Kerrotaan nuorille kaupan tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista
Talous ja nuoret TATin, T-Median ja Oikotien vuosittainen Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimus julkaistiin 10. elokuuta. Tutkimus kartoittaa nuorten koulutus- ja uravalintoihin liittyviä tulevaisuudensuunnitelmia. Merkittävänä nuorten työllistäjänä kauppa kuuntelee nuorten ajatuksia herkällä korvalla.
Tutkimukseen osallistui tänä vuonna noin 9 000 nuorta, joista 5 905 opiskeli yläkoulussa, 1 147 ammatillisessa oppilaitoksessa ja 1 926 lukiossa.
Työelämä kiinnostaa nuoria jo varhain, ja työkokemusta haetaan entistä enemmän kesätöistä yläkouluiässä. Työelämästä halutaan myös tietoa koko ajan aikaisemmin, ja tässä opinto-ohjaajat ovat avainasemassa. Nuoret haluavat erityisesti kiinnostavia ja merkityksellisiä työtehtäviä, mutta myös palkalla on heille merkitystä uravalintoja tehtäessä. Vanhempien rooli uraohjaajana ja työelämään motivoijana on edelleen merkittävä, sillä asenne työelämää kohtaan siirtyy tutkimuksen mukaan selkeästi vanhemmilta lapsille.
Tutkimuksesta selviää, että ammatillisista opiskelijoista 87 prosenttia haluaa heti töihin. Lukion jälkeen nuoret toivovat pääsevänsä yliopistoon (82 %), töihin (57 %) tai ammattikorkeakouluun (34 %). Viimeisten kymmenen vuoden aikana lukiolaisten halu siirtyä yliopistoon heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen on kasvanut, kun samaan aikaan into ammattikorkeakouluja kohtaan näyttää vähentyneen.
Hyvä työilmapiiri on kaupalle vahvuus
Tutkimuksessa selvitettiin nuorten työskentelyhalukkuutta 30 eri toimialan välillä. Kauppa kiinnostaa eniten ammatillisia opiskelijoita; ainoastaan kulttuuri ja viihde, media ja viestintä sekä matkailu- ja ravintola-ala kiinnostavat heitä kaupan alaa enemmän. Vaikka sijoitus on erinomainen, jää aina kuitenkin parannettavaa.
Yläkoululaisten ja lukiolaisten kohdalla kaupan ala sijoittuu ’rankingissa’ sijoille kahdeksan ja yhdeksän. Myös näiden nuorten keskuudessa kaupan ala nähdään siis hyvänä ja potentiaalisena uravalintana. Alan tärkeimpiä vetovoimatekijöitä ovat työilmapiiri, työllisyysnäkymät ja mahdollisuus toteuttaa itselle tärkeitä asioita. Hyvä työilmapiiri korostuu erityisesti kaupan alan erinomaisena ominaisuutena – ala yltää siinä toiseksi toimialavertailussa, kun eri koulutustasojen vastaukset painotetaan vastanneiden määrällä. Tämä on kaupalle selkeä valttikortti, josta kannattaa pitää kiinni.
Kiinnostavat työtehtävät ovat järjestäen nuorille tärkein ominaisuus uraa valittaessa, mutta valitettavasti tämä ei vielä täysin näy heidän mielipiteissään kaupan alaa kohtaan.
Kun nuorilta kysyttiin spontaaneja mielikuvia alasta, vaihtelivat yläkoululaisten vastaukset myyjän, kassan, varastotyön ja asiakaspalvelun välillä. Toisella asteella kaupan ala nähdään onneksi jo monipuolisempana. Ammatillisten opiskelijoiden vastauksissa nousivat esille asiakkaat, tuotteet ja myyntityö. Lukiolaiset näkevät puolestaan kaupassa jo selkeästi haastavampiakin tehtäviä, koska vastauksissa käytettiin muun muassa termejä monipuolinen, kirjanpitäjä, kulutustottumukset ja yrittäjyys.
Nuorten mielikuvilla alasta ja työtehtävistä sekä niiden pohjalta tehtävillä uravalinnoilla on suuri vaikutus toimialamme menestymiseen jatkossa. Uskon, että entistä aktiivisempi viestiminen erilaisista työtehtävistä parantaisi nuorten kuvaa alasta – onhan tehtävien kirjo todella monipuolinen. Opinto-ohjaajien työllä on suuri merkitys, mutta myös kesätyökokemukset määrittelevät vahvasti nuorten mielikuvaa toimialasta. Niin ikään erilaiset nuorille kohdistetut kampanjat, kuten Tutustu työelämään ja tienaa sekä Kun koulu loppuu, ovat kaupalle erinomaisia mahdollisuuksia kohentaa entisestään alan vetovoimaa nuorten mielissä.
On hienoa nähdä, että kauppa ja ura alalla kiinnostaa kaikilla koulutustasoilla. Työtä positiivisten mielikuvien eteen pitää kuitenkin aktiivisesti ylläpitää, jotta saamme nuorista jatkossakin kaupalle tulevaisuuden menestystekijöitä.
Bate Ismail työskentelee ekonomistina Kaupan liitossa. Kuva: Marjo Koivumäki, Studio Apris oy.
Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimukseen liittyvät kaupan alan tulokset ovat jäsentemme hyödynnettävissä jäsensivuilla (vaatii kirjautumisen).