Berner Oy:ssä Whistleblowing-ilmoituskanava vahvistaa vastuullisuutta
Suomalaisessa perheyritys Berner Oy:ssä sähköinen Whistleblowing-kanava on ollut osa vastuullisuutta jo kesästä 2019 lähtien. Kanava mahdollistaa anonyymin ilmoittamisen epäillystä epäeettisestä toiminnasta. Kanavaan on Bernerissä oltu tyytyväisiä: ilmoituksen tekeminen on helppoa ja käsittelylle on selkeä toimintatapa.
Sähköinen Whistleblowing-kanava on Berner Oy:ssä ollut toiminnassa jo pari vuotta. Bernerissä kanava on alusta saakka ollut käytössä työntekijöiden lisäksi ulkoisilla sidosryhmillä. Se on laadittu kuudella eri kielellä, sillä Berner on kansainvälinen konserni.
”Haluamme pitää yllä korkeaa liiketoimintaetiikkaa; toimia oikein ja vastuullisesti niin, että pystymme säilyttämään työntekijöidemme ja muiden sidosryhmiemme luottamuksen meihin”, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Maria Nymander kuvaa.
Kanavan tarkoituksena on varmistaa, että henkilöt, jotka työssään havaitsevat tai epäilevät väärinkäytöksiä, voivat ilmoittaa asiasta turvallisesti nimettöminä.
”Meidän eettisissä toimintaohjeissa on kirjaus siitä, että jokainen meillä työskentelevä on myös velvollinen ilmoittamaan kaikki epäilyt tai huomatut epäjohdonmukaisuudet ja toiminnan loukkaukset, Nymander lisää.
EU:n Whistleblowing-direktiivin mukaisesti Suomessa säädetään parhaillaan lakia, jossa kaikki vähintään 50 työntekijää työllistävät yritykset velvoitetaan perustamaan vastaavanlainen ilmoituskanava. Lain on tarkoitus tulla voimaan touko-kesäkuussa.
Kanava on koettu hyödylliseksi
”Toivomme tietenkin, että työntekijämme kertovat mahdollisista huomaamistaan epäkohdista suoraan esimiehelleen, HR-osastolle tai ylimmälle johdolle. Jos he kuitenkin syystä tai toisesta haluavat ilmoittaa asiasta anonyymisti, se on nyt mahdollista kanavan kautta”, Nymander sanoo.
Myös globaalia hankintaketjua halutaan varmistaa.
”Se tarjoaa ulkomaisten sopimusvalmistajiemme työntekijöille mahdollisuuden ilmoittaa, jos vaikkapa tehtaalla havaittaisiin epäkohtia. Tärkeä osa työtämme on vastuullisen globaalin hankintaketjun varmistaminen ja kehittäminen. Siinä ilmoituskanava toimii yhtenä käytännön apuvälineenä, toki pienenä sellaisena.”
Ilmoituskanavasta on saatu myös palautetta.
”Kun lanseerasimme kanavaa, saimme muutaman kommentin henkilöstöltä, että kanava nähdään hieman negatiivisessa mielessä, ehkä jonkinlaisena ”kyttäys- ja käräytyskanavana”. Nämä muutamat palautteet jäivät lanseerauksen yhteyteen. Uskomme kyllä, että henkilöstömme ymmärtää kanavan perimmäisen tarkoituksen.
Bernerissä Whistleblowing-kanavan kautta on mahdollista ilmoittaa väärinkäytösepäilyistä tai huolista liittyen yrityksen lainsäädännön, eettisten toimintaperiaatteiden tai arvojen vastaiseen toimintaan. Ilmoitus voi koskea esimerkiksi korruptiota, petosta, epäsopivaa käytöstä tai muuta epäeettistä toimintaa.
Ilmoituksia muutamia vuosittain
Ilmoituskanavan käyttöönotto vaati aluksi luonnollisesti opettelua, sillä etenkin kanavan järjestelmään ja koko prosessiin piti talossa perehtyä huolella.
”Saimme valitsemaltamme toimittajalta ohjeet ja opastuksen toimintaan. Meiltä yksi henkilö opetteli kanavan käytön ja prosessin hands-on ja koulutti sen jälkeen ilmoituksia käsittelevät kollegansa.”
Bernerissä ilmoituksia kanavan kautta on tullut 2-4 vuosittain. Yksikään ilmoituksista ei Nymanderin mukaan ole liittynyt suoranaisesti väärinkäytökseen tai yrityksen toimintaperiaatteiden tai lainsäädännön rikkomiseen.
”Olemme saaneet muun muassa ilmoituksen työhyvinvointiin liittyen, joka johti sisäisen kehitystyön käynnistämiseen yhdessä yksikössä, yhteistyön haasteeseen ja sisäisten tapahtumien järjestämiseen, jotka johtivat tarkempiin keskusteluihin ja kanavan käytön ohjeistusten täsmentämiseen”, Nymander kertoo.
Kanavan perustaminen on lähitulevaisuudessa edessä monella suomalaisyrityksellä. Nymanderilla on muutamia vinkkejä yrityksille, jotka ovat hankkeen alkumetreillä.
”Suunnittele ja panosta sisäiseen viestintään ja perustele, miksi kanava hyödyttää organisaatiotanne eettisen toiminnan varmistamisessa – niin ettei henkilöstölle jää kuva, että kanava toteutetaan vain, koska uusi lainsäädäntö niin velvoittaa”, Nymander painottaa.
”Pidä kanavaa esillä myös helposti löydettävällä tavalla sisäisen viestinnän kanavissa. Avaa kanava myös samalla kertaa ulkoisille sidosryhmillesi, sillä sekin kertoo selkeää kieltä halustanne toimia eettisesti, hän tiivistää.
Suomalaisten tuntema XZ-shampoo valmistetaan Bernerin Heinäveden tehtaalla.
Berner Oy
Vuonna 1883 perustettu suomalainen perheyritys.
Toimii neljällä liiketoiminta-alueella ja Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa.
Omaa kotimaista tuotantoa sekä maahantuontia
Toimitusjohtaja Antti Korpiniemi
Liikevaihto: 324,3 milj. euroa (2020)
Artikkelin kuvat: Berner Oy