Maailman suurin etäTET tutustutti tuhansia nuoria kaupan alaan – mahdollisesti uudelleen ensi vuonna!
Maailman suurin etäTET kokosi viikon ajan yli 3000 nuorta eri puolilta Suomea tutustumaan eri ammattialoihin. EtäTET-viikko huipentui kaupan alan päivään perjantaina 26.11, jolloin HOK Elanto, Suomalainen Kirjakauppa, Onninen ja Varusteleka kertoivat kaupan alan työtehtävistä ja uramahdollisuuksista. Myös Mercuria-ammattioppilaitoksen nuoret esittelivät opintopolkujaan.
Maailman suurin etäTET lähetettiin eri puolilla Suomea oleville oppilaille studiosta Helsingin Metsälästä.
”Päivä meni todella sujuvasti! Meillä on ollut tosi kivoja yritysvieraita, joilta saatiin hieno, monipuolinen kattaus kaupan alan työtehtävistä. Vieraina oli upeita, erilaisia persoonia ja uskon, että nuorillekin on välittynyt ajatus siitä, että kaupan alan työssä − ja töissä ylipäätään saa olla oma itsensä”, kertoo Jaana Sivén, viestintäasiantuntija Kaupan liitosta. Hän toimi kaupan alan päivän projektivastaavana ja lähetyksen juontajana.
Nuoret saivat laajan kattauksen eri kaupan alan teemoista, esimerkiksi asiakaspalvelutyöstä, työstä verkkokaupassa, päivittäistavara- tai teknisessä tukkukaupassa sekä asiantuntijamyyjän työstä. Myös kaupan alan vastuullisuustyö kulki aiheissa mukana.
Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi avasi kaupan alan päivän nuorille.
Kaupan liiton ekonomisti Bate Ismail ja koulutussuunnittelija Moona Naakka kertoivat nuorille yleisesti kaupan alasta, kaupan alan tulevaisuudesta ja osaamistarpeista.
”Ihan mahtavaa on se, että meidän puheenvuoromme jälkeen nuoret pääsivät syventämään tietojaan siitä, että millaisissa kaupan alan tehtävissä erilaista osaamista voi hyödyntää”, Moona Naakka avaa.
Bate Ismail toimi myös keskustelijana chatissa, jossa nuoret saivat kysyä kaupan alan töistä.
”On hienoa nähdä, miten nuoret ajattelevat eri asioista; mikä heitä kiinnostaa ja miten he chatissa keskustelevat. Helposti me aikuiset ajattelemme omasta näkökulmastamme näitä asioita”, Ismail pohtii.
Mikä sitten nuoria kiinnostaa? Nuoria vaikutti kiinnostavan ihan käytännön asiat: kesätyöt, harjoittelupaikat ja osa-aikatyöt. Näistä he myös paljon kyselivät.
Bate Ismail ja Moona Naakka kertoivat nuorille kaupan alasta ja sen osaamistarpeista.
”Hyvä tapa esittää kaupan alan monipuolisuus”
Mukana etäTET-päivän suunnittelu- ja valmistelutyössä on alusta lähtien häärinyt henkilöstön kehittämispäällikkö Kaarlo Virtanen HOK-Elannosta.
Alun perin idea etäTETistä lähti Virtaselta, joka esimiehensä kehotuksesta alkoi miettiä tapoja tavoittaa nuoria kaupan alan työtehtäviin korona-ajasta huolimatta.
Virtanen ehdotti Nuoret ja talous TATille ajatustaan nuorten työelämäviikosta, ja TAT jalosti siitä huikean kokonaisuuden.
”Tämä on äärimmäisen hyvä tapa esittää nuorille kaupan alan monipuolisuus. Monet saavat lähtölaukauksen tulevaisuuden uralleen nimenomaan kaupan alan töistä, ja erityisesti asiakaspalvelutaitojen osaamisesta on hyötyä ihan kaikissa mahdollisissa ammateissa”, Virtanen korostaa.
HOK-Elannosta Miila, Kaarlo Virtanen ja Otto Salminen valmistautuvat lähetykseen.
Talous ja Nuoret TATin työelämäasiantuntija Riikka Lehtisen mielestä etäTET-viikko on ylittänyt kaikki odotukset.
”Jo osallistujamäärä eli yli 3000 nuorta on sellainen, jota emme alun perin osanneet kuvitella. Koko viikon on ollut huima meininki, jonka on voinut huomata jo chatissa, jossa nuoret ovat esittäneet satoja ja satoja kysymyksiä aina kyseisen päivän toimialasta”, Lehtinen iloitsee.
”Tämä on samalla nuorten maailmaa, sillä he toimivat kännykän ja netin päässä. He saavat paljon irti, kun on monipuolisesti toteutettu ohjelma videoineen, haastatteluineen ja chatteineen, ja oppilaat pääsevät myös tekemään oikeita tehtäviä yrityksille – kyllä se motivoi”, Lehtinen listaa.
”Toivon, että koulut jatkavat työelämään tutustumista fyysisesti työpaikoilla, mutta toivon myös, että tämä konsepti vakiintuisi koulujen rakenteisiin. Meillä on jo suunnitteilla, että toteutamme tämän myös ensi vuonna”, Lehtinen paljastaa.
Kurkistus kulisseihin! EtäTET-lähetyksen ohjaamossa todettiin, että ei voisi paremmin sujua.
”Ihan supermakee juttu”
Yritys- ja uratarinat olivat kaupan alan päivän seuratuimpia puheenvuoroja. HOK-Elannon työntekijät Otto Salminen ja Miila kertoivat tarinassaan, miten päätyivät kesätöiden kautta nykyisiin pesteihinsä.
Otto toimii osastopäällikkönä Foodmarket Herkussa Helsingissä ja Miila puolestaan Iso Omenan Prismassa myyjänä.
Molemmat kehuvat etäTET-ideaa upeaksi toteutukseksi.
”Ihan supermakee juttu. Olisipa silloinkin ollut tällainen päivä, kun itse olin yläkoulussa, jotta olisi päässyt osallisutumaan tällaiseen. Ihan mahtavaa, että täällä on ihmisiä erilaisista elämäntilanteista; niitä, jotka ovat juuri aloittaneet opinnot ja niitä, jotka ovat jo työelämässä sekä myös kaupan alan asiantuntijoita juontamassa”, Salminen hehkuttaa.
”Todella hieno mahdollisuus nuorille. He saavat monta näkökulmaa kaupan alaan ja tietävät tämän jälkeen, miten paljon mahdollisuuksia ala tarjoaa”, Miila lisää.
Opiskelijat Sofia Söderström ja Baran Aydar viestintäasiantuntija Jaana Sivénin haastattelussa rennolla fiiliksellä.
Onninen Oy tarjosi kaupan päivään teknisen kaupan näkökulman Onninen Express -myymälävastaava Riikka Tuomisen uratarinan muodossa. Suomalainen Kirjakauppa esitteli myymäläpäällikkö Kristina Samiselän johdolla erikoiskaupan myyjän tyypillistä työpäivää. Varusteleka oli valmistellut etätettiläisille videovierailun, jolla toimitusjohtaja Jari Laine kertoi yrityksen ympäristökuorman vähentämistyöstä – lekalaisittain vastuuttomuuden vähentämisestä.
Mercuria ammattioppilaitoksessa opiskelevat Sofia Söderström ja Baran Aydar kertoivat nuorille, miten päätyivät opiskelemaan kaupallista alaa. Sekä Söderström että Aydar opiskelevat kolmatta vuotta liiketoiminnon perustutkintoa eli merkonomitutkintoa Mercuriassa.
”Tosi hieno kokemus päästä edustamaan kaikkia merkonomeja tähän päivään. Rennolla fiiliksellä ollaan mukana”, molemmat hehkuttavat.
Venla Vepsäläinen moderoi oppilaiden chat-keskusteluja. Oppilaat kysyvät asioita laidasta laitaan, esimerkiksi yritysten vastuullisuudesta.
”Omaa sydäntään kannattaa kuunnella ”
”On tärkeää, että nuori kuuntelee itseään ja lähtee alalle, joka itsestä tuntuu oikealta. Kavereita ei näissä asioissa kannata seurata, vaan pitää kuunnella omaa sydäntään”, Söderström painottaa.
”Ja kannattaa ottaa selvää eri aloista. Ja jos kaupan ala kiinnostaa, niin selvittää, missä sitä voi opiskella ja millaisia mahdollisuuksia ala tarjoaa, ettei matkan varrella tule turhia kielteisiä yllätyksiä”, Baran lisää.
Viikon kestäneen etäTETin muina päivinä nuoret pääsivät tutustumaan finanssialaan, kemianteollisuuteen, teknologiateollisuuteen sekä muihin palvelualoihin.
Kiitos kaikille mukana olleille hienosta kaupan alan etäTET-päivästä!
Näin esimerkiksi nuoret kyselivät ja kommentoivat chatissa kaupan alan päivänä.