Kauppa kitkenyt ruokahävikkiä – osuus enää alle prosentin
Päivittäistavarakaupan ruokahävikki on vähentynyt selvästi viime vuosina ja oli vuonna 2024 enää 0,97 prosenttia myymälöiden läpi virtaavista elintarvikkeista. Hävikkiviikko muistuttaa, että työtä on tehtävä myös kotikeittiöissä.
Kaupan pitkäjänteinen työ ruokahävikin vähentämiseksi on tuottanut tulosta. Vuonna 2018 hävikkiä syntyi vielä 1,6 prosenttia, mutta nyt sen osuus on laskenut alle prosenttiin. Kauppa on mukana puolittamassa ruokahävikkiä vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.
Eniten hävikkiä syntyy vihanneksista, perunoista, hedelmistä ja marjoista, mutta määrät ovat vähentyneet yli kahdeksalla miljoonalla kilolla seitsemässä vuodessa. Myös tuoreiden leipä- ja leipomotuotteiden hävikki on pienentynyt yli seitsemällä miljoonalla kilolla.
Kaupat ovat torjuneet hävikkiä monin keinoin: tutut punalaputetut tuotteet, aamu- ja ilta-alet, hävikkihyllyt ja -kassit sekä uudet tuoteinnovaatiot ovat arkea monessa myymälässä. Hävikin ehkäisy alkaa kuitenkin jo ennen hyllyjä – tarkat ennusteet, tilausjärjestelmät ja henkilöstön osaaminen varmistavat, että tavara kiertää oikeaan tahtiin.
Kauppa pyrkii auttamaan kuluttajia hävikin vähentämisessä
Kauppa pyrkii auttamaan myös kuluttajia: sovelluksissa ja kanavissa jaetaan vinkkejä hävikkikokkaukseen, muistutetaan oikeista säilytyslämpötiloista ja selvennetään pakkausmerkintöjen eroja.
”Ostokset kannattaa suunnitella jo ennen kauppaan lähtöä, aivan kuten kauppa itse suunnittelee hankintansa”, muistuttaa johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.
Hävikkiviikkoa vietetään 22.–28.9.2025. Hävikkiviikon järjestää Kuluttajaliitto.
Tänä vuonna teemana on tähteiden tuunaus. Kotikeittiöissäkin on mahdollisuus pienentää hävikkiä ja säästää rahaa luovilla resepteillä.
Lue lisää Päivittäistavarakauppa ry:n alkuperäisestä tiedotteesta: Kauppa kitkenyt ruokahävikkiä – osuus enää alle prosentin – Päivittäistavarakauppa ry