Pakkotyöllä valmistetut tuotteet aiotaan kieltää EU:ssa
Komission tuoreessa asetusehdotuksessa esitetään, että jatkossa pakkotyöllä osittain tai kokonaan valmistettujen tuotteiden valmistaminen, maahantuonti, vienti ja myynti EU:ssa kielletään. Sääntelyn piiriin tulisivat kaikki tuotteet ja toimialat ja kaikenkokoiset toimijat. Yritysten näkökulmasta olisi tärkeää, ettei asianmukaisen huolellisesti toimiva yritys kärsi kohtuuttomasti toimitusketjun aiempien toimijoiden virheistä.
Pakkotyön kielto on ehdotuksessa kirjoitettu yksiselitteisesti: talouden toimijat eivät saa asettaa sisämarkkinoille tuotteita, jotka on valmistettu pakkotyöllä, eikä tällaisia tuotteita saa viedä EU:n ulkopuolelle. Käytännössä kieltoa toteutettaisiin viranomaisvalvonnalla, joka jättää viranomaisille harkinnanvaraa sekä valvonnan kohdentamisessa että toimenpiteissä.
Valvonnassa viranomaisten olisi otettava huomioon yrityksen koko ja resurssit sekä pakkotyön riskin laajuus ennen virallisen tutkimuksen aloittamista. Alustavassa vaiheessa pakkotyön riskejä arvioidaan saatujen vinkkien ja pakkotyön riskejä käsittelevän tietokannan perusteella, mutta painoarvoa annetaan myös yritysten noudattamalle huolellisuusvelvoitteelle. Tietokantaan on tarkoitus koota tietoja korkean riskin tuotteista ja maantieteellisistä alueista.
”Ehdotuksen mukaan viranomaiset aloittavat tutkimukset sellaisista tuotteista, joiden valmistuksessa epäillään perustellusti käytetyn pakkotyötä. Jos pakkotyötä on käytettävissä olevien tietojen perusteella ilmennyt, viranomaiset määräävät jo markkinoilla olevien tuotteiden poistamisen markkinoilta ja kieltävät tuotteiden pääsyn markkinoille ja viennin”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Ilari Kallio avaa.
”Jäsenvaltioiden tulliviranomaiset vastaavat täytäntöönpanon valvonnasta EU:n rajoilla. Yritysten on lopulta hävitettävä tällaiset tavarat, mutta kompensaatiota tavaroiden hävittämisestä yritykset eivät saisi, vaikka ne olisivat toimineet huolellisesti”, Kallio jatkaa.
Vaikka ehdotuksen tarkempi analyysi on vielä kesken, Kaupan liitto pitää komission tavoitetta hyvänä, mutta ehdotettua keinovalikoimaa osin vaikeaselkoisena ja kohtuuttoman ankarana huolellisesti toimivien yritysten näkökulmasta.
”Asetuksen perusteella ei ole täysin selvää, voivatko viranomaiset kieltää tuotteen myynnin niissäkin tilanteissa, joissa ulkopuolinen taho on esittänyt epäilyksen pakkotyön käytöstä, mutta yritys on selvittänyt pakkotyön mahdollisuutta toimitusketjussa riittävästi, jos asiasta jää varteenotettava epäilys”, Kallio pohtii.
Ehdotuksen keskeinen sisältö on kuvattu komission tiedotteessa, josta löytyy linkki myös asetustekstiin.
Lisätiedot: Ilari Kallio, johtava asiantuntija, Kaupan liitto, p. 040-139 6912, ilari.kallio(at)kauppa.fi