Kaupan viestit hallituksen puoliväliriiheen: ostovoimaa tukevia ratkaisuja, kannusteita vihreään siirtymään ja vauhtia paikalliseen sopimiseen
Palvelualoille ja erityisesti monille erikoiskaupan yrityksille kulunut vuosi on ollut vaikea. Hallituksen puoliväliriiheltä kauppa odottaa päätöksiä, joilla vauhditetaan uutta kasvua ja nostetaan työllisyyttä. Keinoina näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tulisi olla paikallisen sopimisen edistäminen, kuluttajien ostovoiman turvaaminen ja vihreää siirtymää tukevat veroratkaisut.
Kulunut koronavuosi on osoittanut, kuinka merkittävä rooli kotimaisella kysynnällä ja kaupan alalla on Suomen taloudelle ja työllisyydelle.
”Kuluttajien ostovoimasta tulisi huolehtia myös talouden sopeutusvaiheessa, sillä näin varmistetaan talouskasvu ja alan työpaikat myös jatkossa. Samalla lievitetään koronapandemiasta aiheutuneita negatiivisia vaikutuksia palvelusektorille”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo.
Työn verotuksen keventäminen kaikilla tulotasoilla on olennainen keino hillitä kuluttajapalveluissa kertautuvaa verokiilaa. Moninkertainen verokiila kasvattaa Suomessa myytävien palveluiden ja kuluttajatuotteiden hintaa ja leikkaa ostovoimaa. Ostovoimalla on merkittävä ohjausrooli esimerkiksi silloin, kun kuluttaja tekee valinnan aasialaisen halpaverkkokaupan ja laadukkaan kotimaisen verkkokaupan välillä. Kotimainen digitaalinen kauppa on vallannut markkinoita ulkomaiselta verkkokaupalta koronavuoden aikana. Ostovoimasta huolehtiminen tukee tämän trendin jatkumista.
Myös kotitalousvähennys tukee laajasti yksityistä kulutusta.
”Kotitalousvähennyksen vähennyskelpoisen työn osuuden laajentaminen 40 prosentista 60 prosenttiin sekä vähennyksen kasvattaminen 2 250 eurosta 5 000 euroon olisi nopea ja tehokas elvytystoimi. Tämä ehkäisisi myös harmaata taloutta sekä vauhdittaisi rakennusten energiatehokkuutta ja siirtymää puhtaan energian järjestelmiin”, Kiviniemi jatkaa.
Vähähiilisyystyöhön lisää vauhtia alentamalla palvelualojen sähköveroa
Keskeisin keino vauhdittaa kaupan ja muiden palvelualojen vihreää siirtymää on palvelualojen sähköveron laskeminen teollisuuden tasolle.
”Tämä edistäisi kaupan alan sähköistymistä, vaikuttaisi merkittävästi alan hiilijalanjälkeen ja mahdollistaisi hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisen vuoteen 2035 mennessä. Myös kovassa kansainvälisessä kilpailussa olevan suomalaisen kaupan kilpailukyky paranisi. Nykyisellään palvelualat maksavat yli 40 kertaista sähköveroa teollisuuteen verrattuna”, Kiviniemi summaa.
Suomen hiilineutraaliustavoitetta ei saavuteta, ellei kaikkia kustannustehokkaita uusiutuvan energian tuotantopaikkoja oteta käyttöön. Kaupalla on edelleen paljon hyödyntämätöntä katto- ja maapintaa, jota voitaisiin valjastaa uusiutuvan energian tuotantoon. Uusiutuvan sähkön pientuotannon verovelvollisuusalarajan nostaminen EU:n valtiotukisääntöjen puitteissa vauhdittaisi kaupan alan hiilineutraalisuustavoitteita.
Paikallinen sopiminen vauhdittaa työllisyystavoitetta
Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamisessa konkreettinen ja nopeasti käyttöön otettavissa oleva keino on paikallisen sopimisen edistäminen. Koronapandemia on korostanut tarvetta löytää yrityskohtaisia ratkaisuja myös henkilöstöön liittyvissä kysymyksissä. Kaupan alan yritysten tilanne vaihtelee voimakkaasti muun muassa pandemian vaikutusten, suhdanteiden, asiakastarpeiden ja kilpailutilanteen mukaan. Sopimismahdollisuuksien lisääminen parantaa yritysten kilpailukykyä lisäämällä joustavuutta, yrityksen ja henkilöstön yhteistyötä ja tätä kautta tuottavuutta sekä myös työllisyyttä.
Paikallisen sopimisen tehokas edistäminen edellyttäisi hallitukselta päätöksiä muuttaa työlainsäädännön pakottavia säännöksiä niin, että niistä voidaan sopia toisin suoraan yrityksissä.
”Yrityskohtaisesta sopimisesta tulisi tehdä lainsäädäntökokeilu, jossa mahdollistetaan erikoiskaupoissa korona-exit-tukikeinona sopiminen sunnuntaityön korotusosasta paikallisesti. Kokeilun perusteella voidaan arvioida vaikutuksia yrityksen kilpailukykyyn ja työllisyyteen”, Kiviniemi ehdottaa.
Lisätiedot: Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, p. 050 511 3189, mari.kiviniemi(at)kauppa.fi