Nuorten kiinnostus kaupan alaa kohtaan on kasvanut
Kaupan ala on edelleen nuorille yksi tutuimmista ja kiinnostavimmista uravaihtoehdoista. NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2025 osoittaa, että kiinnostus alaa kohtaan on vahvistunut viime vuosien aikana. Nuorten näkökulma työelämään on muuttunut viimeisen kahden vuoden aikana positiivisemmaksi.
Vuoden 2025 NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan kaupan ala on nuorille tutuista aloista kärjessä. Jopa 61 % vastaajista ilmoitti tunnistavansa sen, mikä tekee siitä selvästi tunnetuimman toimialan. Vuonna 2023 vastaavaa lukua ei raportoitu suoraan, mutta kiinnostavuudessa kaupan ala on noussut viidenneksi suosituimmasta (20 %) kolmanneksi kiinnostavimmaksi alaksi (25 %). Kaupan alaa edellä ovat ykköspaikkansa säilyttänyt terveydenhuoltoala (26 %) ja sen rinnalle kirinyt pankki- ja rahoitusala (26 %).
Kiinnostus kauppaa kohtaan kasvanut kaikilla koulutusasteilla
Kysyttäessä nuorilta, millä alalla voisit harkita työskenteleväsi tulevaisuudessa, kaupan alan sijoittuminen muihin aloihin nähden on pysynyt täsmälleen samana vuodesta 2023. Kuitenkin kaupan alan maininneiden osuudet ovat nousseet vuodesta 2023 kaikilla koulutusasteilla; yläkoululaisista 24 % (2023: 18 %) voisi harkita työskentelevänsä kaupan alalla tulevaisuudessa, ammatillisen toisen asteen opiskelijoista jopa 32 % (2023: 25 %) pitää alaa harkittavana vaihtoehtona, ja lukiolaisistakin 23 % (2023: 21 %) mainitsee sen potentiaalisena urapolkuna.
”Hienoa, että elinkeinoelämän suurin työnantaja, kauppa, on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa nuorten tulevaisuuden toivealojen joukossa ja vahvistanut vetovoimaansa vuodesta 2023 vuoteen 2025”, Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka iloitsee.
Kauppa on monelle nuorelle ensikosketus työelämään – ja paljon enemmän
Kauppa on usein nuoren ensikosketus työelämään, sillä joka viides alle 25-vuotias työssäkäyvä nuori työskentelee kaupan alalla. Kauppa on kuitenkin paljon muutakin kuin kesätyö tai välivaihe.
”On tärkeää, että ala voi tarjota myös matalan kynnyksen työkokemuksia ja urapolkuja, joissa nuorten työelämävalmiudet ja arjen taidot pääsevät konkreettisesti käyttöön ja vahvistuvat. Samaan aikaan kaupan ala on ammattiosaajien ja myös korkeasti koulutettujen työllistäjä”, muistuttaa Naakka.
On aivan olennaista välittää nuorille tietoa siitä, että kaupan yritykset erikoiskaupassa, päivittäistavarakaupassa, B2B- ja teknisessä kaupassa – verkossa ja fyysisissä myymälöissä – tarjoavat laajan kirjon tehtäviä eri koulutusasteilta ja -taustoista tuleville osaajille.
”Paitsi alan yrityksissä, myös liitoissa tehdään määrätietoista vetovoimatyötä parhaiden osaajien tavoittamiseksi ja saamiseksi alan työtehtäviin. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa Kaupan liiton sen jäsenliittojen yhteiset Mahdollisuuksien kauppa -kampanjat, vuotuinen osallistuminen oppilaitosten vuosikelloon vakiintuneessa Maailman suurimmassa etäTETissä, nuorten kesäharjoittelumahdollisuuksien edistäminen Tutustu työelämään ja tienaa -sopimuksella sekä laaja yhteistyö oppilaitosten kanssa”, kertoo Kaupan liitossa vetovoimaviestintää koordinoiva viestintäasiantuntija Jaana Sivén.
Nuoret suhtautuvat työelämään yhä myönteisemmin ja vaativat merkityksellisyyttä
Tulevaisuusraportin mukaan nuorten näkökulma työelämään on muuttunut viimeisen kahden vuoden aikana positiivisemmaksi. Vuonna 2025 peräti 76 prosenttia nuorista uskoo löytävänsä itselleen sopivan paikan työelämästä, kun vielä vuonna 2023 vastaava osuus oli 68 prosenttia. Vastaavasti usko omiin valmiuksiin on noussut kahdessa vuodessa 62 prosentista 71 prosenttiin. Myös innostus työelämää kohtaan on kasvanut: 57 prosenttia nuorista odottaa sitä innolla.
”Tulevaisuusraportin viestit nuorten paremmasta uskosta työelämään luovat positiivista virettä myös kaupan alalla, jossa korostuvat tiimityö, asiakaspalvelutaidot ja nopea digitaalinen kehitys”, Naakka sanoo.
Raportin mukaan nuorille tärkeimpiä arvoja tulevaisuudessa ovat toimeentulo, työ, ystävät, onnellisuus ja terveys. Työn merkityksellisyys on olennaista: 86 prosenttia haluaa työskennellä ympäristössä, jossa kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti, ja 84 prosenttia tehdä työtä, joka vastaa omia arvoja.
”Arvot ohjaavat nuorten valintoja, ja ne ovat myös kaupan alan työnantajille tärkeä viesti: Nuoret kaipaavat vastuullista, oppimista tukevaa työilmapiiriä ja työyhteisöjä, joissa heitä arvostetaan ja heidän on turvallista kasvaa”, Sivén päättää.
Tutustu tarkemmin Nuorten yrittäjyys ja Talous NYTin Nuorten tulevaisuusraporttiin 2025: Nuoret suhtautuvat työelämään aiempaa toiveikkaammin – tulevaisuuden odotuksissa korostuvat myös onnellisuuden ja rauhan merkitys – NYT