Kaupan ala seuraa mielenkiinnolla Glasgow’ta, mutta odotukset kohdistuvat Suomen hallitukseen
YK:n ilmastokokous Skotlannin Glasgow’ssa kannustaa maita jälleen kerran mittaviin ilmastotoimiin, jotta maapallon keskilämpötilan nousu saataisiin rajattua 1,5 asteeseen. Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo, että kaupan ala on tehnyt jo vuosikymmenten ajan hyvää ilmastotyötä, mutta tavoitteita riittää jatkossakin. Kaupan keinot päästöjen vähentämiseksi ovat jo valmiina.
Glasgow’sta odotetaan uusien sitoumusten lisäksi muun muassa päätöksiä kehittyvien maiden ilmastotyön tukemisesta sekä Pariisin sopimuksen raportointitavoista. Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo, että elinkeinoelämän on tärkeää saada selkeä viesti siitä, että globaalit ja kunnianhimoiset ilmastotoimet jatkuvat. Toimintaympäristön on oltava ennustettava, sillä yritykset ovat avainasemassa ilmastoinvestointien toteuttajina.
”Seuraamme Kaupan liitossa mielenkiinnolla Glasgow’n päätöksiä, mutta erityishuomio on kuitenkin EU:n Fit for 55 -energia- ja ilmastolakipaketissa. Sen avulla aiotaan Unionissa saavuttaa vuoteen 2030 mennessä 55 prosentin päästövähennystavoite verrattuna vuoden 1990 tasoon. Hiilineutraaleja olisimme vuonna 2050”, Kiviniemi avaa.
EU:n Fit for 55 -paketti sisältää varsin kattavan joukon lainsäädäntötoimia. Niiden joukossa on vanhojen lakien muuttamista päästökaupan, uusiutuvan energian käytön sekä energiatehokkuuden osalta ja myös aivan uusia säädöksiä, kuten hiilitullit.
Kiviniemi painottaa, että kaupan ala on tehnyt erittäin hyvää ilmastotyötä. Yritykset ovat pystyneet vähentämään alan kokonaispäästöjä 8 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Kaupan liiton kehittämä hiili-indeksi kuitenkin paljastaa, että päästöjen toteutunut laskuvauhti ei riitä hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2035 mennessä, mikä on pääministeri Sanna Marinin hallituksen asettama tavoite.
Kuva: TPKanslia
Hiilineutraaliuden edellytys on sähkönkäytön lisääminen
Koko kaupan toimialan hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä vaatisi päästöjen vähentämistä vähintään 10–13 prosenttia vuosittain. Kaupan liiton mukaan alan hiilineutraaliuden edellytys olisi sähkönkäytön lisääminen. Useimmilla toimialoilla se on reitti hiilineutraaliuden saavuttamiseen.
”Olemme vähähiilisyystiekartassamme ehdottaneet sähkönkäytön lisäämiseen ratkaisuja, kuten palvelualojen sähköveron palauttamista teollisuuden tasolle sekä sähkön pientuotannon verovapauden laajentamista”, Kiviniemi sanoo.
Hänen mukaansa näillä toimilla kaupan alalle tehtäisiin mahdolliseksi reitti hiilineutraaliuteen ja samalla kannustettaisiin alaa hiilijalanjälkeä pienentäviin investointeihin. Sähköllä voidaan puolestaan korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa, mikä tarkoittaa lämmityksessä erityisesti kaukolämpöä ja logistiikassa fossiilisten polttonesteiden, kuten dieselin, käyttöä.
Vapautus sähköverosta puolestaan tarkoittaa sitä, että pientuottaja saisi käyttää tuottamansa sähkön itse tai luovuttaa sen toiselle kulutettavaksi verottomasti. Nykyisin sähkön pientuottaja on Suomessa vapautettu sähköverosta, kun tuotantolaitoksen vuosituotanto on enintään 800 MWh. Kaupan liiton mukaan tätä ylärajaa olisi mahdollista korottaa merkittävästi.
”Nämä toimet sekä lisäisivät toimialan kilpailukykyä että parantaisivat sähkön tuotannon omavaraisuusasteen kasvattamista Suomessa”, Kiviniemi painottaa.
”Glasgow’n ja Fit for 55:n hengen mukana maan hallituksen on nyt syytä toimia, sillä keinot ovat kaupan alalla valmiina.”
Pääkuva: 123rf
Lue myös:
Hiili-indeksi seuraa kaupan alan päästöjen kehitystä
EK:n vähähiilitiekarttasivusto. Se on tarkoitettu ilmastopolitiikan ammattilaisille, maakuvatyön tekijöille sekä elinkeinoelämän edustajille Euroopassa ja eri puolilla maailmaa.