Kohti syksyä rakenteelliset uudistukset edellä
Näinä päivänä syyskausi pyörähtää taas kunnolla käyntiin. Ensimmäiset koululaiset ja opiskelijat kirmaavat opintielle ja työpaikoilla lopetellaan viimeisiä lomaviikkoja. Helteitä riittää vielä joksikin aikaa, mutta viilenevät kelit ja pimenevät illat lähestyvät vääjäämättä.
Yhtä todennäköiseltä näyttää myös talouden ennakoitu kehityskulku. Hyytävämpiä aikoja on odotettavissa niin kansantalouden kuin kansalaistenkin näkökulmasta. Syksyä leimaa ennen kaikkea epävarmuus, joka tunnetusti hidastaa talouskasvua.
Kuinka pahasti talous sakkaa, jää nähtäväksi. Ennusmerkit ovat kuitenkin huonot. Korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttavat edelleen raaka-aineiden ja tuotteiden saatavuuteen sekä hintaan. Inflaatio vyöryy voimalla energian, elintarvikkeiden ja myös muiden hyödykkeiden kautta kuluttajan kukkaroon. Myös korot ovat nousussa. On tosiasia, että ostovoima heikkenee.
Maailmantalouden kehityskulkuun on vaikea vaikuttaa, mutta päättäjien on Suomessakin tehtävä se, mikä on mahdollista. Ostovoima pitää talouden pyörät pyörimässä laajemminkin, ei pelkästään kaupan osalta. Siksi sen turvaamisen on oltava etusijalla. Onkin myönteistä, että hallitus paransi elokuun alussa tiettyjä sosiaaliturvaetuuksia. Muun muassa kansaneläkkeisiin, opintotukeen ja työttömyystukiin tehtiin ylimääräinen inflaatiokorotus.
”Ostovoiman parantamisen ansiotuloverotusta keventämällä pitäisi olla toimenpidelistan kärjessä.”
Seuraava paikka toimia on hallituksen budjettiriihi. Odotukset ovat korkealla ja ilma on sakeanaan ehdotuksia. Jo alkuvuodesta eduskunnassa on saanut laajaa kannatusta ansiotuloverotuksen alentaminen yhdistettynä maltillisiin palkkaratkaisuihin. Tämän lisäksi halutaan lievittää energian hinnannousun vaikutuksia sähkön arvonlisäverotusta alentamalla tai haja-asutusalueiden polttoainekuluja kompensoimalla.
Valtiovallan toimien pitäisi keskittyä sellaisiin, joilla ratkotaan ennen kaikkea rakenteellisia ongelmia. Yksi niistä on suomalaisten heikohko ostovoima verrattuna työn hintaan. Siksi ostovoiman parantamisen ansiotuloverotusta keventämällä pitäisi olla toimenpidelistan kärjessä. Samalla luotaisiin talouteen tehokkuutta ja uutta työtä.
”Sanomattakin on selvää, että tämä rakenteellinen ratkaisu toimisi tehokkaasti vain, jos palkkaratkaisuissa säilyy maltti.”
Kevennykset pitäisi tehdä tasaisesti kaikissa tuloluokissa, jolloin ne takaisivat ostovoiman vahvistumisen kaikille lieventäen lisäksi pienituloisten kannustinloukkuja. Tällöin tarvitaan paitsi perusvähennyksen ja työtulovähennyksen korotusta myös valtion tuloveroasteikon muutoksia.
Sanomattakin on selvää, että tämä rakenteellinen ratkaisu toimisi tehokkaasti vain, jos palkkaratkaisuissa säilyy maltti. Viime vuosikymmeniltä muistamme hyvin sen, että kilpailukyky menetetään helposti, mutta sen takaisin saaminen on tuskallista ja aikaa vievää. Syksyn ratkaisuissa on siksi syytä olla äärimmäisen tarkkana.
Mari Kiviniemi on Kaupan liiton toimitusjohtaja.