Hyvää tasa-arvon ja rasismin vastaista päivää kaupasta!
Eilen 19.3 vietettiin tasa-arvon päivää ja huomenna 21.3 on rasismin vastainen päivä. Alkavan viikon teemat innostivat minua kirjoittamaan blogin, jossa tarkastelen tuoretta tes-ratkaisuamme sosiaalisen vastuun näkökulmasta – enkä kirjoitakaan totuttuun tapaan kustannusvaikutuksista, prosenteista, pitkistä neuvotteluista, lakoista ja sovittelusta.
Neuvotteluratkaisumme syntyi sunnuntai-iltana 12.2. Palkankorotukset ovat niin sanotun yleisen linjan mukaisia, mutta euromääräisinä ne painottuvat oikeudenmukaisesti kaupan pienipalkkaisille työntekijäryhmille kuten myyjille. Tämän ratkaisumallin takana oli kaupan työnantajien vahva tahto auttaa inflaation kourissa sinnitteleviä työntekijöitä. Kaupan työehtosopimus sitoo minimiehtoina kaikkia Suomen liki 40 000 kauppaa. Siksi työehdot ja palkat täytyy rakentaa keskimääräisen kaupan lukujen mukaan. Suomen suurimpana työllistäjänä meillä on suuri vastuu huolehtia työpaikkojen pysymisestä sekä samalla työehtojen kohtuullisuudesta.
Juuri käyty neuvottelukierros oli myös tasa-arvokierros. Lisäsimme ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata ”vanhasta 6 päivän isyysvapaasta” 36 päivään. Tällä ratkaisulla kaupan ala pyrkii tarjoamaan perheille aidon valinnan mahdollisuuden, miten he haluavat jakaa lapsen hoidon. Ja toivottavasti aikaa myöten perhevapaat jakautuvat tasaisemmin.
”Juuri käyty neuvottelukierros oli myös tasa-arvokierros. Lisäsimme ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata.”
Kauppa haluaa olla monikulttuurinen työpaikka, jossa englanti on yksi työkieli suomen ja ruotsin rinnalla. Otimme tässä tavoitteessa ison loikan eteenpäin: uudessa työehtosopimuksessa ei ole enää kielilisää, joka oli muinainen jäänne 1970-luvulta, jolloin pelkästään englannin taito oli aivan eri tasolla kuin tänä päivänä. Kun englannin puhumisesta työkaverin työhön perehdyttämisessä tai asiakkaan palvelemisessa ei enää makseta extraa, se kannustaa rekrytoimaan maahanmuuttajia ja vieraskielisiä. Kauppojen ei tarvitse ainakaan lisäkustannusten pelossa palkata pelkästään suomenkielisiä, eikä rajata palvelua vain suomen kielelle. Englantia erikoisempien kielten taitajille on varmasti myös kysyntää ja siitä palkitseminen tulee todennäköisesti käytännössä jatkumaan. Markkinat ratkaisevat sen.
”Kauppa haluaa olla monikulttuurinen työpaikka, jossa englanti on yksi työkieli suomen ja ruotsin rinnalla.”
Uusi työehtosopimus on voimassa kaksi vuotta. Sen aikana panostamme työryhmätyöhön PAMin kanssa. Osana tes-ratkaisua päätimme vahvistaa yhteistyötä kaupan alan tasa-arvon edistämiseksi ja perustimme tasa-arvotyön seurantaryhmän, jonka tehtävänä on muun muassa laatia ja koota tasa-arvoa edistäviä hyviä yrityskäytänteitä ja niiden pohjalta rakentaa alalle kaupan työelämän good practices -suositus. Lisäksi seurantaryhmä laatii kaupan alalle soveltuvan ohjeistuksen auttamaan työpaikkoja tasa-arvolain mukaisten tasa-arvosuunnitelman ja palkkakartoitusten tekemisessä.
Panostimme tes-ratkaisussa työntekijöiden osaamiseen ja koulutukseen. Koulutustyöryhmän yksi tärkeä aihe on selvittää ja edistää oppisopimusmallia kaupan alalle. Oppisopimus on parhaimmillaan todellinen win-win: työnantaja saa juuri omaan kauppaansa räätälöidysti osaavan ja sitoutuneen työntekijän ja oppisopimuslainen saa ammatin ja työpaikan työkavereineen, keskeisiä keinoja pois syrjäytymisen riskeistä.
”Päätimme myös PAMin kanssa perustaa Kaupan tulevaisuuden pyöreänpöydän alan keskustelu- ja kehittämisforumiksi.”
Päätimme myös PAMin kanssa perustaa Kaupan tulevaisuuden pyöreänpöydän alan keskustelu- ja kehittämisforumiksi. Digitaaliset teknologiat ja verkkokaupan kehitys sekä vihreä siirtymä ovat johtaneet kaupan alan ja samalla alan työn nopeaan rakennemuutokseen. Haemme yhteisiä etenemismalleja ja ratkaisuja työntekijöiden koulutus- ja osaamistarpeisiin, työvoimapulaan, maahanmuuttoon sekä kestävän kehityksen vaikutukseen alan työhön ja osaamisvaatimuksiin.
Voimme ylpeydellä todeta, että Kaupan tuoreella työehtosopimusratkaisulla vahvistetaan kaupan alan tasa-arvoa ja vastuullisuutta.
Anna Lavikkala on Kaupan liiton työmarkkinajohtaja.
Kuva: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy