EuroCommerce vaatii Euroopan komissiota jarruttamaan maksuaikojen tiukentamista
Euroopan vähittäis- ja tukkukaupan kattojärjestö EuroCommerce on huolestunut Euroopan komission asetusehdotuksesta, jossa yritysten keskinäisessä kaupankäynnissä sekä yritysten ja julkisen sektorin välisissä sopimuksissa maksuaika voisi tulevaisuudessa olla enintään 30 päivää. EuroCommerce vetoaa lähettämässään kirjeessä Euroopan komission, parlamentin ja neuvoston puheenjohtajiin, jotta ehdotusta harkittaisiin uudelleen. Asetuksen vaikutus kaupan alan yrityksiin on EuroCommercen mukaan kohtuuton.
EU-komissio antoi aiemmin syksyllä ehdotuksen maksuviivästysasetukseksi, jolla on tarkoitus korvata yritysten välisiä maksuaikoja ja -ehtoja tällä hetkellä sääntelevä maksuviivästysdirektiivi.
Sen keskeisin ja samalla hankalin yksityiskohta on, että laskun maksuaika olisi yritysten välisessä tavara- ja palvelukaupassa enintään 30 päivää eivätkä yritykset voisi sopia pidemmästä maksuajasta keskenään. Samaa enimmäismaksuaikaa sovellettaisiin silloin, kun julkisen sektorin toimija ostaa tavaroita tai palveluita yritykseltä.
Vähittäis- ja tukkukaupassa pidemmät maksuajat ovat tarpeellisia kaiken kokoisille toimijoille muun muassa siitä syystä, että kaupankäynti ehditään aloittaa ennen laskun eräpäivää. Niiden merkitys korostuu esimerkiksi kausituotteiden ja hitaasti kiertävien tuotteiden kaupassa.
EuroCommercen puheenjohtaja Juan Manuel Morales korostaa EuroCommecen tiedotteessa koko kaupan alan olevan vakavasti huolissaan asetusehdotuksesta.
”Asetus ei pyri vain puuttumaan maksuviivästyksiin, vaan se rajoittaisi maksuehdoista sopimista huomattavasti. Se vähentäisi vähittäis- ja tukkukaupan joustavuutta ja kykyä investoida ja loisi jopa 150 miljardin euron rahoitusvajeen. Tämä olisi valtava ongelma suurille yrityksille. Mikä vielä pahempaa, se vahingoittaisi vakavasti myös miljoonia paikallisyhteisöille tärkeitä pk-yrityksiä”, Morales sanoo.
EuroCommercen toimitusjohtajan Christel Delberghen mukaan maksuviivästysasetuksen vaikutukset ulottuisivat paljon laajemmalle kuin vain vähittäis- ja tukkukauppaan. Vaikutukset tuntuisivat Euroopan taloudellisessa kestävyydessä ja kuluttajahinnoissa ja asetus hankaloittaisi entisestään tasapuolista kilpailua EU:n ulkopuolisten verkkoalustojen kanssa.
”Pyydämme EU:n toimielimiä olemaan kiirehtimättä asiassa ja tarkastelemaan ehdotusta vakavasti siitä näkökulmasta, että maksuviivästyksiin puututaan vaarantamatta yritysten välistä sopimusvapautta”, Delberghe vetoaa EuroCommercen tiedotteessa.
EuroCommercen mukaan ehdotus ei vastaa tavoitteeseen puuttua maksuviivästyksiin, joissa on kyse sopimusrikkomuksista, vaan on puhdas rajoitus neuvotteluvapauteen silloin, kun kyseessä ovat 30 päivän ylittävät maksuehdot. Yhdelläkään EU-maalla ei ole käytössä yhtä ankaria sääntöjä.
Maksuviivästysasetuksesta puhutaan Euroopan pk-yritysten kipeästi tarvitsemana tukitoimena, mutta todellisuudessa se hyödyttää suuria tavarantoimittajia. Näistä monet ovat globaaleja, EU:n ulkopuolella sijaitsevia toimijoita, jotka valmistavat esimerkiksi kulutuselektroniikkaa, vaatteita ja kauneudenhoitotuotteita.
Maksuehtoja koskevien neuvottelumahdollisuuksien rajoittaminen vaikeuttaisi EuroCommercen mukaan Euroopan pk-yritysten selviytymistä kriisiaikoina, vähentäisi kuluttajille tarjottavien tuotteiden valikoimaa sekä hankaloittaisi uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kauppojen perustamista.
Lue myös aiempi artikkelimme aiheesta: Maksuaikojen tiukentaminen ei palvele kaupan alan yrityksiä