Partioaitta valjasti digitalisaation oppimisen tueksi
Kaupan ala on murroksessa, tietää Partioaitan head of retail Tommi Nordman. Partioaitankin kohdalla koronapandemia on entisestään vauhdittanut digitalisaatiota niin kaupankäynnin kuin osaamisen ja tiedon jakamisen osa-alueilla. Vanhat lainalaisuudet pätevät silti edelleen: intohimo ja innostus kantavat työelämässä sekä tukevat ammatillista kehittymistä ja uuden oppimista.
Yli 90 vuotta toiminut Partioaitta on nähnyt monenlaisia kaupan alalla tapahtuvia muutoksia. Yhdestä asiasta yrityksessä on kuitenkin haluttu aina pitää kiinni: uusien työntekijöiden huolellisesta perehdyttämisestä ja vanhojen konkareiden kouluttamisesta sitä mukaa, kun uusia tuotteita tai järjestelmiä tulee vastaan. Koronan aiheuttamat kokoontumisrajoitukset ovat kuitenkin pakottanut yritystä omaksumaan uusia ratkaisuja.
– Jos mietitään elämää ennen koronaa, niin käytännön asiat tapahtuivat lähinnä myymälöissä, joissa ihmiset tukivat toisiaan uuden oppimisessa. Nyt meillä on käytössämme Partioaitan sisäinen applikaatio, jossa työntekijät jakavat neuvoja ja ohjeita sekä omaa ”hiljaista tietoaan” helposti. Ilman tällaisia digitalisaation mahdollistamia työkaluja olisimme varmasti aika huonossa tilanteessa, kun emme ole voineet tavata toisiamme tavalliseen tapaan, Nordman kertoo.
Nordmanin mukaan tekniikka madaltaa kynnystä omaksua uutta tietoa. Entisaikoihin oppia omaksuttiin luokkahuoneissa opettajaa kuuntelemalla, mutta nykypäivän nuorten arjessa tietoa on totuttu hakemaan esimerkiksi netistä, videoista ja sosiaalisesta mediasta.
– Nuoret ovat ihan sisällä tässä digimaailmassa. Meidänkin on siis oltava yrityksenä nykyaikaisia siten, että tarjoamme infoa tavoilla jotka auttavat nuoremman sukupolven edustajia sisäistämään sitä. Ja tietysti meillä muillakin digitalisaatio on uinut arkeen mukaan: esimerkiksi kotona jotain remonttiohjettakin etsii aina ensiksi Googlesta tai YouTubesta. Miksi emme toimisi näin siis työelämässäkin?
Nordmanin mukaan digitaaliset ratkaisut ovat osaltaan myös mahdollistaneet vanhojen rutiinien päivittämisen tehokkaammiksi.
– Vaikka asian sisältö ja tarkoitus olisi muuttumaton, vaikkapa tuote- tai myyntikoulutus, ei nykyään enää välttämättä kannata kerätä koko porukkaa kasaan yhteen auditorioon päivän ajaksi. Digityökalut tarjoavat tällaisiinkin juttuihin paljon mahdollisuuksia.
Tiedon jakamista sekä kehittymistä tapahtuu myös arjessa
Nordman kertoo, että Partioaittaan hakeutuu töihin ihmisiä, joille liikunta ja ulkoilu ovat harrastus ja elämäntapa. Tällöin alan tuotteista voi olla jo kattavaa pohjatietoa ennen ensimmäistäkään työpäivää.
– Jos minä olisin meillä erikoiskaupan myyjänä ja tietäisin teorian tasolla kaiken makuupusseista, mutta en ole koskaan yöpynyt sellaisessa toisin kuin vaeltamista harrastava kollegani, niin tietysti kollegan tietämys kattaa silloin paremmin myös ne käytännön asiat. Meillä onkin paljon tällaisia sisäisiä koulutuksia, joissa omat asiantuntijamme jakavat tietoaan eteenpäin muille.
Nordman muistuttaa, että omista kiinnostuksenkohteista kannattaa kertoa rohkeasti työnantajalle, olipa kyseessä sitten erityinen erikoisosaaminen tai aihealue, jolta kaipaa lisää tietoa ja oppia.
– Oman kehittymisen kannalta on tärkeää olla avoin ja utelias. Toiveitaan voi tuoda ilmi kehityskeskusteluissa tai ihan vain arjessakin. Kukaan meistä ei osaa valitettavasti lukea toisen ajatuksia, joten keskusteluyhteyttä tarvitaan. Mutta kun työnantaja tietää mitä työntekijä haluaa, tämän jälkeen hän voi järjestää tämän saamaan oppia sopivalta ihmiseltä tai koulutuksesta, tai jakamaan omaa tietoaan eteenpäin toisille, Nordman toteaa.
Kehittyä saa, mutta edetä ei ole pakko
Nordmanin mukaan hänestä on esihenkilönä ja ketjupäällikkönä mahtavaa nähdä ihmisten kehittyminen ja eteneminen urallaan.
– Se tuo luottoa siihen, että perusperehdyttämisemme ja peruskouluttamisemme sekä yrityskulttuurimme on onnistunut. Meillä pääsee kehittymään ja pääsee etenemään. Näitä esimerkkejä on useitakin, joissa joku työntekijä on ilmaissut oman kiinnostusalueensa ja ennen pitkää hänestä kehittynyt asiantuntija, joka kouluttaa koko yrityksen väkeä tietyistä tuotteista tai sisäisestä järjestelmästä. Näitä tapauksia on hurjan hienoa nähdä.
Samalla hän kuitenkin toteaa, ettei ketään pidä painostaa eikä pakottaa etenemään. On aivan sallittua viihtyä peruspuurtajana ja riviasiantuntijana, mikäli se on työntekijän oma tahtotila.
– Jos ihminen tekee vaikka samaa hommaa 10 vuotta putkeen, voi siinä jo alkaa tulla ulkopuolista paineentuntua. Mutta ehkä hän vain kokee, että nykyisessä roolissa toimiminen on parasta hommaa ikinä ja näiden tuotteiden kanssa on mahtavaa työskennellä päivästä toiseen. Tällöin me sanomme hänelle, että hän on oikea supertyyppi juuri sellaisena kuin hän on.
Nordman on huomannut, että monille ihmisille riittää varsin hyvin se, kun oman elämäntyylinsä pääsee yhdistämään oman työnsä ja niiden tuotteiden kanssa, jotka muutenkin liittyvät omaan intohimoon ja henkilökohtaiseen elämään.
Oppitunteja vastuullisuudesta
Lopuksi Nordman haluaa nostaa esiin omien sanojensa mukaan Partioaitan suurimman ylpeydenaiheen: vastuullisuuden.
– Pyrimme toimimaan alalla mahdollisimman vastuullisesti. Se tarkoittaa sitä, että opetamme vastuullisuutta eteenpäin eli käytännössä ohjeistamme, miten tuotteita huolletaan ja kuinka niiden elinkaarta saadaan pidennettyä. Emme siis halua myydä asiakkaille aina vain uusia ja uusia varusteita. Monissa myymälöissämme kerromme avoimesti siitäkin, että varusteita voi myös vuokrata ostamisen sijaan.
Kun tähän vielä yhdistetään työntekijän intohimo alaa kohtaan, saa innostus toisetkin ihmiset syttymään.
– Arjesta ja yhdessäolosta tulee hauskempaa, kun meiltä löytyy intohimo tehdä vastuullista erikoiskauppaa.
Artikkeli on osa Sitran Osaaminen näkyviin -viikkoja. Kaupan liitto on mukana Osaaminen näkyviin -kampanjassa 30.8.–12.9.2021. Yhdessä 350 muun toimijan kanssa autamme ihmisiä tunnistamaan omaa osaamistaan. Lue lisää >>