Kaupan liitto mukana uudistetun Muovitiekartan yhteistyöverkostossa – kartta vie kohti muovin kiertotalouden läpimurtoa
Ympäristöministeriö on julkistanut uuden päivitetyn Muovitiekartan. Kaupan liitto on ollut mukana päivittämässä Muovitiekarttaa, ja on jäsenenä yhteistyöverkostossa. Muovitiekartta on aiempaakin vaikuttavampi ohjelma kohti kestävää muovin kiertotaloutta.
Muovin kierrätys ei vielä ole lähtenyt vahvaan nousuun. Haastetta kierrätykselle aiheuttaa muun muassa muovilaatujen moninaisuus. Lisäksi kierrätysmuoville tarvitaan uusia käyttökohteita ja kierrätyslaitoksia. Juuri julkaistun Muovitiekartta 2.0:n tavoitteena onkin muovin kiertotalouden läpimurto.
”Ihan jokainen meistä pystyy vähentämään muovien aiheuttamia haitallisia ympäristövaikutuksia ja mikromuovin määrää luonnon kiertokulussa niinkin yksinkertaisella keinolla kuin vähentämällä ympäristön roskaantumista”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola muistuttaa.
”Kaupan toimiala on tarttunut muovihaasteeseen jo useita vuosia sitten, ja tämä näkyy esimerkiksi tehokkaampana pakkaamisena, jolloin materiaalia kuluu vähemmän, sekä helpommin kierrätettävinä pakkauksina. Työtä on vielä tehtävänä, mutta toimialan osaaminen ja vilpitön halu olla osa muoviratkaisua on innostavaa”, Ola jatkaa.
Ensimmäinen Muovitiekartta synnytti aktiivisen verkoston
Ensimmäinen Muovitiekartta laadittiin vuonna 2018, ja se on ollut täydessä toimeenpanovauhdissa kolme vuotta. Jo tuolloin Muovitiekartan ympärille alkoi rakentua aktiivinen toimijoiden verkosto.
Yhteisiä edistysaskeleita on otettu esimerkiksi pakkausmuovijätteen talteenotossa, rakentamisen muoveissa ja kertakäyttömuovien kulutuksen vähentämisessä. Muovihaasteeseen on tartuttu monin tavoin, ja se on noussut yhteiskunnalliseen keskusteluun. Myös tutkimusta muovin kiertotaloudesta tehdään ministeriön mukaan Suomessa laajasti.
Kierrätetyn muovin käyttöä halutaan lisästä ja mikromuovia taklata
Muoveja koskeva lainsäädäntö on vuosien aikana kehittynyt. Muovin kierrätykselle on asetettu selkeitä vaatimuksia, ja toimialajärjestöt ja ympäristöministeriö ovat solmineet myös vapaaehtoisia sopimuksia muovin kiertotalouden vauhdittamiseksi.
Suomi on ollut yksi ensimmäisiä maita, joilla on kansallinen muoviohjelma. Samankaltaisia askeleita otetaan nyt globaalisti. Päivitetty Muovitiekartta 2.0 taklaa haasteita kymmenien toimenpiteiden voimin. Esimerkiksi kierrätetyn muovin käyttöä pyritään lisäämään ja mikromuovipäästöjä rajoittamaan.
Suunnitelmissa on kestävien materiaaliratkaisujen osaamisverkosto. Katse kääntyy toiveikkaasti myös tulevaisuuden osaajiin. Muovitiekartan ohjelmapäällikkö Merja Saarnilehto haluaa antaa muoviasioissa puheenvuoron nuorille.“Toivoisin, että nuoret lähtisivät mukaan ratkaisemaan muovin ja ylipäänsä materiaalien kulutuksen haasteita ja heillä olisi siihen myös mahdollisuuksia kouluissaan ja opinnoissaan”, ohjelmapäällikkö Saarnilehto sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.