Irtisanottujen työntekijöiden osalta pidempi takaisinottoaika on voimassa, mikäli irtisanomisilmoitus on annettu viimeistään 31.12.2020.
Koeaikapurku (1.4.-31.12.2020)
Muutoksen myötä koeaikapurku voidaan tehdä tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Käytännössä tämä edellyttää samanlaista työn olennaista ja pysyvää vähenemistä kuin tavallisissa tuotannollisin ja taloudellisin perustein tehtävissä irtisanomisissa. Koeaikapurku voidaan tehdä vasta työn teon alettua.
Purku ei ole sallittu, jos työnantaja on joko ennen koeaikapurkua tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka hänen toimintaedellytyksensä eivät ole vastaavana aikana muuttuneet. Uudella työntekijällä tarkoitetaan myös määräaikaisen työsopimuksen jatkamista. Työnantajalla ei myöskään ole oikeutta työsopimuksen purkamiseen, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin (työsopimuslain 7:4 §).
Käytännössä koeaikapurussa on tulkintamme mukaan kolme merkittää eroa verrattuna ”tavalliseen” irtisanomiseen tuotannollisin ja taloudellisin perustein:
- Irtisanomisaikaa ei tarvitse noudattaa
- Yhteistoimintaneuvotteluja ei tarvitse käydä purun vuoksi
- Takaisinottovelvollisuutta ei synny
Tuotannollisin ja taloudellisin perustein tehtävä koeaikapurku on sovellettavissa myös työsopimukseen perustuvan oppisopimuksen purkamiseen.
Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen (1.4.-31.12.2020)
Määräaikaisessa työsuhteessa oleva työntekijä voidaan lomauttaa samalla tavalla kuin vakituisessa työsuhteessa oleva työntekijä. Tähän asti edellytyksenä on ollut, että määräaikainen työntekijä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä. Nyt määräaikaisuuden perusteella ei ole enää merkitystä lomautusoikeuden kannalta. Muun työn tarjoamista ja koulutusta (lomautuksen vaihtoehtona) koskevat velvoitteet on otettava huomioon myös määräaikaisen työntekijän kohdalla.
Lomautusmahdollisuutta voidaan soveltaa myös määräaikaiseen työsopimukseen perustuvaan oppisopimukseen.
Mikäli määräaikaisen työntekijän lomautus alkaa ennen lain voimassaoloajan päättymistä eli viimeistään 31.12.2020 ja jatkuu lain voimassaolon päätyttyä, lomautus on sallittua niin kauan kuin lomauttamisen perusteet ovat olemassa kyseisen määräaikaisen työntekijän kohdalla.
On huomattava, että työntekijä voi (kuten tähänkin asti) irtisanoa työsopimuksensa lomautuksen aikana irtisanomisaikaa noudattamatta. Tämä koskee myös määräaikaista työntekijää, vaikka hänen työsopimuksessaan ei olisi irtisanomismahdollisuutta.
Takaisinottovelvollisuuden pidentäminen (1.4.-31.12.2020)
Työsopimuslain 6 luvun 6 §:n mukainen takaisinottovelvollisuuden pituus on 9 kuukautta, jos työntekijän työsuhteen irtisanominen on toimitettu poikkeuksen voimassaoloaikana.
Ratkaisevaa on nimenomaan työntekijän irtisanomishetki eli käytännössä irtisanomisilmoituksen toimittaminen.
Takaisinottovelvollisuus koskee tilanteita, joissa työntekijä on irtisanottu tuotannollisin ja taloudellisin perustein (työsopimuslain 7:3 §) tai saneerausmenettelyn yhteydessä (työsopimuslain 7:7 §). Takaisinottovelvoite ei koske tuotannollisin ja taloudellisin perustein tehtyä koeaikapurkua.
Esimerkki 1: Työntekijällä on 6 kuukauden irtisanomisaika. Työnantaja irtisanoo työntekijän poikkeuksen voimassaoloaikana tuotannollisin ja taloudellisin perustein, siten, että työsuhde päättyy 30.11.2020. Siten 9 kuukauden takaisinottovelvollisuus alkaa 1.12.2020 ja jatkuu 31.8.2021 asti.
Yhteistoimintamenettely ja lomautusilmoitusaika (1.7.-31.12.2020)
Yhteistoimintaneuvotteluaikoja koskevat säännökset määräytyvät 1.7. alkaen kaikkien työntekijöiden kohdalla seuraavasti:
- 1.7. alkaen neuvotteluesitys voidaan toimittaa noudattaen 5 päivän ilmoitusaikaa.
- 1.7. alkaen yhteistoimintaneuvotteluita tulee käydä 5 päivän ajan, jos yhteistoimintaneuvottelut koskevat lomautuksia huolimatta niiden kestosta.
Neuvotteluvelvoitteen täyttymisestä ja neuvotteluajoista voidaan aina edelleen sopia toisin.
Lomautusilmoitusaikaa koskevat säännökset määräytyvät 1.7. alkaen kaikkien työntekijöiden kohdalla seuraavasti:
- 1.7. alkaen lomautusilmoitusaika on 5 päivää kaikkien työntekijöiden kohdalla.
Yhteistoimintamenettely ja lomautusilmoitusaika (30.6. asti)
Yhteistoimintaneuvotteluaikoja koskevat säännökset määräytyvät Kaupan liiton ja PAMin välisten työehtosopimusten soveltamisalalla 30.6. asti seuraavasti:
- 19.3. alkaen neuvotteluesitys voidaan toimittaa noudattaen 3 päivän ilmoitusaikaa.
- 19.3. alkaen yhteistoimintaneuvotteluita tulee käydä 4 päivän ajan neuvottelujen aloittamisesta, jos kyseessä ovat korkeintaan 90 päivän lomautukset.
- 1.4. alkaen yhteistoimintaneuvotteluita tulee käydä 5 päivän ajan, jos kyseessä ovat vähintään 10 työntekijää koskevat yli 90 päivää kestävät lomautukset.
Lomautusilmoitusaikoja koskevat säännökset määräytyvät Kaupan liiton ja PAMin välisten työehtosopimusten soveltamisalalla 30.6. asti seuraavasti:
- 19.3. alkaen lomautusilmoitusaika oli 7 päivää.
- Kaupan liiton ja PAMin välisissä työehtosopimuksissa on mahdollista työpaikkakohtaisesti sopien (TES 23 §:n mukaisesti) lyhentää ilmoitusaika 3 päivään.
Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan.
- 1.4. alkaen lomautusilmoitusaika on 5 päivää.
- Mahdollisuus sopia työpaikkokohtaisesti lomautusilmoitusajan lyhentämisestä 3 päivään on edelleen voimassa.
Neuvottelu- ja lomautusilmoitusaikojen laskentaan liittyviä ohjeita
Yhteistoimintaneuvottelu– ja lomautusilmoitusaikojen laskennassa käytetään kalenteripäiviä.
Kaupan liiton tulkinta on, että koronaviruspandemian aiheuttamissa vähentämisneuvotteluissa voidaan tehdä päätökset lomautuksista poikkeuksellisesti heti neuvottelujen päätyttyä. Tämä tarkoittaa sitä, että lomautusilmoitukset voidaan antaa työntekijöille samana päivänä, kun neuvottelut on saatu päätökseen.
Esimerkki 2: Työnantaja antaa neuvotteluesityksen 1.7. Mikäli ei sovita muuta, alkavat yhteistoimintaneuvottelut 5 päivää neuvotteluesityksen antamisen jälkeen, eli 6.7. (neuvotteluesityksen antopäivä lasketaan mukaan). Neuvotteluita tulee käydä 5 päivää, jollei sovita toisin. Yhteistoimintaneuvottelut päättyvät 10.7., jonka jälkeen työnantaja voi tehdä päätökset. Lomautusilmoitukset voidaan antaa heti neuvotteluiden päätyttyä, eli 10.7.
Ensimmäinen lomautuspäivä on 15.7. noudatettaessa 5 päivän lomautusilmoitusaikaa.
Työvuoroluettelon muuttaminen ja julkaiseminen (19.3. - 30.6.)
- Liitot sopivat, että koronavirusta koskeva tilanne on peruste työvuoroluettelon muuttamiselle
- Työnantaja tekee tarvittavat muutokset mahdollisimman pian, ja huomioi koronaviruksen aiheuttaman tilanteen työvuorosuunnittelussa
- Työvuoroluettelo voidaan poikkeusaikana julkaista viikon ilmoitusaikaa noudattaen.
Esimerkki 3: Työpaikalla on käytössä 26 viikon tasoittumisjärjestelmä. Työnantaja on 15.3. julkaissut työvuorot neljäksi viikoksi eteenpäin Kaupan työehtosopimuksen ilmoitusaikoja noudattaen. Työvuorot on siten julkaistu 12.4. asti. Työnantaja on aina julkaissut työvuoroluettelot neljäksi viikoksi kerrallaan. Uusien poikkeussäännösten mukaan työnantaja voi kuitenkin julkaista seuraavan työvuoroluettelon vasta 5.4., eli viikkoa ennen työviikon alkamista.
Aiemmin julkaistuja työvuoroja työnantaja voi tarvittaessa muuttaa sopimalla tai yksipuolisesti edellä mainittujen edellytysten täyttyessä liittyen nimenomaan koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen, johon ei ole voitu ennakolta varautua. HUOM! Työvuoroluetteloa muutettaessa voidaan jo ilmoitettuja työvuoroja siirtää esimerkiksi myöhempään ajanjaksoon viikolla tai tasoittumisjakson aikana. Niitä ei voi poistaa.
Siirtymäsäännös palattaessa työvuoroluettelon normaaliin ilmoitusaikaan
Kaupan työehtosopimuksen työvuoroluettelon yhden viikon ilmoitusaikaa koskeva poikkeama päättyy 30.6.2020. Tämän jälkeen tulee noudattaa kaupan työehtosopimuksen 6 § 7. kohdan määräyksiä työvuoroluettelon ilmoitusajasta:
Työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään 2 viikkoa ennen työviikon alkamista.
Työajan tasoittumisjärjestelmän ollessa vähintään 19 viikkoa työvuoroluettelo annetaan tiedoksi viimeistään 3 viikkoa ennen työviikon alkamista.
Työpaikkakohtaisesti sopien (23 §:n mukaisesti) työvuoroluettelo voidaan antaa tiedoksi viimeistään viikkoa ennen työviikon alkamista. Jos työpaikalla on luottamusmies, asiasta sovitaan hänen kanssaan. Muussa tapauksessa sopimus tulee tehdä asianomaisen henkilöstöryhmän kanssa.
Liitot todenneet siirtymisestä työehtosopimuksen pääsäännön mukaisiin ilmoitusaikoihin yhteisenä ohjeenaan seuraavaa*:
- sunnuntaina 28.6. voidaan antaa tiedoksi työvuoroluettelo ajalle 6.-12.7. (viikko 28)
- viikon ilmoitusaikaa koskeva poikkeusmääräys päättyy tiistaina 30.6.2020
- sunnuntaina 5.7. tulee antaa tiedoksi työvuoroluettelo
- viikoille 13.-19.7. (viikko 29) ja 20.-26.7. (viikko 30), jos käytössä on enintään 18 viikkoa pitkä tasoittumisjärjestelmä
- viikoille 13.-19.7. (viikko 29), 20.-26.7. (viikko 30) ja 27.7.-2.8. (viikko 31), jos käytössä on vähintään 19 viikkoa pitkä tasoittumisjärjestelmä
- sunnuntaina 12.7. tulee antaa tiedoksi työvuoroluettelo
- viikolle 27.7.-2.8. (viikko 31), jos käytössä on enintään 18 viikkoa pitkä tasoittumisjärjestelmä
- viikolle 3.-9.8. (viikko 32), jos käytössä on vähintään 19 viikkoa pitkä tasoittumisjärjestelmä
- sunnuntaina 19.7. tulee antaa tiedoksi työvuoroluettelo
- viikolle 3.-9.8. (viikko 32), jos käytössä on enintään 18 viikkoa pitkä tasoittumisjärjestelmä
- viikolle 10.-16.8. (viikko 33), jos käytössä on vähintään 19 viikkoa pitkä tasoittumisjärjestelmä
Omailmoitusmenettely (19.3. - 30.6.)
Koronaviruspandemian ajaksi työpaikolla otetaan käyttöön 5 päivän omailmoitusmenettely. Järjestelyn tarkoituksena on vähentää tilanteen aiheuttamaa terveydenhuollon kuormitusta.
Omailmoitusmenettely tarkoittaa työntekijän mahdollisuutta ilmoittaa omasta työkyvyttömyydestään työnantajalle ilman työkyvyttömyyden todentavaa lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta.
Ilmoitus voi koskea enintään viisi (5) kalenteripäivää kestäviä työntekijän omia flunssan tai koronaviruksen aiheuttamia sairauspoissaoloja. Työkyvyttömyydestä tulee ilmoittaa työnantajalle viipymättä. Työntekijän laiminlyödessä välittömän ilmoittamisen tahallaan tai huolimattomuudesta palkanmaksuvelvollisuus alkaa ilmoittamisesta.
Työnantaja voi velvoittaa palkanmaksuvelvollisuuden edellytyksenä työntekijää toimittamaan lääkärintodistuksen jo ensimmäisestä päivästä lukien, mikäli katsoo sen perustellusta syystä tarpeelliseksi.
Vastaava omailmoitusmenettely koskee myös alle 10-vuotiaan lapsen sairastumista. Palkanmaksu kuitenkin rajoittuu 1-3 kalenteripäivään sijoittuviin työpäiviin.
Muiltakin osin noudatetaan Kaupan työehtosopimuksen 17 §:ää koskien alle 10-vuotiaan lapsen sairastumista.
Liittojen yhteiset suositukset
Liitot ovat sopineet siitä, että he ohjeistavat jäseniään siten, että työpaikalla käytettäisiin kaikkia niitä lain ja työehtosopimuksen mukaisia joustoja, joilla kriisitilannetta voidaan helpottaa ja työpaikkoja turvata. Liitot suosittelevat, että tarvittaessa työpaikalla sovittaisiin edelleen työpaikkakohtaisesti työvuoroluettelon 1 viikon ilmoitusajasta.