Broman Group tukee nuorten työntekijöidensä mielen hyvinvointia
Broman Group on uudistanut työterveyden toimintamallia viime vuosina keskittyen erityisesti nuorten työntekijöiden työhyvinvointiin. Yrityksessä on onnistuttu vähentämään henkilöstön mielenterveysperäistä kuormitusta, vähentämään poissaoloja ja luomaan aiempaa avoimempi keskustelukulttuuri, jossa tukea saa ajoissa.
Kun Broman Groupissa alettiin vuonna 2022 uudistaa työterveyden toimintasuunnitelmaa, henkilöstöjohtaja Mira Prinz ja hänen tiiminsä pysähtyivät pohtimaan erityisesti nuorten työntekijöiden hyvinvointia.
”Olemme perehtyneet siihen, miten nuorten mielenterveyshaasteet perus- ja toisen asteen koulutuksessa voivat näkyä myöhemmin työelämässä. Se on nouseva trendi – uhka, mutta myös mahdollisuus”, Prinz kertoo.
Koska 37 prosenttia työntekijöistä on 16–25-vuotiaita, heidän mielen hyvinvointinsa tukeminen nähtiin keskeisenä. Asia haluttiin nostaa koko työyhteisön vastuuksi, ei vain työterveyshuollon. Taustaselvitysten pohjalta luotiin uusi riskiperusteinen malli, joka perustuu tutkittuun tietoon.
”Päätimme, että emme lisää kustannuksia, vaan panostamme vaikuttavuuteen luopumalla jostakin.”
Työhöntulo- ja ikäkausitarkastukset korvattiin infotilaisuuksilla, valmennuksilla ja uudenlaisella tuella. Panostettiin varhaiseen tukeen, koulutettiin esihenkilöitä ja otettiin käyttöön lyhytterapiaa sekä muita tukipalveluita.
”Luovuimme ikäkausitarkastuksista, koska datamme mukaan 45-vuotiaan työkyky voi olla paremmalla tolalla kuin 20-vuotiaan. Otimme käyttöön riskiperusteisen mallin, jossa kohdennamme tarkastukset terveyden itsearviointien perusteella”, Prinz sanoo.
Koska mielenhyvinvoinnin haasteiden syyt ja seuraukset ovat moninaisia, myös toimenpiteitä täytyi olla runsaasti. Käyttöön otettiin erilaisia valmennuksia, kuten uni- ja ajankäytön valmennuksia sekä elämäntaitojen koulutuksia, ja lisäksi kyselyjä ja testejä oman hyvinvoinnin havainnointiin.
”Usein mielen haasteet tuntuvat aluksi pieniltä, ja niihin tottuu. Halusimme reagoida ajoissa – ennen kuin niistä kasvaa liian suuria.”
Jostakin on luovuttu, tilalle tullut uutta
Broman Groupissa mielen hyvinvoinnin tukemisen mallia on kolmen viime vuoden aikana viety eri tavoin eteenpäin.
”Jostakin on luovuttu, jotakin on tullut lisää, sillä mittaamme kaikessa vaikuttavuutta. Meillä on nyt esimerkiksi käytössä työurahuollon palvelut, jotka on koettu erittäin tärkeiksi”, Prinz kertoo.
Työurahuollossa on huomattu, että monet terveysongelmilta vaikuttavat tilanteet johtuvatkin usein muuttuneista työn vaatimuksista, omasta motivaatiosta tai työelämän uusista odotuksista. Työurahuollon tehtävänä on käsitellä tällaisia tilanteita, joissa taustalla ei ole varsinaista terveydellistä syytä.
”Ihminen saattaa kaivata vain pientä oikea-aikaista tukea matkan varrella, ettei asioita jää miettimään yksin. Ulkopuolinen apu voi olla kullanarvoista ja johtaa tärkeisiin oivalluksiin.”
Prinzin mukaan Broman Groupissa on useita esimerkkejä, joissa henkilö on löytänyt uusia työtehtäviä konsernin sisältä – ja samalla oman hyvinvointinsa tueksi työn, joka tuntuu merkitykselliseltä ja antaa uutta voimaa.
Työkalu työuupumuksen varhaiseen tunnistamiseen
Hyvinvointia tukemaan Broman Group rakensi omaan työympäristöönsä kyselyn, joka perustuu Burnout Assessment Tooliin eli BATiin. Se on nykyaikainen työkalu työuupumuksen mittaamiseen.
”Suosittelen työkalua muillekin yrityksille”, Prinz kehuu.
Kysely antaa arvokasta tietoa kuormituksen tasosta ja siitä, kumpuaako kuormitus työstä vai jostain muusta elämäntilanteesta. Vastaukset menevät ainoastaan yrityksen työkykyasiantuntijalle ja tietoja käsitellään täysin luottamuksellisesti.
”Meidän kannalta on valtavan merkittävää, että noin 80 prosentissa vastauksista ei nouse mitään huolta. Se kertoo, että kyselyä käytetään varhaisessa vaiheessa ja pääsemme tarttumaan asioihin ennen kuin haasteet kasvavat suuriksi.”
Mikäli huolia ilmenee, työkykyasiantuntija ottaa yhteyttä henkilön kanssa ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin. Jos kyse on työperäisestä kuormituksesta, mukana keskustelussa on myös esihenkilö – henkilön suostumuksella.
”Joskus jo puolen tunnin keskustelu auttaa”, Prinz toteaa.
Valtava kulttuuri- ja asennemuutos
Mielenterveyden tukeminen työpaikalla ei ole ollut itsestäänselvyys – ei Broman Groupissakaan.
”Meillä on ollut viime kolmen vuoden aikana ihan valtava kulttuuri- ja asennemuutos näiden asioiden suhteen. Suurin este asioiden kehittämiseksi ovat mielenterveyteen liittyvät ennakkoluulot”, Prinz kertoo.
”Olen itsekin kertonut uupumisoireistani ja siitä, miten kivasti esihenkilöni tuki minua tilanteessa. Haluamme viestiä, että mielenterveys ei ole sen kummempi asia kuin flunssa tai selkäkipu – joskus mielikin tarvitsee huomiota.”
Samalla on vahvistettu ymmärrystä siitä, mitä psykososiaalinen kuormitus tarkoittaa ja miten kuormituksen ja palautumisen tasapaino voi vaihdella.
”Jos erilaista kuormitusta on ollut paljon, on täysin normaalia, että työkyky laskee tilapäisesti. Työkyky kyllä palautuu, eikä kukaan ole aina täydellinen työpaikalla, ja sekin on ihan ok.”
Tukea puheeksi ottamiseen tarjoaa myös Työterveyslaitoksen Kuormitusvaaka, joka on otettu vapaaehtoiseksi osaksi kehityskeskusteluprosessia.
”Meidän viestimme on selvä: mielenterveyden haasteet eivät ole este hyvälle työelämälle. Tärkeintä on, että puhumme ajoissa ja haemme ratkaisut yhdessä.”
Tulokset näkyvät
Uudesta toimintamallista on saatu paljon kiitosta.
”Moni on kokenut helpottavaksi sen, että mielenterveyden haasteista voi puhua avoimesti työpaikalla. Työtä avoimemman kulttuurin eteen jatketaan edelleen”, Prinz kertoo.
Samalla on vahvistettu hyvää työkaveruutta ja yhteisöllisyyttä. Viime vuonna otettiin käyttöön työkummitoiminta, jonka avulla nuoret työntekijät pääsevät helpommin osaksi työyhteisöä.
”Työkummi on ensimmäinen hyvä työkaveri. Hän esittelee ihmiset ja huolehtii, että uusi työntekijä pääsee mukaan arkeen ja porukkaan.”
Yksinäisyyden ehkäisy on nähty tärkeänä keinona tukea mielenterveyttä.
”Työpaikka voi olla iso voimavara silloin, kun muu elämä kuormittaa. On valtavan tärkeää, että joku huomaa sinut, kysyy kuulumiset ja kiittää hyvin tehdystä työstä.”
Kolmessa vuodessa vaikutukset ovat jo näkyvissä: mielenterveyteen liittyvä kuormitus on vähentynyt, ikään katsomatta, noin kymmenen prosenttia.
”Aluksi halusimme vain pysäyttää kuormituksen kasvun. Pian huomasimme, että suunta oli oikea – mielenterveyteen liittyvät poissaolot ovat vähentyneet noin 14 prosenttia, vaikka muualla yhteiskunnassa luvut ovat nousseet”, Prinz sanoo.
Hän muistuttaa, että mielenterveys ja työn tuottavuus kulkevat käsi kädessä.
”Tuottavuus ei ole vain tehokkuutta. Meille se tarkoittaa osaamista, sitoutumista, hyvää johtajuutta ja sujuvaa arkea – ne rakentavat kestävää työkykyä.”
Prinz korostaa, että kulttuurin kehittäminen on jatkuva prosessi.
”Tämä työ ei tule valmiiksi. Mutta kun päästään hyvälle tasolle, siitä saa olla ylpeä. Kiitos kuuluu ennen kaikkea meidän työntekijöille – he tekevät tämän todeksi joka päivä.”
Broman Group
Perustettu: 1965, Joensuu, Suomi
Suurimpana yrityksenä Motonet Oy
Toimiala: Varaosat ja autotarvikkeet, työkalut, veneily- ja kalastustarvikkeet, kodin ja vapaa-ajan tuotteet
Työntekijöitä n. 2 000 Suomessa ja ulkomailla; suurimmat henkilöstöryhmät Suomessa:
myyjät: n. 1 700, asiantuntijat: n. 200, logistiikkatyöntekijät: n. 200
Liikevaihto n. 480 miljoonaa euroa
Toiminta-alueet: Suomi, Ruotsi, Viro
Jutun kuvituskuvat: Broman Group.