Suomi ansaitsee apteekkiuudistuksen
Hallituksen lakiesitys lääkehuollon kustannustehokkuuden parantamisesta on herättänyt vilkasta keskustelua. Eniten äänessä ovat olleet apteekkialan toimijat, jotka ovat maalailleet uhkakuvia kymmenien apteekkien lopettamisesta kannattamattomina. Kaupan suunnasta asiaa katsoen, hallituksen esityksen tavoite on hyvä ja kannatettava. Asiakkaiden lääkemenot pienenevät ja samalla valtion lääkekorvausmenot vähenevät. Kannattamatonta yritystoimintaa ei myöskään väkisin pidä pitää pystyssä yhteiskunnan varoin.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen tekemien laskelmien (STM 2020) mukaan potilaat maksavat Suomessa Pohjoismaiden korkeimpia lääkkeiden hintoja. Tukkuhinnat taas ovat vertailussa alhaisimmasta päästä. Suomessa apteekille lääkemyynnistä ja lääkeneuvonnasta jäävä kate on pohjoismaisessa vertailussa ylivoimaisesti suurin (KKV 5/2020). Suuremmallekin uudistukselle on siis selkeä tarve.
Lääkkeiden hintoihin ja apteekkitalouteen liittyvät lait ja säännökset ovat laaja, monimutkainen ja keskinäisriippuvainen vyyhti. Yhtä palasta muuttamalla saatetaan saavuttaa jonkun osapuolen näkökulmasta positiivinen vaikutus, kun jossain toisella puolella samaan järjestelmään ollaan tyytymättömiä. Pelkkä lääketaksan tai apteekkiveron muuttaminen ei korjaa apteekkitalouden haasteita. Tämä Suomeen vuosikymmenien, jopa vuosisadan aikana muodostunut apteekkimarkkina pitää uudistaa kokonaisuutena.
Hyvän pohjan uudistukselle antaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston vuoden 2020 lopussa julkaisema selvitys (KKV 5/2020). Sen sisältämät toimenpide-ehdotukset lähtevät ajatuksesta kehittää apteekkimarkkinaa kuluttaja- ja markkinamyönteisempään suuntaan. Samalla myös yhteiskunnan maksamat lääkekorvausmenot pienenevät.
Ehdotukset ovat lyhykäisyydessään lääkkeiden myyntihinnan ja apteekkiveron muuttaminen, apteekkien omistajasääntelyn uudistaminen ja hintasääntelyn kehittäminen. Lisäksi KKV esittää apteekkien perustamiseen liittyvän lupaprosessin muuttamista ja apteekkien sijaintiin ja määrään liittyvästä sääntelystä luopumista sekä vain verkossa toimivien apteekkien sallimista ja valittujen itsehoitolääkkeiden myyntipaikkojen vapauttamista.
”Pelkkä lääketaksan tai apteekkiveron muuttaminen ei korjaa apteekkitalouden haasteita. Apteekkimarkkina pitää uudistaa kokonaisuutena.”
Toimenpide-ehdotusten kokonaisuuden toteuttaminen hallitusti, muiden maiden kokemuksista oppia ottaen ja lääketurvallisuus vahvana säilyttäen, tekee suomalaisesta apteekkijärjestelmästä toimivan ja tehokkaan. Uudistus palvelee myös asiakkaita laajasti koko maassa ja on potilaille edullisempi sekä yhteiskunnalle halvempi.
Nykyinen apteekkien henkilöyhtiö-omistusmalli ei mahdollista palveluiden kehittämiseen vaadittavia investointeja, koska proviisorilla ei joko ole mahdollisuutta tai hänen ei kannata sitoa pääomia yhtiöihinsä. Omistajuuden vapauttamisen myötä olisi todennäköistä, että apteekkiverkon kattavuus paranisi ja lääkkeitä olisi saatavilla kaikkialla Suomessa laajoin aukioloajoin. Kauppa pystyy tarjoamaan pitkien etäisyyksien maassa laajan saatavuuden ja tehokkaan logistiikan sekä turvaamaan huoltovarmuuden ja hyvät palvelut. Tuomalla apteekkijärjestelmään mahdollisuuksia hintakilpailulle voitaisiin Suomen poikkeuksellisen kalliita lääkekuluja alentaa niin asiakkaiden kuin yhteiskunnankin osalta.
Apteekkilainsäädäntöä on uudistettava myös siten, että se mahdollistaa hallitusti ja Fimean arvioon perustuen valittujen itsehoitolääkkeiden myynnin apteekkien ulkopuolella. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi silmätippojen hankkimisen optikon hoitokäynnin yhteydessä. Myös erillisten verkkoapteekkien salliminen parantaisi asiakkaiden palveluita sekä mahdollistaisi lääkkeiden turvallisen oston ja käytön neuvonnan 24/7.
Lääkejakelujärjestelmän on turvattava korkeatasoinen lääketurvallisuus sekä paremmat palvelut ja halvemmat hinnat, mutta myös palveltava Suomen huoltovarmuutta. Siksi kauppa haluaakin olla tekemässä apteekkiuudistusta siten, että asiakas saa palvelua talouteensa sopivalla tavalla maanlaajuisesti, vuorokauden eri aikoina, hyvin ja tehokkaasti toimivista apteekeista − vieläpä kaikin tavoin turvallisesti!
Pia Pohja on Kaupan liiton lääkemarkkinoista vastaava johtaja.