Lidl ottaa askelia kohti hiilineutraaliutta
Lidl Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2025. Uusin askel sitä kohti on rakenteilla oleva ekomyymälä. Järvenpään jakelukeskus taas sai juuri erinomaista tasoa kuvaavan ympäristösertifikaatin, ja energiankulutusta kutistetaan koko yhtiössä.
Vantaan Vapaalassa alkoivat lokakuussa Lidl Suomen ensimmäisen ekomyymälän rakennustyöt. Myymälän avajaisten aika on syksyllä 2020. Johtava periaate myymälän suunnittelussa ja rakentamisessa on ympäristön ottaminen huomioon joka vaiheessa.
Myymälä tuottaa osan käyttämästään sähköstä omalla aurinkovoimalalla. Rakentamiseen käytetään vain kotimaisia rakennusmateriaaleja ja sertifioitua puuta. Veden- ja energiankulutus pidetään mahdollisimman vähäisenä. Rakennusaikaisista jätteistä kierrätetään vähintään 60 prosenttia. Myymälän viheralueille istutetaan nurmikon sijaan metsäniittyä, puita ja pensaita, mikä tukee luonnon monimuotoisuutta.
Myymälälle onkin määrä hakea Very Good -tason BREEAM-ympäristösertifikaattia ensimmäisenä Lidlin myymälöistä Suomessa. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) on Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä.
Siinä arvioidaan rakennusten ympäristövaikutuksia mm. energian- ja vedenkulutuksen, kuljetusten, käytettyjen materiaalien, maankäytön, innovaatioiden ja liikenteen kautta. Kukin osa-alue pisteytetään. Rakennus voi saada arvosanan viisiportaisella asteikolla. Very Good -taso on asteikon keskimmäinen.
Rakennukset iso elementti hiilijalanjäljessä
”Lidl Suomi haluaa olla oman toimintansa osalta hiilineutraali 2025. Koska omistamme pääosan kiinteistöistämme, rakentaminen ja koko rakennusten elinkaari ovat tässä iso elementti”, kertoo Lidl Suomen kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.
”Pohdimme pari vuotta sitten, miten voisimme toteuttaa hiilineutraaliustavoitteen. Valmiita ratkaisuja ei silloin ollut siinäkään määrin kuin nyt. Tutkimme erilaisia kansainvälisiä sertifiointeja, joilla ympäristöystävällisyyttä voidaan todentaa. Päädyimme BREEAMiin.”
”Halusimme myös kehittää rakentamisesta konseptin, jota voisimme hyödyntää myöhemmin muita myymälöitä rakennuttaessamme.”
Vapaalan myymälästä tulee siis pilotti. Seuraavaksi Lidl suunnittelee rakentavansa puurakenteisen myymälän. Se nousee Riihimäelle.
”Haemme ratkaisua, jota voimme monistaa. Se voi olla Vapaalan myymälän kaltainen tai jokin muu versio. Näemme todellisen tilanteen sitten, kun myymälä toimii. Joka tapauksessa haemme ratkaisua, joka oikeasti tukee meitä ja samalla yhteiskuntaa hiilineutraaliuteen pyrkimisessä”, Kaikkonen painottaa.
Harvinaisen energiatehokas Järvenpään jakelukeskus
Eräänlainen pilotti ja harvinaisuus myös koko Lidlin mittakaavassa on Järvenpään jakelukeskus. Sille myönnettiin äskettäin toiseksi korkeimman tason (Excellent) BREEAM-sertifikaatti. Samaan tasoon on toistaiseksi yltänyt Suomessa vain muutama kiinteistö.
Jakelukeskus kunnostautuu varsinkin energiantehokkuudessa. Jakelukeskuksen energiankäyttöä ohjaa älykäs energianohjausjärjestelmä, joka analysoi mm. rakennuksen käyttöastetta, säätä, energiankulutusta, -tuotantoa ja hintaa.
”Otamme talteen myös kylmätilojen viilennyksestä syntyvää lauhdelämpöä, jota hyödynnämme jakelukeskuksen lämmittämisessä. Ylijäävä lämpö taas syötetään paikalliseen lämpöverkkoon. Noin 500 omakotitaloa voi lämmittää käyttövetensä Lidlin lauhdelämmöllä”, Kaikkonen kertoo.
Jakelukeskuksen katolla on 1 600 paneelin aurinkovoimala, Lidl Suomen suurin. Kesällä se kattaa valtaosan kylmätilojen viilennykseen tarvittavasta energiasta. Ylimääräinen energia varastoidaan teollisuusmittakaavan sähköakkuun.
”Järvenpään jakelukeskus on energian käytön osalta hiilineutraali, sillä käytämme vain uusiutuvaa energiaa.”
Energiansäästötavoite tuplattiin
Askeleet kohti hiilineutraaliutta näkyvät myös Lidl Suomen energiansäästötavoitteessa, joka on kaksinkertaistettu. Yhtiö tähtää nyt siihen, että vuoteen 2025 mennessä se on säästänyt 20 prosenttia vuoden 2016 energiankulutuksesta. Entinen tavoite, 10 prosenttia, meni rikki viime syksynä.
”Käytännössä tavoite tarkoittaa, että energiaa säästyy saman verran kuin 44 myymälää kuluttaa sähköä vuodessa”, Kaikkonen konkretisoi.
Kaupoissa energiaa kuluu mm. kiinteistöjen lämmitykseen, kylmäsäilytykseen ja valaisuun, joten säästökeinoja on koko joukko. Uusissa myymälöissä valot ja vesihanat toimivat liiketunnistimilla ja ajastettuina. Osa sähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Kaikissa Lidl-myymälöissä valaistus on jo vaihdettu led-valoihin. Jakelukeskuksissa lämpöä otetaan talteen entistä paremmin.
Energiankulutusta ylipäätään tarkkaillaan jatkuvasti. Rakennuksissa kullakin toiminnolla on omat mittarinsa, joten energiasyöpöt pystytään tarvittaessa löytämään helposti.
Kuvat: Lidl Suomi. Pääkuvassa aurinkopaneeleja Turun Länsikeskuksen-myymälässä.