Mistä lisää kauppoja elävöittämään kaupunkikeskustaamme?
Suomen kielen sana ”kaupunki” tarkoittaa alkuperäisessä merkityksessään ”kauppapaikkaa”. Kaupungit ovatkin perinteisesti rakentuneet kaupan palveluiden ja kauppatorien ympärille. Kaupan merkitys kaupunkien ja kaupunkikeskustojen vetovoimatekijänä on kuitenkin vähentynyt viime vuosina ja vuosikymmeninä.
Syitä kehitykselle on monia. Kaupunkien keskustoihin ei enää tulla samalla tavalla ostoksille ja kaupoille. Uusia kaupan keskittymiä on syntynyt kaupunkien laitamille, samalla kuin ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet. Verkkokaupan yleistyessä kaupat ovat siirtyneet ihmisten koteihin yhden napinpainalluksen päähän. Etätyön lisääntyminen on niin ikään vähentänyt keskustojen kävijämääriä. Samalla viihde-, kulttuuri- ja ravintolapalveluiden merkitys kaupunkikeskustojen vetovoimatekijänä on kasvanut.
Murros ei ole koskaan kivutonta. Kävijämäärien hiipuminen ja tyhjien liiketilojen määrän kasvu herättää huolta monissa Suomen kaupungeissa. Helsingissä kivijalkakaupan haasteet ovat olleet paljon esillä mutta vielä suurempia huolia on monilla pienemmillä paikkakunnilla. Useamman kaupungin edustajat ovatkin lähestyneet meitä asian tiimoilta. Kaikilla tuntuu olevan sama kysymys: Mistä saisimme lisää kauppoja elävöittämään kaupunkimme keskustaa?
Ongelmaan ei ole olemassa mitään yksittäistä patenttiratkaisua. Kaupan ala peräänkuuluttaa useita eri toimia, joiden avulla voidaan elävöittää keskustoja ja parantaa kaupan yritysten toimintamahdollisuuksia. Tarvitaan panostuksia viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Keskustojen saavutettavuutta tulee parantaa heikentämisen sijaan. Kaavoittamalla asuntoja keskustoihin, saadaan niihin lisää asukkaita ja elämää. Kaupunkien on myös syytä järjestää tapahtumia ja pyrkiä houkuttelemaan matkailijoita.
”Keskeinen asia kaupunkikeskustojen kehittämisessä on omien paikallisten vahvuuksien löytäminen ja hyödyntäminen.”
Keskeinen asia kaupunkikeskustojen kehittämisessä on omien paikallisten vahvuuksien löytäminen ja hyödyntäminen. Tästä hyviä esimerkkejä ovat Porvoo ja Rauma, joiden vanhat kaupungit houkuttelevat paikallisten lisäksi myös kotimaan ja ulkomaiden matkailijoita. Samoin Tampereen pitkäjänteinen ja kunnianhimoinen työ ydinkeskustan elinvoimaisuuden kehittämiseksi on kantanut hedelmää.
Erikoiskaupan liitto painottaa omassa kuntavaalien tavoiteohjelmassaan yhteistyön merkitystä. Kaupunkien on syytä ottaa paikalliset palvelualojen yritykset mukaan kaupunkikeskustan kehittämistyöhön. Vain yhdessä ja kaikkia tahoja kuunnellen voidaan synnyttää jotain uutta ja toimivaa.
Kevään alue- ja kuntavaaleissa valittavat uudet valtuustot pääsevät monien muiden kysymysten lisäksi pohtimaan miten saadaan hiljentyviin kaupunkikeskustoihin uutta elämää. Silloin on hyvä pitää mielessä, että kaupan ala ja kaupan yritykset ovat aina valmiita tekemään yhdessä työtä viihtyisien, houkuttelevien ja elinvoimaisten kaupunkien eteen!
Markus Kalmi on yhteiskuntasuhdejohtaja Erikoiskaupan liitto ETU ry:ssä. Etu ry on Kaupan liiton jäsenliitto.
Tutustu Erikoiskaupan liitto ETU ry:n kuntavaalien tavoiteohjelmaan >