Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa halutaan vähentää – kauppa mukana hankintakriteerien valmistelussa
Suurten kaupunkien ja hankintaorganisaatioiden allekirjoittama vapaaehtoinen green deal -sopimus pyrkii vähentämään lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa. Tuotteitaan tarjoavien kaupan yritysten on syytä tietää sopimuksen sisällöstä, ja ne voivat myös osallistua hankintakriteerien kehittämiseen viisivuotisen sopimuskauden aikana.
Lapset ovat erityisen herkkiä haitallisten kemikaalien vaikutuksille. Ympärillämme olevien kemikaalien yhteisvaikutuksista terveyteen ja ympäristöön on kuitenkin vähän tietoa. Markkinoilla olevien ja sinne tulevien uusien yksittäisten kemikaalien kieltäminen ja pitoisuuksien rajoittaminen lainsäädännöllä on hidasta. Sen vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy ovat allekirjoittaneet vapaaehtoisen, viisivuotisen Haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinnoissa green deal -sopimuksen talvella 2020.
”Sopimuksella pyritään vähentämään varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten kokonaisaltistumista haitallisille kemikaaleille. Lisäksi sillä halutaan lisätä pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Pitkäikäisten, turvallisten ja helposti kierrätettävien lastentarvikkeiden valitseminen edistää myös kiertotaloutta”, kertoo asiantuntija Jenni Rovio Motivasta.
Kauppaa toivotaan mukaan hankintakriteerien kehittämiseen
Kaupan alan yritykset eivät ole sopimuksen osapuolia, mutta tarjoavat kunnille ja hankintaorganisaatioille varhaiskasvatusyksiköissä käytettäviä tuotteita. Siten green deal -sopimuksen tavoitteet ja vaatimukset koskettavat kauppaa.
”Yritysten, jotka tarjoavat tai haluavat tulevaisuudessa tarjota tuotteitaan julkisille hankkijoille erityisesti varhaiskasvatukseen, on hyvä olla tietoisia green deal -sopimuksesta ja mukana osallistavassa kriteerikehittämistyössä”, Rovio sanoo.
Sopimukseen liittyvät tahot kehittävät yhdessä Kestävien ja innovatiivisten julkisen hankintojen verkostomaisen KEINO-osaamiskeskuksen kanssa yhteisiä hankintakriteerejä valikoiduissa tuoteryhmissä, joiden kemikaaliturvallisuudella on tunnistettua merkitystä varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä. Yhteisissä hankintasopimusten sopimusehdoissa voidaan määritellä haitallisten kemikaalien pitoisuutta tuotteissa tai palveluissa.
”Uusi green deal toteuttaa osaltaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ja on ihan sen osana olevan kemikaalistrategian ytimessä. Tavoite on tärkeä, ja tärkeää on myös, että suomalaisella kaupalla säilyy hyvät edellytykset osallistua turvallisten tuotteiden tarjoamiseen tulevaisuudessakin”, sanoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb.
Rovion mukaan tuotteiden hankintakriteereitä työstetään aktiivisessa vuoropuhelussa markkinoiden kanssa. Kevään 2021 aikana järjestettiin markkinavuoropuheluita KEINO-osaamiskeskuksen tuella useissa tuoteryhmissä, kuten siivouspalveluissa ja -kemikaaleissa, sisä- ja ulkoleluissa sekä kalusteissa ja patjoissa. Näiden tuoteryhmien ensimmäisen vaiheen hankintakriteerit julkaistaan syystalvella 2021 ja niitä tullaan kehittämään edelleen käyttökokemuksien karttuessa.
”Myös uusia tuoteryhmiä otetaan mukaan koko viisivuotisen sopimuskauden ajan, ja näihin hankintoihin sisällytetään green dealin tavoitteita ja toimenpiteitä”, Rovio kertoo.
Webinaarisarja pureutuu kemikaaleihin julkisissa hankinnoissa
KEINO-osaamiskeskus järjestää kaksiosaisen Kemikaalit julkisissa hankinnoissa -webinaarisarjan lokakuussa 2021. Webinaarit on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Webinaarin ensimmäisessä osassa käsitellään perusteellisesti kemikaaleja ja toisessa osassa pureudutaan hankintoihin ja lainsäädäntöön.
Tapahtumiin ilmoittautuminen onnistuu KEINOn verkkosivuilta ja tulevat markkinavuoropuhelut julkaistaan aina myös HILMA-portaalissa.
Lisätietoa green dealista ja hankintakriteerien valmistelusta:
Varhaiskasvatuksen hankintojen green deal Sitoumus.fi-sivustolla >
Vapaaehtoinen sopimus auttaa vähentämään lasten altistumista >