Neuvottelut EU:n ja Britannian kauppasuhteesta eivät ole tuottaneet tulosta
Kolmas neuvottelukierros EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta päättyi perjantaina 15.5. Molemmat osapuolet totesivat neuvotteluiden olleen pettymys, sillä edistymistä tapahtui hyvin vähän.
Britannian EU-ero astui voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkoi kuluvan vuoden loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Vielä kolmannellakaan neuvottelukierroksella eivät osapuolet kuitenkaan saaneet aikaan merkittävää edistymistä.
Isoimpia kiistakysymyksiä ovat edelleen mm. seuraavat:
- Tasapuoliset toimintaedellytykset
(EU:n tavoitteena on mm. molempien osapuolten sitoutuminen EU:n valtiontukisääntöihin; työelämän normien, ympäristön ja terveyden suojelun sekä ilmastonmuutoksen torjunnan osalta sitoutuminen säilyttämään vähintään siirtymäkauden päättyessä sovellettava taso) - Sopimuksen rakenne
(EU:n tavoitteena on luoda sopimuksen hallintoa, täytäntöönpanoa, soveltamista, tulkintaa ja riitojenratkaisua varten yksi yhteinen horisontaalinen kehys; Britannia haluaa erillisiä sopimuksia) - Britannian edellytetään jatkossakin sitoutuvan Euroopan ihmisoikeussopimukseen.
Britannia haluaa muun muassa alentaa tietosuojan nykyisiä standardeja. Eräänä ongelmakohtana ovat olleet myös kalastukseen liittyvät kysymykset; tässä dialogissa päästiin vauhtiin, mutta näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan.
”Neuvotteluita on hankaloittanut se, ettei EU:n puolesta neuvotteluita käyvä komissio saa jakaa Britannian sopimusluonnostekstejä jäsenmailleen tai Euroopan parlamentille”, valottaa Kaupan liiton kauppapolitiikasta vastaava johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen.
Päätöksiä tehtävä heinäkuun alkuun mennessä
Komission pääneuvottelija Barnier totesi, että EU haluaa sopimuksen, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
”EU:n tavoitteena on vähintään vapaakauppasopimus, jolloin tavarakaupassa ei ole tulleja eikä määrällisiä rajoitteita. Tämä edellyttää tasapuolisia kilpailuolosuhteita, jotka koskevat muun muassa valtiontukia, työelämän normeja, ilmastotavoitteita ja verotusta. Jos kalastuksesta ei päästä sopuun, ei synny myöskään kauppasopimusta”, Kyyhkynen toteaa.
Seuraava neuvottelukierros käydään 1. kesäkuuta alkavalla viikolla.
”Kesäkuussa arvioidaan korkealla poliittisella tasolla neuvotteluiden edistymistä, sillä osapuolten yhteinen päätös kuluvan vuoden lopussa päättyvän siirtymäkauden pidentämisestä on tehtävä 1.7. mennessä. Tämän jälkeen se ei enää ole mahdollista”, Kyyhkynen sanoo.
Komission mukaan Britannia suhtautuu siirtymäajan pidentämiseen edelleen kielteisesti, eikä asiasta näin ollen ole toistaiseksi keskusteltu. ”Ilman jatkoaikaa ja yhteistä säveltä fokus siirtyy vuoden 2021 alussa seuraavien kielteisten vaikutusten minimointiin”, Kyyhkynen kuvaa.
Komissio on tehnyt lukuisia ohjeistuksia eri aloihin liittyvästä varautumisesta. Nämä ohjeet ovat yrityksille relevantteja riippumatta siitä, saako EU Britannian kanssa sopimuksen aikaiseksi. Ohjeisiin voi tutustua täällä.
Kuva: 123RF