Kokeilun kautta todellisuus selville – niin yritysten kuin työntekijöiden kannalta
Kaupan liitto julkaisi eilen viestinsä maan tulevalle hallitukselle, kun se ensi kevään vaalien jälkeen alkaa rakentaa omaa hallitusohjelmaansa. Esitämme määräaikaista lakikokeilua paikallisesta sopimisesta. Erityisesti kokeilun kohteena tulisi olla nykyistä laajemmat työaikajoustot työaikalakiin. Ja kuten hyvään ja huolelliseen lainsäädäntöön kuuluu, kokeilusta kuuluu tehdä kattava vaikutusarvio työntekijöiden ja työnantajien kokemuksista sekä kokeilun vaikutuksista työllisyyteen, kilpailukykyyn ja työvoiman saantiin.
Miksi Kaupan liitto ehdottaa lakikokeilua? Kauppa on Suomen elinkeinoelämän suurin työllistäjä. Meillä täytyy olla rohkeutta ja edelläkävijyyttä nostaa vaikeitakin aiheita keskusteluun.
Paikallisesta sopimisesta on puhuttu viime vuosituhannelta saakka. Ja etenkin viime vuosina, kun yhteiskunnallinen keskustelu on muutoinkin kärjistynyt ja hajautunut äärilaitoihin, paikallisesta sopimisesta on tehty paikallisen sanelun painajainen, joka leikkaa työntekijöiden palkat ja ”vie tuhkatkin pesästä”. Mutta vastaako tämä todellisuutta − toteutuisiko sanelu ja työehtojen kurjistuminen? Vai olisiko mahdollista, että vapaammalla paikallisella sopimisella saavutettaisiin hyvää tasapuolisesti, niin yrityksille kuin niiden tärkeimmälle eli työntekijöille? Tätä emme voi varmuudella tietää, ennen kuin kokeilemme ja sen jälkeen pysähdymme arvioimaan, miten meni ja miten eteenpäin.
”Vai olisiko mahdollista, että vapaammalla paikallisella sopimisella saavutettaisiin hyvää tasapuolisesti, niin yrityksille kuin niiden tärkeimmälle eli työntekijöille?”
Kauppa on auki meidän jokaisen peukalon alla 24/7. Kansainvälinen verkkokauppa ei ole vain kova kilpailija, se tarjoaa myös merkittävän mahdollisuuden suomalaisille kaupoille. Sunnuntai on suosituin verkkoshoppailupäivä, ja viikon vilkkain ostoshetki on sunnuntai-iltana klo 21–22. Nämä faktat käyvät ilmi Klarnan vuonna 2019 suomalaisten verkkokauppatottumuksia selvittävästä raportista. Suomalaisten erikoiskauppojen yhtenä haasteena on sunnuntaityön kalleus – pahimmillaan sunnuntaina ei ole varaa tilattujen verkko-ostosten keräilyyn eikä asiakaspalveluun. Sunnuntaityön hinta on todellinen jarru verkkokaupan mahdollisuuksille, mutta myös kaupunkikeskustojen pienille kivijalkaliikkeille. Ne voisivat avata ovensa ja tarjota samalla lisää työtunteja.
Tästä syystä kokeilun kohteena tulisi olla erityisesti nykyistä laajemmat työaikajoustot työaikalakiin mukaan lukien sunnuntaityökorvaukset. Mutta sunnuntaikorvaus on vain yksi elementti, jonka vapaamman liikuttelun lakikokeilu mahdollistaisi palkkaa alentamatta, esimerkiksi mahdollistamalla sunnuntailisän siirron peruspalkkaan. Kyse ei ole – eikä saa olla – palkan leikkaamisesta, vaan mahdollisuudesta liikutella vastaavaa rahaa muuhun palkkaan yhdessä sovittavalla tavalla.
Sunnuntaikorvauksen lisäksi on monia muita työaikaan ja muihinkin työehtoihin sekä työoloihin liittyviä palikoita, joiden optimaalista järjestelyä emme voi edes kokeilematta tietää. Yritys ja henkilöstö sopivat, kokeilevat ja sen jälkeen arvioivat yhdessä, jatketaanko vai ei. Uskomme, että kokeilu avaisi monia ”tunnelukkoja”, joita paikalliseen sopimiseen liittyy. Ja sitä kautta syntyisi riittävä rohkeus antaa sopimisvalta työpaikoille ja käyttää sitä siellä.
”Kyse ei ole – eikä saa olla – palkan leikkaamisesta, vaan mahdollisuudesta liikutella vastaavaa rahaa muuhun palkkaan yhdessä sovittavalla tavalla.”
Eikä pidä unohtaa toista reittiä askeltaa kohti paikallista sopimista. Jatkamme kaupan työehtosopimuksen kehittämistä yhdessä neuvottelukumppanimme PAMin kanssa. Lakikokeilun lisäksi kaikki kehityspolut on pidettävä auki ja toisin sopimisen mahdollisuutta myös työehtosopimuksella on laajennettava ja kehitettävä työlainsäädännössä.
Mutta kaikilla paikallisen sopimisen kehityspoluilla tarvitaan nyt lisää nopeutta ja rohkeutta. Työpaikoilla on yhä suurempi tarve pystyä sopimaan yritykselle ja sen henkilöstölle räätälöityjä ratkaisuja, sillä toimialojen, yritysten ja jopa yrityksen eri liiketoimintojen tilanne vaihtelee voimakkaasti muun muassa suhdanteiden, asiakastarpeiden ja kilpailutilanteen mukaan. Työntekijöistä on pula. Korona-pandemia lisäsi rajusti kaupan alan sisäistä polarisaatiota. Kysymys on kriittinen Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden näkökulmasta. Annetaan kokeilulle mahdollisuus.
Anna Lavikkala on Kaupan liiton työmarkkinajohtaja.