Kauppa käy uuteen vuoteen virusvariantin varjossa
Monissa kaupan alan yrityksissä uusi vuosi alkaa poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa. Virusvariantti on nostanut tartunnat ennätystasolle, joka on johtanut työntekijöiden sairastumisiin ja karanteeneihin sekä kiristyneisiin rajoitustoimiin. Erityisen vaikea tilanne on niissä kaupoissa, jotka ovat kärsineet jo toista vuotta etätyö- ja tapahtumarajoitusten vaikutuksista tai ulkomaisten matkailijoiden puuttumisesta.
Kaupan henkilöstön sairastelu ja karanteenit koettelevat niin kauppiaiden kuin henkilöstön jaksamista. Tilannetta eivät ole helpottaneet pahasti ruuhkautuneet testaustoiminnot ja epäselvät viranomaisohjeet. Kaupan toimintojen jatkuvuuden varmistamiseksi karanteenin kestoa tuleekin pikaisesti lyhentää terveysturvallisuuden puitteissa. Myös karanteeni- ja tartuntatautipäivärahapäätösten määräämiseen tarvitaan nopeasti uudet käytännöt, jottei sairaspoissaolon kustannukset jää vain yritysten maksettavaksi. Luontevaa olisi ottaa myös tässä työssä työterveyshuolto mukaan.
Kaupan alan yritysten vaikeasta tilanteesta antaa kuvaa Valtiokonttorin tilastotiedot yritysten kustannustuista. Pandemian aikana kaikkiaan 2 543 vähittäiskaupan yritystä oli saanut kustannustukea yhteensä 41 miljoonaa euroa. Tukkukaupassa tukea on maksettu 1 593 yritykselle yhteensä 37 miljoonaa euroa. Uusimpien liikevaihtotietojen mukaan erityisesti monet erikoiskaupan alat elävät haastavia aikoja. Muotikauppa, kirjakauppa ja kultaseppäala olivat vuoden 2019 tilanteeseen verrattuna selkeimpiä koronakärsijöitä.
Pandemiatoimien hiljettyä keskustojen ja kauppakeskusten erilaisille tukitoimille on tarvetta. Yritysten kustannustuen valmistelussa Työ- ja elinkeinoministeriön ei tule rajata mitään toimialaa tuen ulkopuolelle. Välillisesti viranomaisten rajoitustoimista kärsivien kaupan alan yritysten tulee olla tukikelpoisia. Myös verottajan maksujärjestelyiden helpotukselle on tarvetta, eikä näissä olosuhteissa verottajan perimää 7 prosentin viivästyskorkoa voida pitää kohtuullisena.
”Karanteeni- ja tartuntatautipäivärahapäätösten määräämiseen tarvitaan nopeasti uudet käytännöt.”
Tukitoimien rinnalle tarvitaan myös lisäpanostuksia uuden kasvun synnyttämiseen. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopanostukset ovat erityisen tärkeitä pandemian runtelemalle erikoiskaupalle, jonka tulisi pystyä vastaamaan kovenevaan kansainväliseen kilpailuun, tekemään kehitystyötä ja mittavia investointeja uusiin asiakaslähtöisiin digitaalisiin palveluratkaisuihin, data-analytiikkaan sekä nopeisiin ja ilmastokestäviin logistiikkaratkaisuihin. Tällä hetkellä nopeasti kasvavilla verkkokaupan markkinoilla on paljon potentiaalia myös Suomessa toimiville kaupoille.
Korona-ajan pitkittyminen heiluttaa jälleen monen kaupan alan toimijan kelkkaa tulevina kuukausina. Pitkittyneestä tilanteesta huolimatta kauppa on kuitenkin koko ajan pystynyt noudattamaan turvallisen asioinnin ohjeistuksia, eikä kaupoista ole lähtenyt laajoja tartuntaketjuja liikenteeseen. Myös THL on riskipotentiaalitaulukossaan määrittänyt vähittäiskaupoissa asioimisen vähäisen riskitason tilanteeksi.
Toivotaan, että virusvariantin varjo ei peitä talvikuukausia pidempään.
Simo Hiilamo on Kaupan liiton edunvalvontajohtaja.