Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palkkasi 100 erityistukea tarvitsevaa nuorta kesätöihin: ”Kaikki työkykyiset tarvitaan töihin”
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palkkasi viime kesänä kesätöihin 100 erityistukea tarvitsevaa nuorta. Teko sai valtakunnallisen Vuoden kesätyökäytäntö -kunniamaininnan osana Vastuullinen kesäduuni -kampanjaa. Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen on tyytyväinen, sillä työnantajan näkökulmasta erityisnuorten rekrytointi ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa.
”Meillä kaupassa oli nuori mies, joka tuli joka aamu työpaikalle puolta tuntia ennen työajan alkua. Hän halusi ehtiä kättelemään kaikki osastonsa työkaverit ja toivotella jokaiselle henkilökohtaisesti hyvät huomenet ennen työpäivää”, kuvaa Pohjois-Karjalan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.
Kokemus on vain yksi, jonka erityisnuorten palkkaaminen on Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle tuonut. Kauppa on tehnyt tiivistä yhteistyötä alueella sijaitsevan ammattiopisto Luovin kanssa. Se on erityisoppilaitos, jossa kaikilla opiskelijoilla on jokin erityisen opetuksen peruste tai erityisen tuen tarve.
”Kun olimme jonkin aikaa palkanneet erityisnuoria toimipisteisiimme, alkoi se näkyä henkilöstökyselyissämme. Avoimissa vastauksissa oli kiitosta näille nuorille ja yleinen työilmapiiri vaikutti joissakin yksiköissä parantuneen. Kun ihminen tulee joka aamu töihin, vaikkapa hymyssä suin ja hyvällä mielellä, antaa se meille muillekin uutta näkökulmaa”, Mononen pohtii.
Mononen kannustaa muitakin kaupan alan yrityksiä tekemään vastaavissa rekrytoinneissa yhteistyötä erityisoppilaitosten kanssa.
”Heillä on äärimmäisen hyvä ammattitaito, kokemus ja näkemys. He ovat antaneet tärkeää tukea ja viestiä siihen, että olemme pystyneet mahdollistamaan näitä töitä. Heiltä on tullut tietoa siitä, millaiset työt soveltuvat kenellekin”, Mononen kiittelee.
Jokaiselle kauppaan töihin tulevalle nuorelle räätälöidään tehtävä yksilöllisesti: mietitään nuoren osaaminen, vahvuudet ja haasteet. Usein työt ovat ainakin aluksi pienemmissä yksiköissä, esimerkiksi kuorman purkamista, järjestämistä ja hyllyttämistä.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on rekrytoinut erityisnuoria kymmenkunta vuotta, joten käytännöt ovat vuosien varrella hioutuneet kuntoon. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä kertoo, että erityisnuorten palkkaaminen on Osuuskaupan Tehdään Pohjois-Karjalasta parempi paikka elää -missio sekä yhteistä hyvää -arvon käytännön toteuttamista.
Avustaja (kuvassa) rekrytoidaan usein nuoren mukana. Kuva: PKO.
Ajatuksena yhteiskuntavastuun kantaminen
Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa on kaikkiaan 1 500 työntekijää, ja viime kesänä yksin kesätyöntekijöitä otettiin 1000. Heistä noin 100 oli erityisnuoria.
Laajan rekrytoinnin taustalla on Monosen mukaan ajatus siitä, että osuuskaupan pitää olla mukana rakentamassa maakunnan hyvinvointia. Vanha sanonta siitä, että osuuskauppa voi juuri niin hyvin kuin maakunta voi, pitää edelleen paikkansa.
”Lapset ja nuoret ovat meidän tähtäimessämme tiukasti. Mitä paremmin nuoret voivat, eivät syrjäydy ja jäävät tälle alueelle, sitä parempia mahdollisuuksia saamme”, Mononen sanoo.
”Työmahdollisuuksien kautta nuoret saavat kokemuksia ja valmiuksia arvioida, mitä he haluavat tulevaisuudessa kenties opiskella ja tehdä. Liian usein erityisnuoret jäävät paitsioon, eivätkä saa tämäntyyppisiä mahdollisuuksia lainkaan”, hän jatkaa.
Työkykyiset ihmiset pitää Monosen mielestä saada töihin.
”Varsinkin, kun tulevaisuudessa Suomea uhkaa työvoimapula, jolloin viimeistään kaikki tekijät ovat tärkeitä ja heidät tarvitaan tuottavaan työhön.”
”Ja kun nuorilta osatyökykyisiltä kysyy, työ on heille valtavan merkityksellistä. He saavat ympärilleen ihmiset, työn, rutiinit ja toimeentulon. Näistä tulee tarkoitus heidän aamuilleen, ja meille yrityksenä tärkeitä työntekijöitä, Mononen kiteyttää.
Avoimin mielin liikkeelle
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa lähti aikoinaan avoimin mielin liikkeelle erityisnuorten palkkaamisessa. Mononen vinkkaa myös muille samaa tyyliä: edetkää pieninä palasina ja katsokaa rauhassa, mitä tulee.
”Älkää luoko tavoitteita, että pitää saada ihmisiä tietty määrä tiettyihin tehtäviin, vaan lähtekää katsomaan. Silloin alkaa hiljalleen näyttäytyä, millaisia valmiuksia, halua, taitoa ja mahdollisuuksia töiden räätälöintiin toimipisteissä ylipäätään on”, Mononen neuvoo.
”Sitten kun päästään tilanteeseen, että työntekijät alkavat tehdä hommaa sydämellä, vain taivas on yleensä kattona töiden järjestämisessä, Mononen tietää.
Kaupalta eritysnuoren työllistäminen vaatii toki ylimääräistä panostusta. Osuuskauppa on rekrytointien yhteydessä kouluttanut useita työpaikkaohjaajia avuksi. Osa eritysnuorista tarvitsee työhön oman avustajan. Silloin palkataankin kaksi.
Kuvassa: henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen.
Kesän jälkeen kaikilta kesätyöläisiltä yleensä kysytään palautetta. Se on ollut kaikin puolin positiivista, mikä toi Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa tänä vuonna kunniamaininnan. Se on valtakunnallinen tunnustus, osa Suomen suurinta kesätyökyselyä.
”Oppilaitokset ovat kertoneet, että moni nuori on kesän aikana rohkaistunut ja oma-aloitteisuus on lisääntynyt. Kaupan ala pakottaa asiakkaiden kohtaamiseen, ja moni on saanut itseluottamusta ihmisten kanssa toimimiseen, Mononen kehuu.
Palkkatuki tarvitaan voimaan toistaiseksi
Avustajien (kuvassa) lisäksi Osuuskauppa on kouluttanut työpaikkaohjaajia kesätyöläisten tueksi. Kuva: PKO.
Pohjois-karjalan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Monen harmittelee tällä hetkellä erityisnuorten työllistämisen mahdollistavan palkkatuen määräaikaisuutta. Palkkatukia on vuosien varrella kehitetty ja suunta on ollut oikea, mutta ongelmia on yhä.
”Jos ihminen ei pysty työelämässä antamaan 100-prosenttista työpanosta, vaan esimerkiksi 60-prosenttisen, miksi palkkatuki ei hänen kohdallaan voisi jo lähtökohtaisesti olla toistaiseksi voimassa, eikä määräaikainen, Mononen ihmettelee.
Työnantajalla on suuri kynnys palkata työntekijää, jos tiedossa on palkkatuen mahdollinen loppuminen määräajan jälkeen.
”Muutos olisi yhteiskunnallisestikin edullisempi, kun tiedämme, että meillä on rakenteellista työttömyyttä paljon”, Mononen toteaa.
Tiesitkö, että…
- Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, on asiakkaidensa omistama yritys, jonka missiona on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää.
- PKO harjoittaa vähittäis-, liikenne-, majoitus- ja ravitsemiskauppaa sekä palveluliiketoimintaa 13 kunnan ja kaupungin alueella Pohjois-Karjalassa sekä Rautavaaran kunnassa 121 toimipaikassa.
- PKO kuuluu S-ryhmään ollen yksi S-ryhmän 19:sta itsenäisestä alueosuuskaupasta. PKO-konsernin vuosimyynti v. 2021 oli 523,7 milj. euroa. PKO tarjoaa työpaikan lähes 1 500 henkilölle. PKO:lla on yli 100 000 omistajaa (omistajataloutta), jotka omistavat osuuskaupan.
Kansikuva: S-ryhmän kuvapankki, kuvaaja Lari Lappalainen