Kuluttajien luottamus Suomen talouteen heikkeni huhtikuussa – odotus inflaatiosta korkea
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa -11,7, kun se maaliskuussa oli -10,5 ja helmikuussa 0,5. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat huhtikuussa hyvin pessimistiset. Odotus inflaatiosta oli huhtikuussa korkein koskaan mittaushistoriassa.
Viime vuoden huhtikuussa luottamusindikaattori sai arvon 3,8. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo vuodesta 1995 lähtien on -1,7. Kuluttajien luottamus on ollut huhtikuuta heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopussa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. huhtikuuta 1 009 Suomessa asuvaa henkilöä.
Huhtikuussa odotukset kuluttajan omasta ja varsinkin Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat hyvin pessimistiset, Suomen taloudesta synkimmät koko mittaushistoriassa 1995–2022. Kuluttajien arvio myös oman taloutensa nykytilasta oli huhtikuussa vaisu.
Maaliskuuhun verrattuna vain odotus omasta taloudesta parani hieman huhtikuussa, muut näkemykset taloudesta heikkenivät vähän. Viime vuoden huhtikuuhun nähden kaikki arviot olivat nyt huomattavasti synkemmällä tasolla.
Oman taloutensa kohentumiseen luotti huhtikuussa 28 prosenttia kuluttajista ja 21 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.
Ajatukset työllisyydestä ennallaan
Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa pysyi huhtikuussa ennallaan ja pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdallaan muuttui jopa hieman valoisammaksi huhtikuussa.
Odotukset inflaatiosta nousivat yhä enemmän
Huhtikuussa kuluttajien arvio ja odotus inflaatiosta nousivat yhä enemmän pitkän ajan keskiarvojensa yläpuolelle. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli korkein koskaan mittaushistoriassaan 1995–2022.
Kuluttajat arvioivat huhtikuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 5,6 prosenttia vuoden takaisista ja nousevat jopa 5,8 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana. Nämä inflaatioarviot olivat maaliskuussa 4,8 prosenttia ja 5,4 prosenttia ja vuosi sitten 2,3 prosenttia ja 2,5 prosenttia. Niiden pitkän ajan keskiarvot ovat 3,1 prosenttia ja 3,0 prosenttia.
Oma rahatilanne erinomainen, ajankohta hyvä säästämiselle
Kuten jo aiemmin oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat erinomaiseksi huhtikuussa. Ajankohtaa pidettiin edelleen kohtuullisena säästämiselle, mutta hyvin epäsuotuisana lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Mahdollisuuksia säästämiseen kuluttajat ennakoivat olevan melko paljon tulevinakin kuukausina. Kiinnostusta lainanottoon esiintyi huhtikuussa yhä melko yleisesti kuluttajien keskuudessa.
Ostoaikeet vähenivät maaliskuuhun verrattuna
Kuluttajilla oli huhtikuussa hyvin vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan seuraavan vuoden aikana. Ostoaikeet vähenivät maaliskuuhun ja varsinkin vuoden takaiseen verrattuna.
Huhtikuussa vain 17 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa otollisena kestotavaroiden ostamiselle. Osuus oli vuosi sitten 33 prosenttia. Kuluttajista 12 prosenttia aikoi lisätä ja 38 prosenttia vähentää rahankäyttöä kestokulutukseen seuraavan vuoden aikana. Nämä osuudet olivat maaliskuussa 13 prosenttia ja 37 prosenttia ja viime vuoden huhtikuussa 19 prosenttia ja 28 prosenttia.
Auton ostoa seuraavan vuoden aikana ei enää harkittu entiseen tapaan huhtikuussa. Sen sijaan kuluttajilla oli edelleen melko mukavasti asunnon osto- tai rakentamisaikeita vuoden sisällä. Myös kodin peruskorjaamista koskevia suunnitelmia ilmeni huhtikuussa suhteellisen paljon.
Lue Tilastokeskuksen koko tutkimus: Kuluttajien usko Suomen talouteen pohjamudissa huhtikuussa – odotus inflaatiosta korkein koskaan