Kukkien kuljetusämpärit polttamisen sijaan kukkaruukuiksi
Leikkokukkien muoviset kuljetusämpärit ovat olleet kierrätyksen kannalta hankalia. K-kaupoissa on kehitetty kiertotalouskokeilu, jossa ne saadaan hyötykäyttöön. Kuljetusämpäreistä on valmistettu kukkaruukkuja.
K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex ovat kokeilleet, miten voitaisiin hyödyntää muoviämpärejä, joissa leikkokukkakimput tuodaan kauppoihin. Kukkaämpärit ovat laadultaan on heikkoja, joten niitä on vaikea käyttää useita kertoja. Ne eivät kestä edestakaisin kuljetuksia logistisessa ketjussa. Käytön jälkeen ne ovatkin päätyneet energiajätteeseen.
Kyseessä ei ole ihan pieni asia, sillä K-kauppoihin kertyy vuosittain lähes 400 000 kukkaämpäriä. Määrä vain kasvaa, koska kukkia myydään kaupoissa paljon.
Henkilökunta katalyyttinä
”Kauppojen henkilökunta on jo pitkään ihmetellyt, mitä kuljetusämpäreille pitäisi tehdä. Eikö niille voisi keksiä jotain muuta käyttöä kuin polttamisen energiaksi? Aloimme kerätä ämpäreitä pilottikaupoissa vuoden 2019 alkukuukausina”, kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski.
Pilottikauppoja ovat kaikki Suomen K-Citymarketit ja pääkaupunkiseudun K-Supermarketit. Niihin kukkien kuljetusämpäreitä tulee eniten.
”Jatkamme pilotin jälkeenkin ämpärien keräämistä ja käsittelyä uudelleen käytettäväksi raaka-aineeksi. Kaupoissa tähän ollaan erittäin tyytyväisiä”, Lehmuskoski sanoo.
Ämpärien kerääminen, käsittely ja palauttaminen käyttöön on vaatinut K-ryhmältä, Lassila & Tikanojalta ja Orthexilta tehokkaan toimintamallin kehittämistä. Lassila & Tikanoja kerää ämpärit niin, että se hyödyntää kauppojen normaaleja paluukuljetuksia. Ketjun järjestäminen sujuvaksi ei ole ollut logistisesti aivan helppoa mm. siksi, että ämpäripinoja on hankala liikutella.
Kerätyt kukkaämpärit käsitellään uusiomuovirakeeksi eli granulaatiksi Lassila & Tikanojan muovinkäsittelylaitoksella Merikarvialla. Orthexin Lohjan-tehdas on valmistanut muovirakeista kukkaruukkuja. Ne ovat parhaillaan myynnissä K-ruokakaupoissa ja K-raudoissa.
K-ryhmä kehittää hukkavirtojen hyödyntämistä edelleen
Monissa kotitalouksissa muovipakkausten kierrätys on jo arkipäivää, mutta yrityksissä tilanne on usein toinen. Yritysten tuotanto- ja toimitusketjuissa muovista syntyy yhä monenlaisia hukkavirtoja. Niissä muovi ei palaudu kiertoon, vaan päätyy jätteeksi ja poltettavaksi.
Tämä on kuitenkin muuttumassa. Yritysmuoveihin liittyvä lainsäädäntö on kiristymässä uuden jätelain myötä. Muovi on arvokas raaka-aine, ja sen saaminen kiertoon tärkeää. Kierrätysmuovi toimii hyvin monien tuotteiden raaka-aineena, ja sen hiilijalanjälki voi olla jopa 85 prosenttia pienempi kuin neitseellisen muovin.
”Meillä K-ryhmässä on pitkä historia kirkkaan kalvomuovin keräämisessä ja hyödyntämisessä uusina tuotteina. Esimerkiksi Pirkka Essi -kiertokassit on valmistettu logistiikan ja kauppojen kirkkaasta kalvomuovista”, Lehmuskoski huomauttaa.
”Tunnistamme omat hukkavirtamme ja haluamme tehdä niistä hyötyvirtoja. Esimerkiksi irtokarkkilaatikoita kertyy kaupoissa isoja määriä. Keräämme kaikki kaupan muovit talteen ja mietimme niille ratkaisuja. Meillä on tässä silmät ja korvat auki”, Lehmuskoski kuvaa.
Kiertotalouskokeilu on osa K-ryhmän vähähiilisyystyötä.
”Mietimme K-ryhmässä jatkuvasti, miten oma toimintamme ja asiakkaidemme arki sujuisivat ympäristön kannalta kestävämmin. Tavoitteena on kehittää toimintaa niin, että päästöjä ei pelkästään kompensoida vaan että niitä yksinkertaisesti syntyy vähemmän”, toteaa K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.
Ämpäreistä muovautuu kukkaruukkuja – katso video >
Kuva: K-ryhmä
Kauppa on mukana Suomen hallitusohjelmaan kirjatussa tavoitteessa hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Toimialan vähähiilisyystiekarttatyö on parhaillaan käynnissä. Lue lisää aiheesta täältä. #tiekartat