Elintarvikkeiden, lääkkeiden ja rakennustarvikkeiden saatavuus hyvällä tasolla
Venäjän sota Ukrainassa huolestuttaa suomalaisia, mutta yhteiskuntamme toiminta on hyvällä tasolla. Kaupan liitot painottavat, että esimerkiksi elintarvikkeiden, lääkkeiden ja rakennustarvikkeiden saatavuus on juuri tällä hetkellä kunnossa.
Suomeen ei kohdistu minkäänlaista konkreettista turvallisuusuhkaa, joten suomalaisten kannattaa jatkaa arkeaan kuten ennenkin. Kaupat myyvät kansalaisten arjen sujumisen kannalta tärkeitä tuotteita ja palveluita ja ovat kuluttajien arjessa mukana normaalisti.
Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kertoo, että päivittäistavaroiden saatavuudessa ei ole ongelmia ja elintarvikeketjun huoltovarmuus toimii moitteetta.
”Korona-aika on osoittanut, että ennakointi kannattaa, mutta hamstraukseen ei ole syytä. Päivittäistavaroiden saatavuus on tällä hetkellä normaali. Elintarvikeketju toimii, eikä tuotepuutteita ole. Joitakin hetkellisiä puutteita voi esiintyä poikkeavan kysyntäpiikin takia”, Luoto toteaa.
Kotitalouksien varautumissuositus on vähintään 72 tuntia eli ihmisten kannattaa varautua pärjäämään kotona itsenäisesti noin kolme vuorokautta. Tämä suositus on annettu jo ennen koronapandemiaa. Ohjetta korostettiin pandemian aikana sairastumisen varalta.
Myös rauta ja sisustustarvikekaupan yhdistys RASI ry toimitusjohtaja Minna Liuksiala kertoo, että rakennus- ja sisustustarvikealalla saatavuus ja sen myötä huoltovarmuus tuntuvat olevan juuri tällä hetkellä kunnossa. Takana on muutama kovan kasvun kevät ja aina voi yksittäisistä tuotteista tulla puutteita kysynnästä johtuen.
”Kaupat pystyvät Ukrainan tilanteesta aiheutuneiden haasteiden osalta varmistamaan palvelutasoaan, esimerkiksi toimitusketjujen uudelleen ohjauksella”, Liuksiala huomauttaa.
Ukrainan sodan vaikutusten lisäksi koronapandemia jyllää edelleen, ja turvallisen asioinnin ohjeista on kaupoissa pidettävä kiinni. Kaupan liiton koronavarautumisen asiantuntija Lauri Kulonen korostaa, että meidän on syytä pitää yhdessä jatkossakin työskentely- ja asiointiympäristömme turvallisena.
”Tässä toimivat hienossa yhteistyössä niin kauppojen henkilöstö kuin asiakkaat. Kaupan alan yrityksille jatkuvuuden hallinta on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa”, Kulonen sanoo.
Laki takaa lääkkeiden ylimääräiset varastot
Lääketeollisuus ry:n mukaan tilanne Suomessa on lääkkeiden saatavuuden ja maahantuonnin osalta tällä niin ikään hyvä, eikä tilanteen ennakoida muuttuvan lähiaikoina.
Viranomaiset ja koko lääkejakeluketju seuraavat tilannetta kuitenkin koko ajan tarkasti.
“Ennen kaikkea kannattaa seurata viranomaisten ohjeistuksia ja viestintää sekä toimia niiden mukaisesti”, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti painottaa.
Lääkkeiden hamstraukseen ei Lauslahden mukaan ole tarvetta. Sen sijaan tarpeeton hamstraus voi sinänsä aiheuttaa joitakin viivästymistä lääkkeiden saatavuudessa. Näin kävi esimerkiksi keväällä 2020 koronakriisin alkaessa.
”Suomessa olemme varautuneet poikkeusoloihin lääkkeiden ylimääräisillä varastoilla. Tästä on säädetty laissa, mikä on kansainvälisesti varsin poikkeuksellista”, Lauslahti kertoo.
”Tällä hetkellä suurin huoli lääkkeiden kuten muidenkin kriittisten hyödykkeiden osalta kohdistuu Ukrainan kriisialueille. Tutkiva lääketeollisuus tekee kaikkensa, että lääkkeitä olisi saatavilla niitä tarvitseville. Kriisin pitkittyessä tämä ei ole helppoa, ja siksipä yhteistyö viranomaisten ja vakiintuneiden avustusjärjestöjen kanssa on erityisen tärkeää”, hän korostaa.
Kuva: 123rf