Yritysten ja työntekijöiden hyväntekeväisyyslahjoitukset verotuksessa
Ukrainan sodan myötä Kaupan liittoon on tullut kyselyitä, mitä verotuksessa tulee ottaa huomioon, kun yritys tai sen työntekijä lahjoittaa rahaa tai tavaroita Unicefille, SPR:lle ja muille hyväntekeväisyysjärjestöille. Verotuksen näkökulmasta estettä lahjoituksille ei luonnollisestikaan ole, mutta tietyissä tilanteissa lahjoituksella on verovaikutuksia.
Tuloverotuksen näkökulmasta kysymys verovaikutuksista liittyy lahjoituksen tai siihen liittyvien kulujen vähennysoikeuteen. Tuloverolain mukaan yritys voi vähentää verotuksessaan pääsääntöisesti vain sellaisia kuluja, jotka liittyvät sen tulonhankintaan. Euromääräinen lahjoitus tai muut lahjoituksista syntyvät kulut eivät lukeudu tulonhankintakuluiksi, joten ne eivät ole vähennyskelpoisia tuloverotuksessa.
Arvonlisäverotuksessa puolestaan myyntiin hankittujen tuotteiden ilmaisesta luovutuksesta on suoritettava niin sanottu oman käytön arvonlisävero.
”Merkitystä ei ole sillä kenelle tai mihin käyttötarkoitukseen tuote luovutetaan ilmaiseksi. Käytännössä arvonlisäverovelvollisen yrityksen tulee siis maksaa veroa tavaran ilmaislahjoituksesta, vaikka sen antaisi hyväntekeväisyyteen”, Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen opastaa.
Yksityishenkilöiden lahjoitusten osalta Verohallinto on ohjeistanut, että yleishyödylliseen tarkoitukseen annetut lahjat ovat verovapaita määrästä riippumatta. Verovapaus ei kuitenkaan sovellu, jos työntekijä lahjoittaa hyväntekeväisyyteen työsuhteen perusteella saatuja hyvityksiä.
”Näitä hyvityksiä ovat esimerkiksi työmatkoilta kertyneet lentopisteet. Yksityiskäyttöön saatu etu on Verohallinnon ohjeistuksen mukaan työntekijän veronalaista ansiotuloa. Edellä mainitut lentopisteet ovat yksityiskäyttöön saatua etua ja näin ollen työntekijän veronalaista ansiotuloa silloin, kun työntekijä lahjoittaa niitä hyväntekeväisyyteen. Lahjoitetut lentopisteet ovat sen verovuoden tuloa, jolla ne on käytetty”, Jääskeläinen neuvoo.