Kaupan ala vei Tomin sydämen jo TET-harjoittelussa
Kahta K-kauppaa Helsingin keskustassa luotsaava Tom on työskennellyt ruokakaupassa koko uransa. Hän suosittelee lämpimästi kaupan alaa sekä K-kauppiaan uraa yrittäjyydestä haaveileville.
Joskus voi käydä niin, että löytää oman unelma-ammattinsa hyvin nuorena. K-kauppias Tom Färd vakuuttui kaupan alasta jo 15-vuotiaana ollessaan ruoka-kaupassa TET-harjoittelussa, jonka päätyttyä Tomia pyydettiin jäämään myymälään viikonlopputöihin, ja alkuun hän hoiti lauantaiaamuisin leipäosastoa. Iän ja kokemuksen kartuttua hän pääsi myös kassalle sekä liha- ja kalatiskille, ja loma-aikoina Tom tuurasi kaupan eri osastoista vastaavia myyjiä.
”Pidin heti kaupan alasta todella paljon. Työt ovat monipuolisia, asiakaspalvelu todella mieluisaa ja olen aina saanut työskennellä hyvässä työyhteisössä.”
Tom työskenteli eri K-ruokakaupoissa sekä yläasteen, lukion, armeijan että ammattikorkeakoulun tradenomiopintojen ohessa. Tradenomiksi valmistuttuaan Tom pääsi Keskon ruokakauppiasvalmennukseen ja aloitti kauppiasharjoittelijana Vantalla K-market Honkatorilla. Valmennuksen hän suoritti nopeasti, alle vuodessa.
”Neljä kuukautta ruokakauppiasvalmennuksen jälkeen Kesko tarjosi minulle ensimmäistä omaa kauppaani, K-supermarket Imatrankoskea Imatralla, jossa aloitin vuonna 2014. Nykyisiin kauppapaikkoihini, K-market Erottajalle ja Esplanadille Helsingin keskustassa siirryin marraskuussa 2017”, Tom kertoo.
Taloushallinnosta ja kauppiasvalmennuksesta tärkeitä oppeja
Taloushallinnon tradenomin tutkinnon suorittanut Tom kannustaa kaupan alasta kiinnostuneita opiskelemaan taloushallintoa, etenkin kirjanpitoa. Ja mikäli yrittäjyys kiinnostaa, ovat yritysjuridiikka ja yritysverotus tärkeitä aiheita.
”On hyvin tärkeää ymmärtää kirjanpidon koukeroita ja valmistautua verottajan perimiin maksuihin, vaikka yrityksellä ei olisi vielä mitään toimintaa. On myös ymmärrettävä, kuinka lainsäädäntö Suomessa toimii, jotta osaa ottaa selvää erilaisista yrittäjää koskevista velvoitteista”, Tom painottaa.
Tomin mukaan Keskon ruokakauppiasvalmennus antaa kauppiaan työhön monipuolisen pohjan, sillä opintokokonaisuudet sisältävät muun muassa kaupan perusarkea ja -toimintoja, johtamista ja palkkaamiseen liittyviä asioita, tulojen ja menojen arvioimista, hinnoittelua ynnä paljon muuta.
”Teen itse kaikkia myymälässä vastaan tulevia töitä.”
Tom työskentelee joka päivä molemmissa myymälöissään, Erottajalla ja Esplanadilla, ja tarttuu kaikkiin eteen tuleviin töihin. Paperitöitäkin riittäisi paljon, mutta niitä varten hän on palkannut toimistotyöntekijän. Erottajalla Tom hoitaa hedelmä- ja vihannesosastoa, mikä vie muutaman tunnin joka arkiaamu.
”Herään yleensä viideltä ja tulen kuudeksi kaupalle. Pyrin olemaan mahdollisimman tasaisesti kummassakin myymälässä henkilökunnan sekä asiakkaiden tavoitettavissa”, Tom kertoo.
”Työpäivän aikana saatan tavata tavarantoimittajien edustajia, olla palavereissa tai tehdä perustöitä, kuten hyllyttää tavaraa, palvella asiakkaita kassalla tai hyllyjen välissä tai rassata tukkeutunutta lattiakaivoa auki”, Tom kuvailee.
Kauppiasta auttavat joustavuus ja hyvät unenlahjat
K-kauppiaat ovat yrittäjiä, ja yrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä, sitoutuneisuutta ja joustamista. Joskus työntekijän sairastuessa ei ole mahdollista palkata sijaista, jolloin pitkän päivän päätteeksi kauppias joutuu itse olemaan töissä yöhön asti.
Vaikka kauppiaalla on velvollisuuksia todella paljon, ja on oltava käytännössä koko ajan tavoitettavissa, niin oman kaupan pyörittäminen ja yrittäjänä toimiminen on Tomin mukaan kuitenkin todella antoisaa.
”Saan itse määritellä tehtäväni, työaikani ja työpäiväni sisällön”, hän kehuu.
Parasta Tomin mukaan on kuitenkin olla kehittämässä alueen ruokakauppaa yhdessä asiakkaiden sekä henkilökunnan kanssa.
Kauppiaana täytyy myös pystyä jakamaan vastuuta ja luottamaan työntekijöihinsä, jotta ei kuormitu työmäärän alle. Myös hyvistä unenlahjoista ja kyvystä olla stressaamatta liikaa on etua.
”Osaan myös nauttia vapaa-ajasta ja lomailla tasaisin väliajoin”, Tom sanoo.
Juttu on julkaistu alunperin Kunkoululoppuu.fi-sivustolla maaliskuussa 2020.
Kuva: Marjo Koivumäki / Studio Apris