Elintarvikealan yritykset vievät ympäristötavoitteitaan käytäntöön – päivittäistavarakauppa mukana
Elintarvikeala jatkaa toimia kestävämmän valmistuksen, jakelun ja kulutuksen edistämiseksi. Ala on mukana materiaalitehokkuuden sitoumuksen uudella kaudella vuosina 2022−2026. Materiaalitehokkuuden sitoumus on toimintamalli, jolla viedään käytäntöön useita kansallisia ja kansainvälisiä ympäristötavoitteita. Päivittäistavarakauppa on mukana sitoumuksessa.
”Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat mainio esimerkki elinkeinoelämän ja valtionhallinnon vapaaehtoisuuteen pohjautuvasta yhteistyöstä. Samaan aikaan voidaan onnistuneesti vähentää elintarvikkeiden tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia ja vahvistaa yritysten kilpailukykyä”, elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteisessä tiedotteessa.
Kokemusta on jo kertynyt ensimmäiseltä kaudelta v. 2019−2021, jolloin sitoumukseen liittyneet 17 yritystä onnistuivat hävittämään ruokahävikkiä, muovin käyttöä, jätettä ja kasvihuonekaasupäästöjä.
Tuloksiin päästiin prosessien materiaalitehokkuutta parantamalla, sivuvirtoja hyödyntämällä ja kierrätysastetta nostamalla. Erinomaiset tulokset kannustavat toimijoita nyt uudelle sopimuskaudelle. Ravintola-ala liittyy mukaan uutena osapuolena, mikä lisää entisestään sitoumuksen vaikuttavuutta.
Sitoumuksen uudelle kaudelle ovat allekirjoittaneet Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
Elintarvikealan yritysten tavoitteena on saavuttaa käytännön materiaalitehokkuustoimilla toimialatasoisesti merkittäviä taloudellisia ja ympäristöllisiä hyötyjä. Samalla lisätään elintarvikeketjun ja kuluttajien tietoisuutta materiaalitehokkuuden mahdollisuuksista ja keinoista.
Yritys valitsee omat materiaalitehokkuustoimensa ja niiden tavoitteet. Yritykset sitoutuvat esimerkiksi ennaltaehkäisemään elintarvikejätteen ja ruokahävikin syntyä, parantamaan materiaalitehokkuutta tuote-, pakkaus- ja palvelusuunnittelun avulla ja kehittämään sivuvirtojen hyötykäyttöä.
Päivittäistavarakauppa mukana sitoumuksessa
Päivittäistavarakauppa on mukana myös elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen nyt alkavalla toisella kaudella.
Päivittäistavarakaupan tavoitteina on, että ruokahävikki ja elintarvikejäte vähenevät vuoden 2019 lähtötasolta vähintään 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2019 kaupan ruokahävikki oli 1,5 prosenttia kokonaismyyntivolyymista. Kierrätysastetta nostetaan 4 prosenttiyksikköä vuoden 2019 tasolta vuoteen 2026 mennessä, ja elintarvikepakkausten materiaalitehokkuutta parannetaan yritysten omien tavoitteiden mukaisesti.
Tavoitteet on tarkoitus saavuttaa yritysten käytännön kehitystyön avulla.
”Pakkausten uudelleenkäyttöä, kierrätettävyyttä ja ympäristökestäviä ratkaisuja pyritään lisäämään ja muovin käyttöä vähentämään. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että muovi ei aina ole pahasta. Muovi estää ruokahävikkiä ja sitä tarvitaan elintarvikehygienian ja tuoteturvallisuuden varmistamiseksi. Muovin käyttö pakkauksissa onkin tasapainon hakua eri tavoitteiden välillä”, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen PTY:n tiedotteessa.
Lisätietoja:
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus 2022–20226 www.motiva.fi/matsit/elintarvikeala