OECD: Suomen talous kääntyy kasvuun – Kaupan ala voi hyötyä ostovoiman elpymisestä, työvoimapula vaatii osaamista ja työperäistä maahanmuuttoa
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n tuoreen maaraportin mukaan Suomen talous on hitaassa elpymisvaiheessa. Positiivisia merkkejä on jo nähtävissä, erityisesti ostovoiman paranemisen ja inflaation taittumisen osalta. Talouskasvu vaatii kuitenkin rakenteellisia toimia. OECD suosittelee muun muassa, että Suomi lisää korkeakoulutusta, houkuttelee ulkomaisia erityisosaajia ja parantaa kannustimia investointeihin.
Raportissa nostetaan esiin useita kohtia, joilla on suora tai välillinen vaikutus myös kaupan alalle – aina työvoiman saatavuudesta teknologiseen kehitykseen ja innovaatioihin.
”OECD:n suositukset tukevat hyvin myös kaupan alan uudistumista. Meidän on tärkeää tarttua niihin mahdollisuuksiin, jotka tukevat ostovoimaa, osaavaa työvoimaa, investointeja ja innovaatioita”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Ostovoiman kasvu tukee vähittäiskauppaa
Suomen talous on osoittanut kestävyyttä vakavan kansainvälisen taloudellisen ja turvallisuuspoliittisen myllerryksen keskellä, ja se toipuu vähitellen taantumasta. OECD ennustaa Suomen BKT:n kasvavan 0,7 % vuonna 2025 ja 1,1 % vuonna 2026. Yksi kasvun ajureista on ostovoiman paraneminen korkojen laskun ja inflaation hidastumisen seurauksena. Tämä kehitys tukee erityisesti vähittäiskauppaa, jossa kulutuskysyntä on ollut paineessa useiden vuosien ajan.
Työvoimapula vaatii koulutus- ja työperäisen maahanmuuton uudistamista
Raportti korostaa tarvetta lisätä korkeasti koulutettujen osaajien määrää Suomessa. Suomen korkeakoulutettujen osuus väestöstä jää muiden Pohjoismaiden keskiarvon alapuolelle. Osaajapula koskee myös palvelualoja ja kauppaa. OECD suosittelee korkeakoulutuksen laajentamista, yritysrahoituksen lisäämistä tutkimukseen ja ulkomaisten osaajien houkuttelemista Suomeen. Järjestö painottaa esimerkiksi joustavaa kielipolitiikkaa yrityksissä. Myös kielikoulutusta ja työharjoittelumahdollisuuksia tulisi yleisesti lisätä.
Vihreä siirtymä edellyttää investointeja, osaamista ja sääntelyuudistuksia
Yksityisiä investointeja tukevat politiikkatoimet, EU-rahoituksen parempi hyödyntäminen vihreisiin investointeihin, osaajapulan lieventäminen sekä sääntelykehysten kehittäminen ympäristöarvojen tunnistamiseen, päästöjen vähentämiseen, varastointiin ja päästökauppaan edistäisivät Suomen potentiaalin toteutumista vihreässä teollisessa siirtymässä samalla kun kunnianhimoiset ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteet saavutetaan.
OECD:n suositukset osoittavat, että Suomen talouskasvun edellytyksiä on mahdollista vahvistaa monin keinoin – osaamisen, työvoiman ja investointi- ja innovointiympäristön parantamisesta aina vihreän siirtymän hyödyntämiseen.
Kaupan alalle nämä toimet tarjoavat sekä kasvumahdollisuuksia että uudistumisen paineita.
Lue koko OECD:n katsaus: OECD Economic Survey of Finland 2025 – Brochure (issuu.com)