Yritysten kannattaa varautua sopimuksettomaan brexitiin
Iso-Britannian EU-eron eli brexitin seuraava määräpäivä 31.10.2019 lähestyy, mutta osapuolten välisen erosopimuksen syntyminen on edelleen epävarmaa. Britannian kanssa kauppaa tekevien yritysten onkin tärkeää varautua sopimuksettomaan eroon, tietää sen seuraukset ja arvioida niiden vaikutuksia toimintaansa.
Iso-Britannian parlamentti ei ole edelleenkään hyväksynyt Euroopan komission ja Ison-Britannian välillä neuvoteltua erosopimusta Euroopan unionista. Hiljattain Britanniassa voimaan tulleen lain mukaan pääministeri Boris Johnsonin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta 19.10. mennessä. Johnson on kuitenkin ilmoittanut, ettei hän missään tapauksessa hae enää lykkäystä. Lisäksi hän on esittänyt uusien parlamenttivaalien järjestämistä siinä kuitenkaan onnistumatta.
Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, tulee sitä välittömästi EU:n ulkopuolinen, ns. kolmas maa. Sopimuksettoman EU-eron seuraukset kohdistuvat merkittävillä tavoilla ulkomaan kauppaa käyviin yrityksiin. Kaupan alan yritysten kannattaa huomioida erityisesti tulliselvityksiin ja verotukseen liittyvät muutokset, joita olemme koonneet Tullin ja Verohallinnon ilmoittamista tiedoista.
Britannian ja EU:n välillä liikkuvat tavarat on tulliselvitettävä
Sopimuksettoman eron tapahtuessa on EU:n jäsenvaltioiden tulliviranomaisten sovellettava ilman siirtymäaikaa kaikkia EU:n ja kolmansien maiden välistä kauppaa koskevia sääntöjä ja muodollisuuksia tavaroihin, joita joko tuodaan tai viedään Britanniaan.
Tullimuodollisuuksien määrä kasvaa, mikä tarkoittaa sitä, että yritysten on esitettävä enemmän asiakirjoja ja annettava lisää tietoja Tullille. Tämä aiheuttaa kaupankäynnin hidastumista ja kallistumista lisääntyvien paperitöiden takia. Myös lisääntyvät rajatarkastukset aiheuttavat huomattavia viivästyksiä tavaroiden liikkumiseen tieliikenteessä ja satamissa.
Mikäli Britannian kanssa kauppaa tekevä yritys on toiminut aikaisemmin vain EU:n sisämarkkinoilla, on erityisen tärkeää, että se jatkossa noudattaa tulliselvitysmenettelyjä, jotka ovat pakollisia kolmansien maiden kanssa kauppaa käydessä. Yritysten tulee muun muassa tehdä tulli-ilmoitukset ja suorittaa tullimaksut tuonnista ja viennistä, huomioida Tullilta tarvittavat luvat ja vakuudet, selvittää tavaroiden tullinimikkeet ja liittyykö kaupankäynnin kohteena oleviin tuotteisiin vienti- tai tuontirajoituksia tai -kieltoja.
”Tulli-ilmoituksiin liittyvät luvat on haettava ennakkoon hyvissä ajoin, sillä lupakäsittely saattaa Tullin mukaan kestää jopa 2–4 kuukautta”, Kaupan liiton EU-asioista vastaava johtava asiantuntija Janne Koivisto muistuttaa.
Lisätietoa mm. tulliselvitysmenettelystä Tullin verkkosivuilta: https://tulli.fi/yritysasiakkaat/brexit
Vaikutuksia myös yritysverotukseen
Verotuksen kannalta suurimmat brexitin aiheuttamat muutokset liittyvät tavarakaupan arvonlisäverotukseen.
”Brexitin jälkeen yrityksen ostaessa tavaroita Britanniasta Suomeen kyse on maahantuonnista. Maahantuonnin arvonlisävero on ilmoitettava oma-aloitteisesti Verohallintoon. Jos taas yritys myy tavaroita Suomesta Britanniaan, kyse on vientimyynnistä”, Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen toteaa.
Brexitillä on vaikutuksia myös arvonlisäveron ulkomaalaispalautuksiin sekä valmisteveron alaisten tuotteiden siirtämiseen. Kaikki valmisteveron alaiset tuotteet on muun muassa tulliselvitettävä.
Lisätietoa brexitin yrityksiin vaikuttavista veromuutoksista Verohallinnon verkkosivuilta: https://vero.fi/brexit
Sopimuksettomasta erosta on runsaasti informaatiota myös valtioneuvoston kanslian sivuilla: https://vnk.fi/tietoa-brexitista/sopimukseton-ero/vaikutukset-yrityksiin
Kuva: 123rf