budjettiriihi

Hallitus unohti budjettiriihessä välttämättömät rakenteelliset uudistukset

Kaupan liitto on pettynyt siihen, ettei hallitus tarttunut budjettiriihessä vieläkään Suomen rakenteellisiin ongelmiin. Huomiotta jäivät niin moninkertaiseen verokiilaan liittyvät haasteet kuin työttömyysturvaan ja työntekoon liittyvät kannustimet. Hallituksen määräaikaiset toimet kompensoida kotitalouksien kasvaneita energiakustannuksia ovat kannatettavia, mutta riihessä sivuutettiin täysin kaupan ja palveluyritysten korkea sähkövero sekä mahdollisuus kaupan merkittävän hukkalämpöpotentiaalin hyödyntämiseen.  

Hallituksen työllisyystoimet eivät riittävästi vastaa pahenevaan työvoimapulaan  

Kaupan liitto on pettynyt siihen, että hallitus siirtää osan työllisyystoimistaan ensi vuoteen. Nyt tehdyillä päätöksillä ei lievennetä kannustinloukkuja kuin opiskelijoilta ja eläkeläisiltä. Positiivista on, ettei budjettiriihessä päätetty kiristää ansiotuloverotusta ja siten leikata ostovoimaa. Kaupan kansainvälistä kilpailukykyä ei riihen päätöksillä paranneta. 

Kaupan terveiset budjettiriiheen: Sähköveron alennuksella tukea kaupan kilpailukyvylle ja alan ilmastotyölle

Suomessa toimiva kauppa kamppailee alati kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Budjettiriihessä hallituksen tulee pohtia kaikkia keinoja yritysten ja työn tukemiseksi. Kaupan sähköveron vaiheittainen alentaminen teollisuuden tasolle parantaisi merkittävästi kaupan toimialan kansainvälistä kustannuskilpailukykyä. Kaupan prosessien sähköistäminen on yksi merkittävimmistä toimista alan tavoitellessa hiilineutraaliutta, joten sähköveron alentaminen on keskeinen tekijä myös alan ilmastotyössä.

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi