at)kauppa.fi
Tutustu myös:
Käytä maskia! – Kaupan liiton myymäläaineisto on tarjolla kaikille yrityksille >