Q ja A: Millaisia asioita hyvä ottaa huomioon ukrainalaisten työllistämisessä
Kaupan liitto on koonnut muutamia keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia Suomeen tulleiden ukrainalaisten pakolaisten työllistämiseen liittyen. Alla koottuna tietoa muun muassa työnantajien velvoitteista ukrainalaisia työntekijöitä palkattaessa.
Venäjän hyökkäyssodan seurauksena tuhannet ukrainalaiset ovat joutuneet pakenemaan sotaa ja hakemaan turvaa Suomesta. Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille ja suomalaisten halu auttaa onkin suurta. Myös moni kaupan alan yritys on osoittanut tukeaan Ukrainalle.
Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäisen suojelun direktiiviin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun direktiivi on otettu käyttöön ja samalla myös ensimmäinen kerta, kun Suomessa myönnetään tilapäiseen suojeluun perustuvia oleskelulupia. Tilapäistä suojelua hakeneella on oikeus työntekoon heti, kun hän on jättänyt hakemuksensa poliisille tai rajaviranomaiselle.
Kaupan liitto on koonnut vastauksia yleisiin ukrainalaisten työllistämiseen liittyviin kysymyksiin.
Millaista palkkaa ukrainalaisille työntekijöille maksetaan?
Ukrainalaisille työntekijöille maksetaan vähintään Kaupan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työsuhteen vähimmäisehdot kuten vähimmäispalkkamääräykset koskevat myös ulkomaisia työntekijöitä tulivat he sitten EU- tai ETA-maista taikka näiden maiden ulkopuolelta.
Ensimmäisen vuoden ajalta työnantaja voi maksaa työntekijälle harjoittelijan palkkaa, joka on 85 % alimman palkkaryhmän mukaisesta palkasta. Harjoittelija palkkaa voidaan maksaa mm. myyjille, varastotyöntekijöille ja konttorityöntekijöille.
Lähtökohtaisesti ulkomailla, eli esimerkiksi Ukrainassa, hankittua työkokemusta ei huomioida määriteltäessä oikeaa kokemusvuotta ja palkkaa. Toisin sanoen aiemmin esimerkiksi myyjänä toimineelle ukrainalaiselle työntekijälle voidaan maksaa Suomessa tehtävästä myyjän työstä ensimmäiseltä vuodelta harjoittelijan palkkaa. Ulkomailla hankittu tutkinto ei myöskään oikeuta heti 3. vuoden työntekijän palkkaan.
Työpaikoilla voidaan kuitenkin haluttaessa huomioida myös esimerkiksi Ukrainassa hankittu työkokemus tai koulutus kokonaisuudessaan tai osittain.
Mitä viranomaisvelvoitteita työnantajan tulee huomioida palkatessaan ukrainalaisia työntekijöitä?
Työnantajan täytyy varmistua siitä, että ukrainalaisella työntekijällä on oikeus oleskella Suomessa ja että ukrainalaisella työntekijällä on oikeus työskennellä Suomessa. Työnantajan säilytettäviksi määrätyistä tiedoista tulee käydä ilmi ukrainalaisen työntekijän henkilötiedot sekä työntekijän työnteko-oikeuden peruste.
Tiedot pitää säilyttää neljä vuotta ukrainalaisen työntekijän palvelussuhteen päättymisestä. Tietoja täytyy säilyttää niin, että ne ovat tarvittaessa vaivattomasti työsuojeluviranomaisen saatavilla.
Lisäksi työnantajan tulee säilyttää tiedot palkatuista ukrainalaisista työntekijöistä sekä heidän tehtävistään niin, että työsuojeluviranomainen voi tarvittaessa tarkistaa tiedot.
Milloin tilapäistä suojelua hakeneen ukrainalaisen työnteko-oikeus alkaa?
Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan. Tilapäistä suojelua hakeneella on oikeus työntekoon heti, kun hän on jättänyt hakemuksensa, eli hänen ei siten tarvitse odottaa oleskeluluvan myöntämistä eikä oleskelulupakorttia voidakseen työskennellä.
Työnhakijalla tulee kuitenkin olla viranomaiselta saatu todistus tilapäisestä suojelusta. Tilapäistä suojelua hakenut henkilö saa rajoittamattoman työnteko-oikeuden jätettyään hakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle ja viranomaiset tulostavat tästä todistuksen.
Maahanmuuttovirasto voi myöntää oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella enintään yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Työnantajan kannattaa muistuttaa työntekijää jatkoluvan hakemisesta ennen nykyisen oleskeluluvan voimassaolon päättymistä.
Mitä ilmoituksia työnantajan tulee tehdä työ- ja elinkeinotoimistolle koskien ukrainalaisia työntekijöitä?
Työnantajan tulee tehdä ilmoitus työ- ja elinkeinotoimistolle (TE-toimistolle) ukrainalaisesta työntekijästä.
TE-toimistolla tulee lisäksi toimittaa selvitys työnteon keskeisistä ehdoista. Työnteon keskeiset ehdot pitävät sisällään ainakin seuraavat asiat:
- Työnteon alkamisajankohta
- Koeaika
- Suorittamispaikka
- Työtehtävät
- Sovellettava työehtosopimus
- Palkan määräytymisperuste
- Palkan määrä
- Palkanmaksukausi
- Säännöllinen työaika
- Vuosiloman määräytyminen
- Irtisanomisaikaa koskevat ehdot
Jos kyseessä on määräaikainen työsuhde, on lisäksi kirjattava määräaikaisuuden peruste sekä työsopimuksen päättymisaika tai arvioitu päättymisaika.
Ilmoituksessa työnantajan tulee vakuuttaa, että em. ehdot ovat voimassa olevien säännösten ja alalla sovellettavan työehtosopimuksen (Kaupan työehtosopimuksen) mukaiset.
Selvitys ja vakuutus on toimitettava TE-toimistolle viivytyksettä (viikon kuluessa). Ilmoitus tehdään sähköisesti työnantajan Enter Finland -palvelun kautta. Mukaan on liitettävä kopio työntekijän passista tai oleskelulupakortista.
Mitä tietoja työnantajan tulee toimittaa työpaikan luottamushenkilölle?
Jos työpaikalla on valittu luottamusmies tai luottamusvaltuutettu, tulee työnantajan ilmoittaa henkilöstön edustajalle ukrainalaisen nimi sekä sovellettava työehtosopimus.
Osa tiedosta saattaa muuttua uusien linjausten ja tarkennusten vuoksi. Päivittyviä tietoja löytyy mm. täältä:
Lue myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yhdessä StaffPoint-konsernin kanssa käynnistämästä Työstä turvaa -hankkeesta, jonka avulla on pyritty tarjoamaan työtä Ukrainasta sotaa paenneille.