Iso-Britannian EU-eron eli brexitin seuraava määräpäivä 31.10.2019 lähestyy, mutta osapuolten välisen erosopimuksen syntyminen on edelleen epävarmaa. Britannian kanssa kauppaa tekevien yritysten onkin tärkeää varautua sopimuksettomaan eroon, tietää sen seuraukset ja arvioida niiden vaikutuksia toimintaansa.
Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto on pääosin tyytyväinen uuden hallituksen EU-asioita ja kauppapolitiikkaa käsitteleviin kirjauksiin. Määräenemmistöön pohjaavan päätöksenteon laajentaminen neuvostossa sekä hiilitullikirjaus herättävät suomalaisen kaupan kannalta kuitenkin huolenaiheita.
Venäläiset kuluttajat panostavat tällä hetkellä hyvinvointiin, terveyteen ja matkailuun. Digitaalisen ostamisen kasvu on maassa voimakasta, mutta kaupan kehitysnäkymät ovat aikaisempaa sumeampia.
Ison-Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt Euroopan komission ja Ison-Britannian välillä neuvoteltua erosopimusta* Euroopan unionista. Eurooppa-neuvosto on Britannian pyynnöstä suostunut jälleen pidentämään määräaikaa, tällä kertaa 31. lokakuuta 2019 saakka. Jos Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen, voi ero tulla voimaan jo aiemmin. Tällöin ero astuisi voimaan erosopimuksen ratifiointia seuraavan kuukauden alussa. Britannian on järjestettävä Euroopan parlamentin vaalit tai muuten ero tapahtuu jo 1.6.2019.
Kaupan liiton tekemä selvitys osoittaa, että aasialaiset verkkokaupat saavat merkittävää kustannusetua myymällä EU-alueelle tuotteita, jotka eivät täytä EU:n tuotelainsäädännön vaatimuksia. Kiinalaisen verkkokaupan tällaisesta tuotteesta maksama hankintahinta on tuotteesta riippuen keskimäärin vain 59−81 % siitä hankintahinnasta, millä suomalainen maahantuoja ostaa EU-vaatimukset täyttävän vastaavan tuotteen Aasiasta.
Kaupan liitto on julkaissut tavoitteensa kevään europarlamenttivaaleihin. Eurooppalaisen kaupan alan toimintaedellytyksistä on huolehdittava kasvavassa kansainvälisessä kilpailussa. Kaupan liiton mielestä EU:n ulkopuolisia yrityksiä pitää koskea samat säännöt kuin sisämarkkinoillakin toimivia kaupan yrityksiä, sekä digitaalisesti että kivijalassa.
Euroopan parlamentti ja neuvosto saavuttivat helmikuussa yhteisymmärryksen ns. markkinavalvonta-asetuksesta, jolla parannetaan EU:n sääntöjen täytäntöönpanoa vaatimustenvastaisten tuotteiden osalta. Asetus tuo jatkossa velvoitteita kolmansien osapuolten operoimille jakelu- ja varastointikeskuksille, jotka sijaitsevat EU:n alueella. Myös markkinavalvontaviranomainen saa uusia toimivaltuuksia.
EU-alueella otetaan käyttöön uudet direktiivit, joiden myötä kaupan alalle tulee uusia velvoitteita muun muassa älytuotteiden päivitysten ja tuotteiden kestävyyden sekä muutoksia virhevastuun ja virheolettaman suhteen.
Vuoden merkittävin kaupan alan tapahtuma, National Retail Federationin Retail’s Big Show 2019, järjestettiin tammikuun puolivälissä New Yorkissa. Konferenssi keräsi yhteen lähes 40 000 päättäjää 99 eri maasta. Vaikka Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppasuhteet puhuttivat alan ammattilaisia, kääntyivät katseet Aasiaan, joka pitää tällä hetkellä selvää kärkipaikkaa kaupan kehityksessä.