Nuorten näkemykset kaupasta omana alana ovat kannustavia
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:in vuosittainen Nuorten tulevaisuusraportti 2023 julkaistiin elokuun lopussa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää yläkoululaisten, lukiolaisten ja ammatillisten opiskelijoiden näkemyksiä työelämään liittyen. Tulokset kertovat myös kaupan alalle tärkeää tietoa alan vetovoimaisuudesta nuorten keskuudessa.
Tutkimukseen vastasi viime kevään aikana yli 6000 nuorta, vastaajia oli yläkoulusta, lukiosta sekä ammatillisesta koulutuksesta. Kaikkien vastaajien kesken kiinnostavimpia aloja ovat terveydenhuolto, matkailu- ja ravintola-ala, taideala, kulttuuri ja viihde sekä kaupan ala. Nuoret saivat valita listalta kaikki ne alat, joilla he voisivat harkita työskentelevänsä tulevaisuudessa.
Jos tuloksia tarkastellaan vain yläkoululaisten näkökulmasta kaupan ala sijoittuu kolmanneksi kiinnostavimmaksi alaksi yhdessä taidealan kanssa. Toisen asteen ammatillisten opiskelijoiden mielestä kaupan ala on kiinnostavin ala tulevaisuuden työskentelyä pohtiessa. Näyttää siis siltä, että yläkoululaiset ja ammatilliset opiskelijat näkevät kaupan alan hyvänä ja lupaavanakin vaihtoehtona omaksi urapolukseen.
Kun verrataan vuoden 2020 tuloksiin, kaupan ala on kasvattanut vetovoimaansa, sillä tuolloin yläkoululaiset listasivat kaupan alan kahdeksanneksi kiinnostavimmaksi alaksi ja ammatilliset opiskelijat neljänneksi kiinnostavimmaksi alaksi.
Kiinnostavaa on, että lukiolaisilta kerätyt tuoreet tulokset puolestaan kertovat kaupan alan sijoittuvan viimeisten joukkoon kymmenen kiinnostavimman alan listauksessa. Tulos ei ole huono, sillä listaukselle mahtuu yli kolmekymmentä toimialaa. Tulos kertoo kuitenkin sen, että toisen asteen opiskelijoiden näkemyksissä on eroavaisuuksia. Myös vuonna 2020 kaupan ala oli yhdeksänneksi kiinnostavin toimiala lukiolaisten mielestä.
Kaupan ala tarvitsee tulevaisuudessakin toisen asteen ammattiosaajia ja korkeakoulutettuja. Kaupan sijoittuminen kiinnostavimmaksi alaksi ammattiosaajien näkökulmasta onkin erityisen kannustava viesti alalle. Ammatillinen koulutus valmistaa valmiita ammattiosaajia, mutta toimii lukiokoulutuksen rinnalla yhtä hyvänä polkuna kohti korkeakoulutusta. Myös lukiolaisten tulos viittaa kiinnostukseen, mutta parannettavaakin löytyy. Tulos herättää mielenkiinnon erityisesti mielikuviin kaupan alasta – kuinka monipuolisena vaihtoehtona lukiolaiset kaupan alan näkevät?
”Kaupan vetovoimaisuuden säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi onkin tärkeää tarjota ajankohtaista tietoa kaupan alan monipuolisista tehtävistä.”
Kokonaisuudessaan kannustavat tulokset jättävät kuitenkin tilaa kehittämiselle. Kaupan ala muuttuu nopeaan tahtiin, sillä esimerkiksi digitalisaatio ja vihreä siirtymä haastavat alan perinteisiä toimintamalleja. Kaupan ollessa murroksessa, myös osaamistarpeet ja työtehtävät muuttuvat ja monipuolistuvat.
Nuorten mielikuvilla on suuri merkitys heidän koulutus- ja uravalintoihin. Kaupan vetovoimaisuuden säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi onkin tärkeää tarjota ajankohtaista tietoa kaupan alan monipuolisista tehtävistä. Opinto-ohjaajilla on merkittävä rooli nuorten opintojen aikaisen toimialatiedon jakamisessa ja sitä kautta mielikuvien muodostumisessa, mikä onkin kannustanut Kaupan liittoa tiivistämään yhteistyötä perusopetuksen ja toisen asteen ohjauksen ammattilaisten kanssa. Tuore esimerkki tästä on Kaupan alan opoTET-tapahtuma, joka järjestetään jälleen tänä vuonna. Myös perusopetuksen ja toisen asteen opiskelijoille sekä opetus- ja ohjaushenkilöstölle suunnattu Maailman suurin etäTET on loistava tilaisuus kertoa kaupan monipuolisista mahdollisuuksista.
Työ monipuolisen, kiinnostavan ja houkuttelevan kaupan alan eteen jatkuu.
Moona Naakka työskentelee koulutusasiantuntijana Kaupan liitossa.
Nuorten tulevaisuusraporttien tulokset vuosilta 2018−2023 tarkasteltavissa täällä.