Verotukseen luvassa runsaasti muutoksia vuonna 2025
Ensi vuonna korostuvat erityisesti kauppaan ja kuluttajiin kohdistuvat verouudistukset. Alennettuja arvonlisäverokantoja nostetaan, myös makeisia ja suklaata odottaa veronkorotus. Lisäksi pienyrittäjien verotukseen on tulossa muutoksia.
Kevään 2024 kehysriihessä hallitus päätti kuroa Suomen budjettivajetta umpeen erityisesti arvonlisäveron korotuksilla. Tämän takia kuluvan vuoden syyskuun vaihteessa tuli voimaan yleisen alv-kannan korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin.
Arvonlisäveron korotukset eivät kuitenkaan jää pelkästään yleisen alv-kantaan, sillä vuoden 2025 alusta tulee voimaan myös alennetun alv-kannan korotus. 1.1.2025 kaikkien 10 prosentin alv-kantaan sisältyvien tuotteiden verotus nousee 14 prosenttiin pois lukien sanoma- ja aikakauslehdet. Samassa yhteydessä kuukautissuojat, inkontinenssisuojat ja lasten vaipat siirretään nykyisestä yleisen verokannan piiristä alennetun 14 prosentin verokannan piiriin.
Alv-kannan korotus koskee kaupan alalla erityisesti painettuja ja sähköisiä kirjoja. Korotuksen piirissä ovat myös esimerkiksi liikuntapalvelut, pääsyliput kulttuuri- ja urheilutapahtumiin, henkilökuljetus, majoituspalvelut ja lääkkeet.
”Näiden tuotteiden hinta nousee alv-korotusta vastaavalla neljällä prosenttiyksiköllä olettaen, että myyjät siirtävät korotuksen hintoihinsa kokonaisuudessaan. Etenkin apteekeissa, jossa lääkkeet myydään lähes poikkeuksetta enimmäishinnalla, on odotettavissa hinnankorotuksia”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Toni Jääskeläinen toteaa.
Verohallinto on julkaissut ohjeen, jossa käydään läpi mitä verokantaa tuotteisiin ja palveluihin sovelletaan korotuksen voimaantulovaiheessa. Ratkaisevaa arvonlisäverokannan määräytymisessä on ennakkomaksun kertymisajankohdan lisäksi tavaran toimitus- tai palvelun suoritusajankohta.
Makeisten ja suklaan arvonlisävero nousee
Hallitus päätti kevään 2024 riihessä korottaa myös makeisten ja suklaan arvonlisäveroa nykyisestä 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Korotuksen on kaavailtu tulevan voimaan 1.6.2025. Voimaantulon ajankohta on kuitenkin epävarmaa, sillä korotuksesta ja sen toteutusmallista ei ole vielä saatavilla minkäänlaista lisätietoa.
”Makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen korotusta on kritisoitu runsaasti erityisesti elintarviketeollisuudesta. Myös kaupan alalle korotus olisi hyvin hankala, sillä siihen liittyy paljon tulkintaongelmia. On epäselvää, mihin tuotteisiin sovelletaan elintarvikkeiden 14 prosentin ja milloin makeisten ja suklaan 25,5 prosentin alv-kantaa. Vastuu oikean arvonlisäverokannan soveltamisesta jää viime kädessä myyjälle eli kaupalle”, Jääskeläinen huomauttaa.
Muutoksia pienyritysten arvonlisäverotukseen
Arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa korotetaan vuoden 2025 alusta lähtien nykyisestä 15 000 eurosta 20 000 euroon. Velvollisuus rekisteröityä alv-velvolliseksi ja tilittää arvonlisäveroja alkaa, kun yrityksen kalenterivuoden liikevaihto ylittää kyseisen summan.
”Muutos on huomattava parannus aikaisempaan, sillä verovelvollisuus ei enää ala takautuvasti tilikauden alusta. Edelleenkin yritys voi halutessaan rekisteröityä alv-rekisteriin, vaikka liikevaihtoraja ei ylittyisi”, Jääskeläinen selventää.
Samalla mahdollisuus hyödyntää alarajahuojennusta poistuu. Vuosi 2024 jää viimeiseksi vuodeksi, jolta pienyritys voi hakea alarajahuojennusta. Huojennuksella pienyritys on voinut keventää arvonlisäverovelvollisuudesta syntynyttä taloudellista taakkaa.
Vuodesta 2025 lähtien pienyritys voi hyödyntää muiden EU-maiden arvonlisäverovelvollisuuden alarajoja eli käytännössä toimia arvonlisäverovapaasti kussakin EU-maassa. Verovapautta voi hyödyntää pienyritys, jonka liikevaihto EU-alueella on yhteensä enintään 100 000 euroa ja jonka myynnit eivät ylitä alv-velvollisuuden kansallista raja-arvoa kohdemaissa.