Avoimuusrekisteri lisäämään läpinäkyvyyttä vuoden 2024 alusta – Kaupan liitto tiiviisti valmistelutyössä
Suomessa otetaan ensi vuoden alussa käyttöön avoimuusrekisteri, jonka tarkoituksena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Sillä pyritään myös torjumaan epäasiallista vaikuttamista ja vahvistamaan kansalaisten luottamusta päätöksentekoon ja lobbaukseen. Raportoitavaksi tulee vaikuttamistoiminta ja siihen liittyvä neuvonta, kohdistuu eduskuntaan ja ministeriöihin. Kaupan liitto on kannattanut avoimuusrekisterin perustamista ja sitoutunut noudattamaan hyvää edunvalvontatapaa kaikessa toiminnassaan.
Eduskunta on saattamassa päätökseen kansallista avoimuusrekisteriä koskevan hallituksen esityksen käsittelyn. Pian hyväksyttävän lakiesityksen mukaan vaatimukset täyttävien organisaatioiden täytyy raportoida säännöllisesti vaikuttamistoiminnan sisällöstä ja vaikuttamisen kohteista, jos vaikuttaminen kohdistuu esimerkiksi eduskunnassa tai ministeriöissä työskenteleviin poliitikkoihin, näiden avustajiin, virkahenkilöihin tai selvityshenkilöihin.
Eduskuntakäsittelyn aikana lakivaliokunta teki hallituksen esitykseen vain vähäisiä teknisiä muutoksia. Lakivaliokunta esitti eduskunnan hyväksyttäväksi kahta lausumaa, joista ensimmäinen käsittelee soveltamisalan myöhempää laajentamista muille hallinnon tasoille suuntautuvaan vaikuttamistoimintaan. Toinen käsittelee sitä, millaisia vaikutuksia avoimuusrekisterillä on eri toimijoiden yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen.
Kaupan liitto kannattaa avoimuuden lisäämistä
Kerran vuodessa rekisteröityneiltä toimijoilta vaaditaan ilmoitusta edunvalvonnan resursseista, joihin sisältyvät tiedot vaikuttamistoimintaan osallistuvan henkilöstön määrästä, ostopalveluista ja markkinointi- ja edustuskuluista. Vaikuttamistoiminnan neuvontaa tekevän yrityksen on raportoitava myös asiakkaat ja teemat, joissa näitä on neuvottu, sekä neuvontatoiminnan liikevaihto.
Tavanomainen asiointi viranomaisissa, osallistuminen virallisiin työryhmiin tai kuulemisiin sekä pienimuotoinen vaikuttaminen jäävät rekisteröinnin ulkopuolelle. Pienimuotoisena pidetään vaikuttamista, johon sisältyy enintään viisi yhteydenottoa päätöksentekijöihin vuotta kohti.
Rekisteröityneiden organisaatioiden toimintaa valvovana viranomaisena toimii Valtiontalouden tarkastusvirasto. VTV asettaa myös neuvottelukunnan seuraamaan avoimuusrekisterin toimintaa ja laatimaan hyvää edunvalvontatapaa koskevat suositukset.
”Olemme Kaupan liitossa kannattaneet avoimuuden lisäämistä suomalaisessa vaikuttamisessa. Liitto on osallistunut tiiviisti avoimuusrekisteriä koskevaan valmistelutyöhön ja pyrkinyt valmistelun aikana esittämään ratkaisuja siihen, miten rekisteristä saadaan toimiva ja samalla hallinnollisesti mahdollisimman kevyt”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Ilari Kallio toteaa.
Tarkemmin aiheesta oikeusministeriön ja eduskunnan verkkosivuilla.