Liiketoiminnan perustutkinnon uudistus vastaa aiempaa paremmin kaupan alan osaamistarpeisiin
Opetushallitus käynnisti liiketoiminnan perustutkinnon eli tutummin merkonomitutkinnon perusteiden uudistamistyön syksyllä 2022. Kaupan liitto on osallistunut aktiivisesti kehittämistyöhön, jotta tutkinto vastaisi tulevaisuudessa yhä paremmin kaupan alan tarpeita. Uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan 1.8.2024.
Merkonomitutkinto on toisen asteen kaupan ja hallinnon perustutkinto eli alalle tulotutkinto. Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Liiketoiminnan perustutkintoon johtavaa koulutusta järjesti vuonna 2022 58 koulutuksen järjestäjää eri puolella Suomea. Keskimääräinen päiväkohtainen opiskelijamäärä vuonna 2022 oli 19 131 opiskelijaa.
’’Liiketoiminnan perustutkinto on tärkeä tutkinto kaupan alalle, sillä sen kautta moni opiskelija pääsee tutustumaan kaupan alaan, mutta myös oppimaan alalla tarvittavaa perusosaamista yhdistettynä yksilöllisiin kiinnostuksen kohteisiin.’’ Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka sanoo.
Opetushallitus käynnisti liiketoiminnan perustutkinnon perusteiden uudistamistyön yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa syksyllä 2022. Tutkinnon perusteiden uudistustyö on avointa, joten siihen pystyivät osallistumaan niin opetushenkilöstö kuin opiskelijat ja alalla työskentelevät henkilöt. Perusteiden uudistamistyötä tehtiin verkkotyöpajojen avulla.
Uudistuksen tavoitteena oli ottaa käyttöön uusi, kaikille ammatillisille perustutkinnoille yhtenäinen arviointikriteeristö. Arviointikriteeristön käyttöönoton vuoksi tutkinnon osien ammattitaitovaatimuksia täytyi muotoilla uudelleen. Uudistamistyön keskeisenä tavoitteena oli myös vahvistaa osaamisperusteisuutta ja päivittää tutkinnon sisältöä vastaamaan paremmin työelämän tarpeita.
Kestävä elämäntapa ja digitalisaatio painokkaammin mukaan
Uusiin perusteisiin tavoiteltiin yhä vahvempaa kestävän elämäntavan ja digitalisaation huomioimista. Uudet tutkinnon perusteet mahdollistavat laajemman valinnaisuuden ja valinnaisten tutkinnon osien aiempi ryhmärajaus poistettiin, myös tutkinnon osien määrää lisättiin muotoilemalla täysin uusia osia työelämän tarpeisiin. Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet uudistettiin viimeksi siten, että ne tulivat voimaan 1.8.2018.
’’Kaupan ala on muuttunut ja muuttuu jatkossakin, joten nyt oli hyvä aika kehittämiselle. On tärkeää, että tutkinnon perusteita lähdettiin uudistamaan kaupan alan tarpeisiin vastaavaksi lisäämällä alalle suunnatusti kuusi täysin uutta valinnaista tutkinnon osaa ja muokkaamalla olemassa olevia tutkinnon osia ajankohtaisemmiksi’’, Naakka lisää.
Kaupan alan näkökulmasta keskeisiä muutoksia ovatkin uudet ja uudistetut tutkinnon osat. Tutkinnon pakolliset tutkinnon osat uudistettiin kokonaan. Aiemmin tutkintoon sisältyi kolme pakollista tutkinnon osaa: Asiakaspalvelu, Tuloksellinen toiminta ja Työyhteisössä toimiminen (55 osp). Uusissa perusteissa pakollisia tutkinnon osia on kaksi: Liiketoimintaympäristössä toimiminen ja Asiakaspalvelu (40 osp). Liiketoimintaympäristössä toimimisen tutkinnon osaan on sisällytetty osaamisia aiemmista pakollisista tutkinnon osista sekä uutta osaamista, liittyen esimerkiksi digitaalisessa toimintaympäristössä työskentelyyn, vastuulliseen liiketoimintaan ja kiertotalouden toimintatapojen tuntemukseen. Asiakaspalvelun tutkinnon osaa on kehitetty siten, että siinä korostuu itse asiakaspalvelu.
Myyntityö -tutkinnon osaa (30 osp) on kehitetty sisältämään etä- ja lähimyynnin, erilaisten tuotteiden, palvelujen ja kokonaisratkaisujen myynnin teemoja. Kokonaan uusia valinnaisia tutkinnon osia ovat: Digitaalisessa kaupassa toimiminen (15 osp), Myymälässä toimiminen (15 osp), Kassapalvelut (15 osp), Tuotekeräily (15 osp), Visuaalinen myyntityö (15 osp) sekä Tuote- ja palveluneuvonta (15 osp). Lisäksi perusteisiin on lisätty Kiertotaloustoiminnot -tutkinnon osa (15 osp).
Kaupan liitto osallistui aktiivisesti tutkinnon perusteiden uudistamistyöhön ja varmisti, että tutkinnon perusteet vastaavat kaupan yritysten tarpeisiin. Kokonaisuudessaan tutkinnon perusteisiin voidaan olla tyytyväisiä ja kehittämistyön suunta on oikeanlainen.
’’Erityisen tyytyväisiä olemme siihen, että tutkinnossa painottuu yhä vahvemmin digitaaliseen kauppaan liittyvä osaaminen. Myös kiertotaloustoiminnot on tarpeellinen lisä koko liiketoiminnan ja hallinnon alalle”, Naakka täydentää.
Tutustu uusiin tutkinnon perusteisiin täältä.
Lue myös: Tutkinto uudistuu: Mercuria kouluttaa opettajia kaupan alan muutoksiin